Συνεχίζουν τις απαγορεύσεις εισόδου Ελλήνων

Μοιραστείτε το

Η Τουρκία συνεχίζει, την μονομερή πρακτική, να χαρακτηρίζει ως «ανεπιθύμητους» και να απελαύνει Έλληνες πολίτες. Οι οποίοι «τυχαίνει» να είναι επιστήμονες και ερευνητές ή στελέχη Ποντιακών συλλογικών φορέων.

Συνεχίζονται οι απελάσεις και απαγορεύσεις εισόδου Ελλήνων στην Τουρκία


Persona non grata

Συγκεκριμένα τα ξημερώματα του Σαββάτου, 29 Ιουνίου 2024, ο Αλεξανδρουπολίτης ιστορικός, συγγραφέας και επί σειρά ετών δημοσιογράφος, κ. Νίκος Πετρίδης, ταξίδευε με προορισμό τον Πόντο και τον Καύκασο. Αλλά η τουρκική αστυνομία δεν του επέτρεψε να συνεχίσει, αφού το σύστημα ασφαλείας έδειξε οτι έχει χαρακτηριστεί ως «ανεπιθύμητος» (persona non grata).

Αφού οδηγήθηκε στα γραφεία της αστυνομίας, του επιδόθηκε επίσημο έγγραφο που αναφέρει ότι του έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου και παρουσίας στην Τουρκία. Ενώ μετά από τις σχετικές γραφειοκρατικές διατυπώσεις, μεταφέρθηκε με περιπολικό στην Ελληνική πλευρά, όπου ενημερώθηκαν οι Έλληνες αστυνομικοί.


Επί σειρά ετών στη Τουρκία

Το ενδιαφέρον με τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι οτι ο κ. Νίκος Πετρίδης ταξιδεύει πολλά χρόνια σε όλη την Τουρκία και μάλιστα εγκαταστάθηκε μόνιμα και έζησε επί σειρά ετών στη γειτονική χώρα, χωρίς να έχει σημειωθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Έχει πραγματοποιήσει καταγραφές και έρευνες ιστορικού ενδιαφέροντος σε όλη την Μικρά Ασία. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, διέθετε τουρκική ταυτότητα αλλοδαπού (ως Έλληνας υπήκοος), άδεια παραμονής και άδεια εργασίας στην Τουρκία, καθώς και λευκό τουρκικό ποινικό μητρώο.

Είναι σαφές οτι γι’ αυτήν την καινοφανή τακτική του τουρκικού κράτους έναντι Ελλήνων που ασχολούνται με την ιστορική έρευνα, θα πρέπει να υπάρξουν επίσημες απαντήσεις. Αφού θεωρείται σίγουρο οτι θα συνεχιστεί και με άλλους στο άμεσο μέλλον.


Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Γενοκτονία

Πηγή

Μοιραστείτε το