Από τη Κοζάνη στο Harvard

Μοιραστείτε το

Η 18χρονη Θεοδώρα Μιχαηλίδου είναι ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα φιλόδοξων ονείρων, που γίνονται πραγματικότητα. Από ένα δημόσιο σχολείο στη Κοζάνη, κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να βρεθεί στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Κέρδισε πανάξια την εισαγωγή της
σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου


Θεοδώρα Μιχαηλίδου

H Θεοδώρα Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Κοζάνη και μέχρι την Γ΄ Γυμνασίου φοίτησε στο 1ο Δημόσιο Λύκειο Κοζάνης. Το 2020 έγινε δεκτή στην Α΄ Λυκείου στο «Κολλέγιο Ανατόλια», στη Θεσσαλονίκη.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 η Θεοδώρα πατά το πόδι της στο Πανεπιστήμιο του Harvard, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, με πλήρη υποτροφία για να σπουδάσει μοριακή ιατρική.

Παρότι η Θεοδώρα Μιχαηλίδου είχε κάθε χρόνο βαθμολογία που άγγιζε το 20, δεν ήταν αυτό το μοναδικό κριτήριο επιλογής της από το Πανεπιστήμιο του Harvard. Αλλά ο πρωτοφανής για έναν νέο άνθρωπο συνδυασμός ακαδημαϊκών επιτευγμάτων, εύρους ενδιαφερόντων, συμμετοχής και διάκρισης σε επιστημονικούς διαγωνισμούς «STEM» και πρωτοβουλιών με έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Δεν είναι μόνο άριστη μαθήτρια, αλλά και πρωτοπόρος στα εξωσχολικά της ενδιαφέροντα

Έχοντας ειλικρινή προσήλωση στις ανάγκες της κοινωνίας της, η Θεοδώρα ίδρυσε το «Δωρίζω» με σκοπό την ανακύκλωση ρούχων που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αποσκοπώντας τόσο στην οικονομική ανακούφιση των παραληπτών, όσο και στη προστασία του περιβάλλοντος.

Στο Κολλέγιο Ανατόλια συντόνισε το «Biomedical Journal» και το πρόγραμμα «Peer Tutor». Βοηθώντας συνομηλίκους της από την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη στα μαθήματα της Φυσικής, της Βιολογίας, των Μαθηματικών και φέρνοντάς τους σε επαφή με τις εξελίξεις στην Επιστήμη. Ώστε να διασυνδεθούν με γνωστούς επιστήμονες και να φτάσουν πιο γρήγορα σε υψηλό γνωστικό επίπεδο.


Μοριακή ιατρική

Η Θεοδώρα Μιχαηλίδου, που σχεδιάζει να ακολουθήσει μια καριέρα στην έρευνα και να συνεισφέρει στον τομέα της μοριακής ιατρικής, περιγράφει με ενθουσιασμό:

«Μου κεντρίζει αρκετά το ενδιαφέρον η βιολογία και η ιατρική και συγκεκριμένα ο συνδυασμός τους, που είναι η μοριακή ιατρική. Είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πεδίο, με πάρα πολλές ευκαιρίες για έρευνα.

Το Harvard μπορεί να μου παρέχει μεγάλες ευκαιρίες, μέσω των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και ερευνητικών κέντρων που διαθέτει…»

Η 18χρονη Θεοδόωρα λέει πως από τότε που θυμάται τον εαυτό της, της άρεσε πάντα να διαβάζει:

«Δεν το έβλεπα ως καταναγκαστικό έργο και είναι κάτι που με γεμίζει. Οπότε, τα μαθητικά μου χρόνια ήταν πάρα πολύ ευχάριστα και δεν νιώθω πως έκανα κάποια θυσία, για να φτάσω εδώ που έφτασα…»

Τέλος προτρέπει και άλλα παιδιά να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αν τα κατάφερα εγώ, μπορεί να τα καταφέρει ο καθένας. Αρκεί να έχει τη θέληση και το κουράγιο, να αγαπά τη μάθηση και το διάβασμα.

Εγώ για παράδειγμα ξεκίνησα την πορεία μου από ένα δημόσιο σχολείο στην Κοζάνη και τρία χρόνια μετά βρίσκομαι στο Harvard.

Το λέω αυτό, γιατί θέλω να δώσω κουράγιο και σε άλλα παιδιά να προετοιμαστούν κατάλληλα και να κυνηγήσουν τα όνειρα τους…»


Δείτε επίσης: Οι Θετικές Επιστήμες στον Πόντο

Μοιραστείτε το