Όταν είσαι Gen Z και Πόντιος στην Αθήνα

Μοιραστείτε το

Η «Gen Z»* είναι η πρώτη γενιά που δεν γνώρισε τους Πόντιους προγόνους της, που επέζησαν από την Γενοκτονία. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά πράγματα που τους συνδέουν με τον Πόντο.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες
από το project του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Αττικής


Ποντιακή ταυτότητα

Το γεγονός ότι μπορεί όλα να αλλάζουν γύρω μας, αλλά η Ποντιακή ταυτότητα μένει αγέρωχη και παρούσα μέχρι και σήμερα, προσπαθούν να αποτυπώσουν τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Αττικής, στο project τους με τίτλο «Ανθεί και φέρει κι άλλο».

Η ιδέα του project, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, προήλθε από την συνειδητοποίηση ότι η Gen Z είναι η πρώτη γενιά που δεν γνώρισε τους Πόντιους προγόνους της, που επέζησαν από την γενοκτονία.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πράγματα που τους συνδέουν με τον Πόντο, όπως ιστορίες, ήθη και έθιμα, χοροί και φυσικά η «Ποντιακή ταυτότητα» που μένει ανεξίτηλη στον χρόνο.

Έπειτα, ο Μάιος είναι σημαντικός μήνας για την Ποντιακή κοινότητα, λόγω της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (19 Μαϊου). Είναι ο μήνας που τα Σωματεία αγωνίζονται λίγο παραπάνω για την ευαισθητοποίηση του κοινού, πάνω στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.


Φωτογραφικό αφιέρωμα

Γιατί φωτογραφίες; τους ρωτώ.

«Γιατί μένουν, γιατί είναι τέχνη και γιατί στην εποχή της εικόνας ένας καλός τρόπος να ευαισθητοποιήσεις κόσμο είναι η εικόνα. Οι φωτογραφήσεις ξεκίνησαν αρχές Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο. Φάγαμε κρύα, φάγαμε ζέστη, υπήρχαν κάποιες ακυρώσεις, αλλά μείναμε πιστοί στον στόχο μας, του οποίου το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.

Στο εγχείρημα μας αυτό είχαμε και την ανεκτίμητη βοήθεια κάποιων αδελφών Σωματείων, τα οποία μας δάνεισαν αφιλοκερδώς τις Ποντιακές φορεσιές. Όπως ο Πολιτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου», ο Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» και η Ένωση Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες».

Gen Z Πόντιος


Είμαστε εδώ

Το project «Ανθεί και φέρει κι άλλο» είναι ένα αφιέρωμα αρκετά συμβολικό, αλλά περνάει καθαρά το μήνυμα. Το «είμαστε εδώ» συμβολίζεται με την χρήση των Ποντιακών φορεσιών στις φωτογραφίες και το «νέες συνθήκες», με τις σύγχρονες τοποθεσίες της Αθήνας που επιλέξαμε.

Στις φωτογραφίες του project, όπως θα δείτε, έχουν επιλεγεί τοποθεσίες όπου δηλώνουν την ταυτότητα της σύγχρονης Αθήνας. Από κτήρια με μοντέρνα αρχιτεκτονική, μέχρι πιο εναλλακτικά σημεία.

«Είναι σημεία που οι περισσότεροι από εμάς έχουν περάσει, έχουν θαυμάσει, έχουν ζήσει» εξηγούν τα μέλη του Συλλόγου.


Δείτε ΕΔΩ τις εντυπωσιακές φωτογραφίες
από το project «Ανθεί και φέρει κι άλλο»

Μοιραστείτε το