Το κορίτσι απ’ τη Σαμψούντα

Μοιραστείτε το

Απ’ την Σαμψούντα και τον Πόντο, στη Σμύρνη κι από κει στον Πειραιά της προσφυγιάς. Μέσα απ’ αυτό το βιβλίο, μια νεαρή κοπέλα αντιπαλεύει με πείσμα το πεπρωμένο της, διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή και την αγάπη.

«Το κορίτσι απ’ τη Σαμψούντα» μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο…


Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει η συγγραφέας τις ιστορικές διαδρομές είναι απίστευτα ευρηματικός. Αλλά και γεμάτος σεβασμό. Ένα λογοτεχνικό έργο με τρομερό ιστορικό υπόβαθρο. Που σε βάζει στη διαδικασία να ψάξεις και να μάθεις περισσότερα για το παρελθόν και που σου προκαλεί μοναδικά συναισθήματα.


Περίληψη

Η Καλλιόπη, γεννημένη αρχές του 20ού αιώνα στη Σαμψούντα, θα βιώσει τις λευκές πορείες θανάτου και εξορίες από τους Νεότουρκους κι αργότερα τις αγριότητες του Κεμάλ.

Μια μαγιάτικη νύχτα του 1919, πάνω στην μάντρα του σπιτιού της, στην Σαμψούντα, κατακλύζεται από τις θύμισες του παρελθόντος της. Θύμισες που την γεμίζουν γλυκιά νοσταλγία αλλά και απέραντη μελαγχολία. Έχοντας ακροατή τον Αριστείδη Φωτιάδη, εξομολογείται τα γεγονότα που στιγμάτισαν την μέχρι τώρα ζωή της ίδιας, της οικογενείας της, καθώς και των συμπατριωτών της.

Αρχές του 1921, στην εφηβεία, με σωριασμένο τον κόσμο της σε ερείπια, θα βρει καταφύγιο σ’ ένα χωριό του Πόντου. Λίγους μονάχα μήνες μετά θα ντυθεί νύφη στα 16 της σ’ έναν αναπάντεχο γάμο, που θα την οδηγήσει στη Σμύρνη. Θα ζήσει για λίγο μια πλούσια ζωή στην πανέμορφη κοσμοπολίτισσα πόλη που περιμένει αμέριμνη την καταστροφή της. Όπου θ’ ανακαλύψει τον έρωτα κι ίσως τον χάσει, όπως ορίζει για άλλη μια φορά η μοίρα της…

Οι λίγες αλλά πολύτιμες στιγμές με τον άντρα της θα την συντροφεύουν στο ταξίδι της προς τον Πειραιά τον Αύγουστο του 1922. Θα αποτελέσουν αποκούμπι στο άκουσμα της Καταστροφής της Σμύρνης, τον Σεπτέμβριο του ’22 και της ενδεχόμενης απώλειας του ανθρώπου που της άγγιξε την καρδιά.


Στοιχεία για το βιβλίο

  • Συγγραφέας: Σόφη Θεοδωρίδου
  • ISBN: 978-618-01-0471-4
  • Κατηγορία: Ιστορικό Μυθιστόρημα
  • Έτος πρώτης έκδοσης: 2014
  • Εκδότης: Ψυχογιός
  • Σελίδες: 536
  • Ενδεικτική τιμή: 13€ – 17€

✔ Βρείτε «Το κορίτσι απ’ τη Σαμψούντα» ΕΔΩ


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Σόφη Θεοδωρίδου κατάγεται από την Αλμωπία, μια μικρή επαρχία του Νομού Πέλλας. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκε κατόπιν στην περιοχή καταγωγής της. Όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της.

Λατρεύει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία. Ενώ πιστεύει πως η αγάπη της για την τελευταία, την οδήγησε τελικά και στη συγγραφή.

Μοιραστείτε το