Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον

Μοιραστείτε το

Ένα παραμύθι στη Ποντιακή διάλεκτο, για μικρά και μεγάλα παιδιά. Ο ήρωας του παραμυθιού είναι ο «Θόδωρον», ένας «μικρός παιδάς». Μέσα από αυτή την τρυφερή ιστορία, ο Θόδωρος ανακαλύπτει τις ρίζες του και ακολουθεί με οδηγό το ένστικτό του, τα χνάρια του παππού του.

Το βιβλίο συνοδεύεται και από CD αφήγησης


Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Κάποτε έτον είνας μικρός παιδάς. Θόδωρον έλεγαν τ’ όνομαν ατ’». Με αυτό τον τρόπο ξεκινά ο Κοσμάς Τσίναλης να αφηγείται την τρυφερή ιστορία του Θόδωρου στο παραμύθι «Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη.

Ένα αφήγημα με παραμυθιακά στοιχεία

Η ιστορία του μικρού Θόδωρου, που βρίσκει τη λύρα του παππού του και ανακαλύπτει τις ρίζες και τη παράδοση των προγόνων του.

Ο Θόδωρον, ο ήρωας του παραμυθιού, ζει στην κοινωνία ενός μικρού χωριού. Έχει την τύχη να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου οι παραδόσεις, η γλώσσα και τα ήθη του λαού μας είναι ζωντανή πραγματικότητα.

Στο βιβλίο προβάλλονται οι αξίες και η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Ποντιακή κοινωνία που διατηρεί την πανάρχαιη παράδοση της γλώσσας, της ποίησης, της μουσικής, των μύθων και διάγει βίο βαθύτατα θρησκευτικό.


Παραμύθι στα Ποντιακά

Πρόκειται για το πρώτο παραμύθι που γράφεται στην Ποντιακή διάλεκτο. Μια ιστορία για μικρά και μεγάλα παιδιά, που διεγείρει τη φαντασία των μικρών και τις μνήμες των μεγάλων, την οποία εμπνεύστηκε και έγραψε ο Κοσμάς Τσίναλης.

Ένα βιβλίο που συμβάλει στη μετάδοση της Ποντιακής διαλέκτου στα παιδιά. Ένα Ποντιακό παραμύθι που μεταφέρει τον αναγνώστη σε εποχές που δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ.

Την εικονογράφηση του βιβλίου έκανε η Σοφία Τσοπλακτσόγλου, ενώ την επιμέλεια του CD (μουσική και τραγούδι) ο Αϊνατζής Διογένης.


Στοιχεία βιβλίου

  • Συγγραφέας: Τσίναλης Κοσμάς
  • ISBN: 978-960-602-053-7
  • Κατηγορία: Παραμύθια
  • Έτος έκδοσης: 2015
  • Εκδότης: Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε.
  • Σελίδες: 48
  • Ενδεικτική τιμή: 8€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο συγγραφέας και εμπνευστής του βιβλίου, Κοσμάς Τσίναλης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άψαλο Αλμωπίας από γονείς προσφυγικής καταγωγής. Η καταγωγή του πατέρα του είναι από το Αϊδίνι της Σμύρνης και της μητέρας του από το Χατζή Οσμάν της Νικομήδειας. Ένα χωριό που χτίστηκε από Πόντιους, οι οποίοι έφυγαν από την Ορντού.

Είναι δάσκαλος και υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εδώ και 30 χρόνια. Ζει στην Έδεσσα και τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται σε σχολεία της πόλης.

Τα πρώτα Ποντιακά ακούσματα τα είχε από τη μητέρα του. «Ζυμώθηκε» όμως με την Ποντιακή διάλεκτο, όταν άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με το Ποντιακό θέατρο, σε θεατρικές ομάδες της Αψάλου και της Έδεσσας.

Ο Κοσμάς Τσίναλης με αυτό το βιβλίο του έρχεται να μας υπενθυμίσει το χρέος μας στις επόμενες γενιές. Τη διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας, της γλώσσας και της ιδιοσυγκρασίας μας.

Μοιραστείτε το