Ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μοιραστείτε το

Πρόκειται για ένα ταξίδι στο χρόνο, με επίκεντρο την περίοδο 1914-1923. Μέσα από νέο υλικό, αρχειακό υλικό, παλιές εφημερίδες, φωτογραφίες, καθώς και δισδιάστατο κινούμενο σχέδιο, το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το 1919.

«2 Miles from Home»


Σε μια εξαιρετική συγκυρία, σχεδόν έναν μήνα μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ και λίγο πριν από την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στο 15ο Greek Film Festival του Λος Άντζελες έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το δημιουργικό ντοκιμαντέρ «2 Miles from Home».


2 Miles from Home

Στοιχεία και γεγονότα έρχονται στο φως από συνεντεύξεις επιζώντων, απογόνων τους, ιστορικών και ακτιβιστών. Που αγωνίζονται για να αναγνωριστεί το ειδεχθές έγκλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του ηθικού αυτουργού, της Γερμανίας.

Η ταινία, της βραβευμένης Ελληνοαμερικανίδας σκηνοθέτιδας έχει ως θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων. Παρουσιάζεται μέσα από 10 κεφάλαια – στάδια, εμπλουτισμένα με δισδιάστατο κινούμενο σχέδιο, νέο και αρχειακό υλικό, σκίτσα, φωτογραφίες και εφημερίδες της εποχής.

Το «2 Miles from Home» αναφέρεται στην περίοδο 1914-1923, με αποκορύφωμα την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919, όπου δολοφονούνται 353.000 Έλληνες του Πόντου.

Συμμετέχουν ακτιβιστές, επιζώντες και οι απόγονοι της γενοκτονίας, που μαρτυρούν τις ιστορίες και τα βασανιστήρια που υπέστησαν, πλέον φτωχοποιημένοι, ξεριζωμένοι, μες τις κακουχίες.

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να προκαλέσει τη σκέψη του θεατή, και να γεννηθεί η ανάγκη για αναζήτηση της αλήθειας.


Τζούλια Σπυροπούλου

Σημειώνει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος του «2 Miles from Home», κα. Τζούλια Σπυροπούλου:

«Όταν ένα έγκλημα δεν τιμωρείται, τότε επαναλαμβάνεται. Γι’ αυτό η διάδοση της ιστορίας και η διατήρηση της μνήμης για όλα όσα υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου πριν από 100 περίπου χρόνια, έχουν ύψιστη σημασία για να μην συμβούν ξανά στο μέλλον.

Η δημιουργία αυτής της ταινίας πραγματοποιείται με σκοπό τη διάδοση της αλήθειας του Πόντου και την απόδοση τιμής στα ολοκληρωτικά αθώα θύματα που χάθηκαν τότε άδικα»

Ιστορικός σύμβουλος στο ντοκιμαντέρ είναι ο Δρ. Βλάσης Αγτζίδης, ενώ συμμετέχει και ο Τούρκος συγγραφέας και ακτιβιστής Ταμέρ Τσιλινγκίρ. Το ντοκιμαντέρ έχει συνολική διάρκεια 84 λεπτά, ενώ τα κινούμενα σχέδια είναι της Ελένης Μαρνά. Ακούγονται τρεις γλώσσες: Ελληνικά, Ποντιακά και Τουρκικά.

Το «2 Miles from Home» της βραβευμένης Τζούλια Σπυροπούλου προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 10 Μαΐου 2021. Δείτε παρακάτω το trailer…

Μοιραστείτε το