Ακριτικό μήνυμα με Ποντιακή χροιά

Μοιραστείτε το

Τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο δέχθηκαν τεράστιες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, από την προσπάθεια εισροής μεταναστών και όχι μόνο. Ωστόσο οι ακρίτες, Πόντιοι και Θρακιώτες στέλνουν τα δικά τους μηνύματα.

Οι σύγχρονοι ακρίτες, Πόντιοι και Θρακιώτες


Ελληνικές σημαίες

Μια ανάσα από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, δυνατά είναι τα μηνύματα των κατοίκων. Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη προσπάθεια εισόδου χιλιάδων ατόμων στην Ελληνική πλευρά, από την Τουρκία.

Παρά τις δυσκολίες, ο κόσμος δείχνει τη συμπαράσταση του υψώνοντας Ελληνικές σημαίες. Όπως λέει ο πρόεδρος της κοινότητας των Μαρασίων, Γιώργος Καραμπατζάκης:

«Όχι απλά υψώνει Ελληνικές σημαίες, τις φοράει πάνω του. Κάθε σπίτι έχει μια Ελληνική σημαία κρεμασμένη απ’ έξω σε κοντάρι».


Κυρά των Μαρασίων

Το παράδειγμα αυτό δόθηκε, κάποια χρόνια νωρίτερα, από μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζούσε στα Μαράσια Έβρου και κάθε πρωί ύψωνε την Ελληνική σημαία και την κατέβαζε το βράδυ.

Η Βασιλική Λαμπίδου – Φωτάκη, που είχε έρθει στην Ελλάδα από την Ανατολική Θράκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών, στεκόταν πάντα σε στάση προσοχής μπροστά στη σημαία. Στέλνοντας μήνυμα για την Ελληνικότητα της περιοχής.

Οι σύγχρονοι ακρίτες, Πόντιοι και Θρακιώτες, εμπνέονται ακόμα και σήμερα από το παράδειγμα τις ιστορικής κυράς των Μαρασίων. Η οποία αν και απεβίωσε το 2011 σε ηλικία 107 ετών και κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι σύμβολο της ζωντανής παράδοσης του Ακριτικού Ελληνισμού.

«Ήταν η μητέρα όλων των στρατιωτών όλων των παλικαριών που υπηρέτησαν στον Έβρο. Στο σπίτι της, στην άκρη του χωριού, σήμερα δεν ζει κανείς. Οι κάτοικοι του χωριού το προσέχουν, για να δείχνουν ότι πάντα είναι κοντά μας και μέσα στην καρδιά μας. Δεν είναι τυχαίο που το σπίτι της κυράς των Μαρασίων είναι στην άκρη του χωριού. Σαν να το ήξερε αυτή η γυναίκα ότι θα κάνει κάτι για τη πατρίδα της.

Άτομα που υπηρέτησαν εδώ, έρχονται από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και λένε “πάμε να δούμε τα παλιά μας σοκάκια”. Δεν ξεχνούν να περάσουν από το σπίτι της κυρά Βασιλικής που τους είχε σαν παιδιά της».


Πόντιοι πρόσφυγες

Σε συζητήσεις στα social media, οι Πόντιοι κατηγορούνται ότι ενώ οι προγονοί τους υπήρξαν πρόσφυγες, εκείνοι δεν αποδέχονται τώρα τις νέες ροές. Η Φρόσω Σωτηριάδου, πρόεδρος των Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδος «Οι Ακρίτες», απόγονος Ελλήνων του Πόντου, δίνει την απάντηση:

«Είναι ένα ιδιαίτερο θέμα για εμάς το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Και εμείς υπήρξαμε πρόσφυγες και αναφέρομαι στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ωστόσο, σήμερα στον Έβρο διαμορφώνεται μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια εισροής παράνομων μεταναστών στο Ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η ίδια η αστυνομία, οι περισσότεροι δεν είναι Σύροι. Αλλά Πακιστανοί, Αφγανοί και εθνικότητες από άλλες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει πόλεμος.

Υπάρχουν δύο πλευρές σε ένα νόμισμα και αρκετοί εξαθλιωμένοι. Αρκετοί ψάχνουν την ευκαιρία να τρυπώσουν και άλλοι γίνονται (ηθελημένα ή άθελα) εργαλείο πολιτικής της Τουρκίας. Η Ελλάδα, όμως, αδυνατεί να σηκώσει αυτό το βάρος»,

Σπουδάζει στην Ορεστιάδα, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κατάγεται από τη Δράμα, με ρίζες από τη Σαμψούντα.

«Είμαι τρία χρόνια στον Έβρο, βλέπαμε και παλιότερα προσπάθειες εισχώρησης παράνομων μεταναστών στη χώρα μας. Αλλά σε μικρότερη έκταση, μικρότερη συχνότητα»

Και συνεχίζει να περιγράφει τη πρωτόγνωρη κατάσταση που έζησε από κοινού με τους υπόλοιπους Ποντίους φοιτητές, στο ξέσπασμα της κρίσης στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Τις πρώτες μέρες που ξέσπασε όλο αυτό, είχαμε άγχος και ταραχή για το που θα πάνε όλοι αυτοί που θέλουν να μπουν στη χώρα, αν θα μπορέσει η Ελλάδα πραγματικά να τους βοηθήσει. Ακούγαμε ελικόπτερα, βλέπαμε στρατό στους δρόμους.

Ένα απόγευμα, που είχαμε μαζευτεί ως Σύλλογος, είδαμε κάποιους που κατάφεραν να εισχωρήσουν, ωστόσο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκαν στα χέρια των Αστυνομικών Αρχών.

Μας καθησύχασε το γεγονός ότι η οργάνωση των Ελληνικών αρχών είναι μεγάλη».


Ποντιακοί Σύλλογοι Έβρου

Η πίστη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδας «Οι Ακρίτες» στις προσπάθειες των Σωμάτων Ασφαλείας, τους οδήγησε στη συγκέντρωση τροφίμων για τη στήριξη των ενστόλων. Μαζί τους και ο Σύλλογος Ποντίων Βόρειου Έβρου «Ο Διγενής».

Αξίζει να σημειωθεί Ποντιακοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα, καθώς και άλλες ομάδες, συγκέντρωσαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, τις οποίες και έστειλαν στις Καστανιές για διανομή. Συμπαραστεκόμενοι έμπρακτα στους ένστολους που συμμετέχουν στη φύλαξη της Ελληνοτουρκικής συνοριογραμμής στον Έβρο.


Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδας «Οι Ακρίτες»

Σύλλογος Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής»Πηγή

Μοιραστείτε το