Από το Γήπεδο στην Αγχόνη

Μοιραστείτε το

Ένα βιβλίο του Θεοφάνη Μαλκίδη, αφιερωμένο στην ομάδα που σημάδεψε την ιστορία των Ποντίων. Του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου «Πόντος», ο ιστορικός σύλλογος που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ποντίων.

Η δράση του Συλλόγου «Πόντος» έχει αφήσει έντονη μνήμη στους επιζήσαντες της Ποντιακής Γενοκτονίας


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αναλύει τη συμβολή του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου «Πόντος», η οποία είναι σημαντικότατη και αποτελεί μία εξαιρετική στιγμή της παρουσίας των Ελλήνων στον Πόντο.

Ο Σύλλογος που κατηγορήθηκε ως «επαναστατικός» από τις κεμαλικές αρχές, μέχρι το βίαιο κλείσιμο του, το 1921, έδωσε σπουδαία δείγματα της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων της περιοχής.

Η έρευνα έδειξε ότι Σύλλογοι και Σωματεία, οργανωμένες θεσμικές εκφράσεις των Ελλήνων, όπως ο «Πόντος» της Μερζιφούντας, ξεχώρισαν με τη δραστηριότητά τους. Αποδεικνύοντας τη μεγάλη πνευματική, κοινωνική και εθνική τους προσφορά.

Oι Σύλλογοι των Ελλήνων της Ανατολής, οι οποίοι δημιουργήθηκαν σε ειρηνική περίοδο, προήλθαν από την ανάγκη που βίωνε ο Ποντιακός Ελληνισμός να διατηρήσει την ιδιαιτερότητά του, να ανυψώσει το πνευματικό και το αθλητικό του επίπεδο. Αλλά με την έναρξη της Γενοκτονίας, οι Σύλλογοι ήταν και μέσο επιβίωσης.

Σε δύσκολες στιγμές, οι συλλογικές δομές αποτέλεσαν το καταφύγιο για πολλούς Έλληνες, οι οποίοι κυνηγήθηκαν ανηλεώς από τις νεοτουρκικές και τις κεμαλικές δυνάμεις.


Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος»

Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος», ο οποίος δημιουργήθηκε από μαθητές και καθηγητές του Κολεγίου Ανατόλια Μερζιφούντας, αποτέλεσε ένα θεσμικό δημιούργημα των Ελλήνων της πόλης…

Συμβάλλοντας στη πνευματική, πολιτισμική, αθλητική και κοινωνική τους ανύψωση

Έχοντας πολυποίκιλες δραστηριότητες, ο Σύλλογος αποτέλεσε μία ακόμη προσφορά για την εθνική αποκατάσταση των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι αγωνίστηκαν με κάθε τρόπο για την ελευθερία.

Αρκετοί από αυτούς, όπως ο καθηγητής Θεοχαρίδης και οι μαθητές Ανανιάδης και Παυλίδης, δολοφονήθηκαν στα αποκαλούμενα από τους κεμαλικούς «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας». Τα οποία στήθηκαν στην Αμάσεια το 1921.

Έτσι τα μέλη και οι αθλητές του Συλλόγου «Πόντος», βρέθηκαν κυριολεκτικά από το γήπεδο στην αγχόνη…


Στοιχεία για το βιβλίο

  • Συγγραφέας: Μαλκίδης Θεοφάνης
  • ISBN: 960-93-8491-9
  • Έτος έκδοσης: 2016
  • Εκδόσεις: Ιδιωτική Έκδοση
  • Σελίδες: 106
  • Ενδεικτική τιμή: 6€ ~ 7€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ

Μοιραστείτε το