Τη ψης το ράισμαν

Μοιραστείτε το

Δείτε τη ταινία μικρού μήκους που κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων Σερρών «Οι Ακρίτες», στα πλαίσια της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19-5-2020).

Η ψη άλλον καμίαν ‘κ’ ελαρώθεν…


Της ψυχής το ράγισμα

Η γιαγιά Κυριακή στέκει και παρατηρεί τα δισέγγονα της που ανέμελα παίζουν στην αυλή της. Η σκέψη της γυρίζει πίσω, στα δικά της παιδιά, στο δικό της σπίτι, στη δικιά της αυλή, κάπου στην Αργυρούπολη του Πόντου.

Το βίωμα της οδυνηρό εκείνο το απόγευμα. Εκείνο το μαύρο απόγευμα που στην αυλή της παίζανε τα παιδιά της. Εκείνο το απόγευμα που χάθηκε το λουλούδι της.

Με άνωθεν εντολή η ώρα είχε φτάσει. Πνίξτε τους Έλληνες τους αλλόθρησκους στο αίμα. Το μαχαίρι του στυγνού Τούρκου Αξιωματικού που έσφαξε το λουλούδι της, κρύο. Άρον, άρον άφησαν τα πάντα, κρύφτηκαν στα στενά και έτρεξαν στο μοναστήρι για την τελευταία ευχή του πατέρα Αλέξιου.

Η Παναγία τους ακολούθησε…

Η πορεία προς τη προσφυγιά ήταν επιβεβλημένη. Το ράγισμα της ψυχής της δεν ξανακόλλησε ποτέ!!


Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο – Ιδέα: Εμμανουηλίδης Νότης
  • Camera – Editing: Γρηγορόπουλος Λευτέρης
  • Μουσική Επιμέλεια: Χριστοφορίδης Γιάννης
  • Βοηθοί σκηνοθεσίας: Ταγταλιανίδης Αναστάσιος , Καρακάσης Δημήτρης
  • Πήραν μέρος στην ερασιτεχνική ομάδα οι ηθοποιοί: Εμμανουηλίδου Κυριακή, Ταγταλιανίδης Αναστάσιος, Κάρακάσης Δημήτρης, Χριστοφορίδης Γιάννης, Εμμανουηλίδης Νότης, Γιαννούλη Βασιλική, Ευθυμιάδου Αντωνία, Νάτσιος Πέτρος, Ελισιάδου Ελσα, Τρανούδης Νίκος, Καρυπίδης Παύλος, Κορωνίδης Παναγιώτης, Κορωνίδου Καλλιόπη, Κορωνίδου Σταυρούλα, Εμμανουηλίδης Θωμάς, Εμμανουηλίδου Φυλλένια, Καρυπίδης Θεοφύλακτος, Χαραλαμπίδου Αγγέλα, Μητλιάγκα Νατάσσα, Λαμπριανίδου Έλλη.
  • Ευχαριστούμε τον Πάτερ Αλέξιο από την Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βαλτερού. Επίσης ευχαριστούμε τον Χαριτίδη Γιάννη για την απόδοση στη Ποντιακή διάλεκτο.

Τα δικαιώματα του video ανήκουν στο Συλλόγο Ποντίων Επταμύλων Σερρών «Οι Ακρίτες» και στον εμπνευστή Νότη Εμμανουλίδη.


Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων Σερρών

Ο Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων Σερρών «Οι Ακρίτες», ιδρύθηκε το 1997 από Πόντιους της πρώην κοινότητας Επταμύλων και σημερινό Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Σερρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Σερρών. Στόχος του Συλλόγου είναι η διατήρηση των ποντιακών παραδόσεων, εθίμων και χορών, υπηρετώντας τα με ιδιαίτερο σεβασμό.

Η τρίτη γενιά των Ποντίων στην περιοχή αυτή, θέλοντας να διατηρήσουν την παράδοση μας, ίδρυσαν τον Σύλλογο για να θυμίσει στους παλαιότερους (μέσα από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί) όμορφες στιγμές από τη πατρίδα. Και στους νέους την ιστορία, τα ήθη και έθιμα των προγόνων μας.


Δείτε παρακάτω τη ταινία μικρού μήκους «Τη ψης το ράισμαν»

Μοιραστείτε το