Πανό για τη Γενοκτονία στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε το

Πανό με μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων το Πόντου, αναρτήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Στη μνήμη των 353000 θυμάτων της τούρκικης βαρβαρότητας, που ξεκίνησε το 1919.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και προσφορά του Ιβάν Σαββίδη


Την πατρίδα μ έχασα

Το πανό είναι διαστάσεων 10 x 17 μέτρα, αναρτήθηκε σήμερα το πρωί και αναγράφει τους στίχους «19 ΜαΐουΤην πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα και πόνεσα» καθώς και το μήνυμα:

«Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τους 353000 άταφους προγόνους μας που ζητούν δικαίωση»

Το συγκεκριμένο πανό αποτελεί προσφορά του Ιβάν Σαββίδη και υψώθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Δήμου, ενόψει της φετινής ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Παρόντες κατά την εκδήλωση – ανάρτηση του πανό, ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας – ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος – ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης και εκπρόσωποι Ποντιακών Συλλόγων της πόλης.


Δήλωση Δημάρχου Θεσσαλονίκης

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Δυστυχώς αλλιώς σκεφτόμασταν αυτές τις εκδηλώσεις κι αλλιώς τις πραγματοποιούμε λόγω του κορονοΐού. Ο Ποντιακός Ελληνισμός αποτελεί ένα πολύτιμο πετράδι για τη Θεσσαλονίκη, η οποία υποδέχθηκε και φιλοξένησε τους Έλληνες του Πόντου.

Τιμούμε την επέτειο της 19ης Μαΐου και ο Δήμος θα συνδράμει με πρώτο εμένα, να αναγνωριστεί παγκοσμίως η Γενοκτονία των Ποντίων. Το οφείλουμε στους 353000 που έχασαν τη ζωή τους.

Ευχαριστούμε τον Ιβάν Σαββίδη, καθώς με δική του πρωτοβουλία έχουμε αυτό το πανό. Την Τρίτη, είναι προγραμματισμένη εκδήλωση με επιμνημόσυνη δέηση, στο μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας»


Επιμνημόσυνη δέηση

Τέλος, να σημειωθεί ότι τη Τρίτη 19 Μαΐου 2020 στις 10 το πρωί, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο «Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων» στη πλατεία Αγίας Σοφίας. Ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.


Δείτε παρακάτω απόσπασμα από την εκδήλωση – ανάρτηση του πανό

Μοιραστείτε το