Ανέγερση μνημείου Γενοκτονίας στο Norwalk

Μοιραστείτε το

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Norwalk στο Connecticut των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενέκρινε την ανέγερση μνημείου. Προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και του Ποντιακού Ελληνισμού γενικότερα.

Το μνημείο θα ανεγερθεί στο πάρκο Irving C. Freese


Μνημείο Γενοκτονίας

Η πρόταση για την ανέγερση του μνημείου ψηφίστηκε με 10 ψήφους υπέρ και 4 κατά, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Norwalk. Παρά το γεγονός ότι η εγκατάστασή του θα μπορούσε να επηρεάσει το γενικότερο σχέδιο ανάπλασης της πόλης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «The Hour».

Το γλυπτό θα στοιχίσει συνολικά 85.000 δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί από τη Ποντιακή Κοινότητα του Norwalk (Pontian Society of Norwalk). Η οποία θα αναλάβει επίσης και τη μελλοντική συντήρηση του μνημείου.

Το Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στο Norwalk θα έχει ύψος περίπου 2 μέτρα. Με το τελικό του σχέδιο να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Για την ανέγερση του μνημείου, ο Γκας Τσιλφίδης (Gus Tsilfides), πρόεδρος της Ποντιακής Κοινότητας του Norwalk, δηλώνει:

«Αυτό το μνημείο θα στηθεί προς τιμήν όλων όσοι επέζησαν της Γενοκτονίας. Δηλαδή των παππούδων και προπαππούδων μας, αλλά και προς τιμήν της επιμονής που επέδειξαν».


Ανησυχίες για τη τοποθεσία

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που καταψήφισαν την πρόταση ανέγερσης του μνημείου ήταν οι: Ντάγκλας Χέμπστεντ, Ερνεστ Ντούμας, Ντάρλιν Γιάνγκ και Τομ Λίβινγκστον.

Ο Ντάγκλας Χέμπστεντ αιτιολόγησε την ψήφο του. Συγχαίροντας παράλληλα τη πρωτοβουλία των μελών της Ποντιακής Κοινότητας του Norwalk. Οι οποίοι άνοιξαν τον διάλογο για το μνημείο από το 2006:

«Η ψήφος μου δεν ήταν κατά της ανέγερσης του μνημείου. Η ψήφος μου ήταν ενάντια στο να προχωρήσει η κατασκευή του χωρίς σχέδιο.

Νομίζω, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα θαυμάσιο μνημείο».

Από την πλευρά του, ο Τομ Λίβινγκστον υποστήριξε πως το μνημείο καλό θα ήταν να τοποθετηθεί κάπου αλλού. Μιας και δεν επαρκεί ο χώρος στο συγκεκριμένο πάρκο:

«Νομίζω ότι πρέπει να ανεγερθεί το συγκεκριμένο μνημείο, αλλά σίγουρα όχι στο πάρκο Freese».


Gus Tsilfides

«Έχουν ακουστεί κάποιες ανησυχίες πρόσφατα για τη τοποθεσία, διότι ενδέχεται να εμποδίσει ορισμένες από τις συναυλίες που πραγματοποιούνται εκεί. Αλλά κανένας από τους επισκέπτες δεν θα βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από εκεί που προορίζεται να στηθεί το μνημείο», δήλωσε ο κ. Τσιλφίδης. Υπονοώντας ότι το άγαλμα έχει μειωθεί σε μέγεθος.


Andreas Savvidis

«Όλα έχουν να κάνουν με τις παραδόσεις», δηλώνει ο Ανδρέας Σαββίδης μέλος της Ποντικής Κοινότητας. Συμπληρώνοντας επίσης, ότι το πάρκο βρίσκεται πιο κοντά στο κτίριο που στεγάζει τον Σύλλογο. Αλλά και αρκετά κοντά στη περιοχή που κατοικεί η πλειονότητα των ομογενών.


Teddy Giappoutzis

«Ζούμε σε μια χώρα με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και ζούμε αρμονικά», δήλωσε ο κάτοικος της πόλης, Τέντι Γιαπουτζής. Συμπληρώνοντας: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας, με τον υπόλοιπο κόσμο».


Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ»

Μοιραστείτε το