Μια ιστορία από αρχαία Ελληνική τραγωδία

Μοιραστείτε το

Μανούσος Τριανταφυλλίδης, ο Έλληνας ήρωας που η μητέρα του τον περίμενε 42 χρόνια, να επιστρέψει από την Κύπρο. Μια συγκινητική ιστορία που λυγίζει μέχρι και τον πιο δυνατό!

Ο Έλληνας ήρωας που η μάνα του τον περίμενε να γυρίσει 42 ολόκληρα χρόνια


Μανούσος Τριανταφυλλίδης

Παρακάτω ακολουθεί η συγκλονιστική ιστορία ενός ήρωα από την Κρήτη, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο. Μια συγκινητική ιστορία που λυγίζει μέχρι και τον πιο δυνατό!

Για 42 ολόκληρα χρόνια ο Μανούσος Τριανταφυλλίδης ήταν στις λίστες με τους αγνοούμενος στην Κύπρο. Η μητέρα του που ζούσε στην Κρήτη περίμενε υπομονετικά για 42 χρόνια ένα νέο του, τον περίμενε να γυρίσει.

Συγκεκριμένα, ο Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Μανούσος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ως στρατιώτης του Λόχου Διοικήσεως της ΕΛΔΥΚ υπερασπίστηκε μαζί με τους συμπολεμιστές του το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, στην επική μάχη που δόθηκε από τις 14 – 16 Αυγούστου 1974. Άφησε την τελευταία του πνοή σε εκείνο το σημείο, μαζί με άλλους 16 Έλληνες στρατιώτες.

Ο Μανούσος Τριανταφυλλίδης παρέμενε αγνοούμενος για 42 χρόνια και αποδείχτηκε ότι ήταν νεκρός από εξέταση DNA

Μανούσος Τριανταφυλλίδης


Τον περίμενε 42 χρόνια

Τραγική φιγούρα σε όλη αυτή την ιστορία η μητέρα του, η οποία δεν έπαψε ποτέ να τον ψάχνει και να περιμένει την επιστροφή του, γιατί πίστευε ότι ζει.

«Πήγαινε στην Κύπρο και τον έψαχνε, ελπίζοντας ότι κάπου θα τον συναντήσει. Μορφή βγαλμένη από αρχαία Ελληνική τραγωδία»

Με άρνηση του χαμού του, περίμενε τον πεθαμένο γιο της. Ήταν κλεισμένη στο σπίτι της. Ούτε κραυγές, ούτε δημοσιότητα, από την χαροκαμένη μάνα, Στυλιανή Τριανταφυλλίδη. Κλεισμένη στο σπίτι της, περίμενε τον Μανούσο της. Τελικά τον βρήκαν και της τον πήγαν 42 χρόνια μετά.


Πριν κάποια χρόνια και συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου 2017, τα οστά του επέστρεψαν στη γεννέτειρά του, το Ηράκλειο της Κρήτης. Τον υποδέχτηκαν στην είσοδο του χωριού.

Όλοι οι κάτοικοι του χωριού, μαυροφορεμένοι, περίμεναν να τον υποδεχτούν στην είσοδο του χωριού «Ποταμιές Πεδιάδος Ηρακλείου», εκεί που είχε στηθεί μία τεράστια αψίδα από δάφνες.

Η πομπή έφτασε. Από την νεκροφόρα έβγαλαν ένα μικρό οστεοκιβώτιο τυλιγμένο με την γαλανόλευκη. Μέσα τα ιερά οστά του στρατιώτη που επέστρεφε στην Ελλάδα. Ο ήρωας επέστρεφε στην γηραιά μητέρα του!

Η υποδοχή των λειψάνων του Μανούσου Τριανταφυλλίδη στη γενέτειρά του έγινε με τιμές ήρωα. Το οστεοκιβώτιο μεταφέρθηκε, στρατιωτική συνοδεία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Ασταμάτητα τα δάκρυα της μητέρας για την επιστροφή του ήρωα γιου της, στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ


Η μεταφορά των οστών του Μανούσου Τριανταφυλλίδη έγινε από την Κύπρο στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Ηράκλειο μετά από τη διαδικασία παράδοσης των λειψάνων 17 Ελλήνων ηρώων αξιωματικών και εφέδρων που έχασαν τη ζωή τους το 1974 στην Κύπρο και την ταυτοποίησή τους από τις Κυπριακές Αρχές.

Ο ήρωας Μανούσος Τριανταφυλλίδης έπεσε μαχόμενος στις 16 Αυγούστου του 1974, στη Μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, για τις υπέρτατες αξίες της Πατρίδας και της Ελευθερίας.


Διαβάστε επίσης: Κρήτη και Πόντος – Τι λέει η Ιστορία

Μοιραστείτε το