Αποκαλυπτήρια μνημείου Νίκου Καπετανίδη

Μοιραστείτε το

Ο εθνομάρτυρας Νίκος Καπετανίδης, το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού πρόκειται να τιμηθεί από τον Δήμο Παύλου Μελά. Με αποκαλυπτήρια ενός μνημείου, εντός του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» και υπό δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης.

Η ένδοξη ιστορία του Πόντου θα αποκτήσει ακόμα ένα φάρο για να εκπέμπει το φως της σε όλη την οικουμένη


Νίκος Καπετανίδης

Ο δημοσιογράφος και εθνομάρτυρας του Ποντιακού Ελληνισμού Νίκος Καπετανίδης άφησε την τελευταία του πνοή στα χέρια του τουρκικού εθνικισμού. Ήταν μόλις 32 χρονών. Με αυτόν τον τρόπο πλήρωσε την άκαμπτη πατριωτική στάση του και τη συνειδητή του επιλογή να μιλήσει με την πένα του, για τις βιαιότητες των Τούρκων εναντίον του Ποντιακού Ελληνισμού. Με τη θυσία του περνάει στην αγκαλιά της αιωνιότητας συνειδητά, αφού γνώριζε ότι, όπως όλοι οι ήρωες, έδινε τη ζωή του για κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον ίδιο.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Πόντιου εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 19.00. Στο πρώην στρατόπεδο και υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Από τον δήμο Παύλου Μελά, σε συνεργασία με το νεοϊδρυθέντα σύλλογο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».

Όπως σημειώνει ο Δήμος Παύλου Μελά σε ανακοίνωσή του:

Ύστερα από κοπιώδεις προσπάθειες ενός έτους, οι φορείς και προσωπικότητες των Ομογενών του Ελληνισμού του Πόντου, όπως είχαν ρητά και γραπτά δεσμευθεί, αφού έλαβαν τη στήριξη του Δημοτικού συμβουλίου Παύλου Μελά με ομόφωνη απόφαση για παραχώρηση σχετικού χώρου εντός του νέου Μητροπολιτικού Πάρκου (στις αρχές του 2021), ολοκλήρωσαν επιτυχώς την κατασκευή του περικαλλούς μνημείου ύψους 4.5 μέτρων. Έργο του διαπρεπούς γλύπτη Γιώργου Κικώτη.

Η εξέλιξη αυτή άνοιξε τον δρόμο για την οριστική απόφαση σχεδιασμού μιας εκδήλωσης αποκαλυπτηρίων αντάξια της μορφής και προσφοράς του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη. Σε ημερομηνία μάλιστα που συμπίπτει ακριβώς με την επέτειο των 100 χρόνων από την ημέρα της εκτέλεσής του, στην αγχόνη των Κεμαλικών Δικαστηρίων της Αμάσειας, την 21η Σεπτεμβρίου 1921.


Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά είναι ο πλέον ιδανικός τόπος για τη φιλοξενία του αγάλματος. Καθώς στο χώρο του θα κατασκευαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και ο Δήμος Παύλου Μελά είναι ο συμπαγέστερος πληθυσμιακά σε προσφυγικό στοιχείο ανά την Ελλάδα.

Οι μνήμες θα αρχίσουν να ζωντανεύουν εντός του πάρκου

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης είχε κοινή συνάντηση με τα μέλη της διοικούσας του Συλλόγου «Νίκος Καπετανίδης», την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021, όπου συμφωνήθηκε όλο το πλαίσιο της συνεργασίας. Όχι μόνο για φέτος αλλά και για το μέλλον. Καθώς ήταν κοινή η βούληση να υπάρξει σχέδιο για τη θεσμική κατοχύρωση ετήσιας εκδήλωσης, διάρκειας τριών ημερών, υπέρ της μνήμης του Εθνομάρτυρα στο χώρο του μνημείου.

Αλλά και σε συνεδριακές υποδομές του Δήμου με αναφορά στη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα δικαιώματα, τη Λογοκρισία, την Ελευθεροτυπία στα ΜΜΕ, για όλα όσα αγωνίστηκε ο Νίκος Καπετανίδης.

Η ομάδα δράσης για την διοργάνωση της εκδήλωσης απαρτίζεται από στελέχη του Δήμου Παύλου Μελά και μέλη του Συλλόγου «Νίκος Καπετανίδης».


Δημήτρης Δεμουρτζίδης

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Μεγαλώσαμε στις δυτικές συνοικίες με συγκινητικές ιστορίες και θύμησες για τον ξεριζωμό των προγόνων μας. Η γενιά μας ένιωθε περηφάνια στο άκουσμα του Ακριτίδη, του Τζινόγλου, του Καπετανίδη και των υπόλοιπων μαρτύρων ηρώων του Πόντου.

Με βαθιά λοιπόν συγκίνηση σας ανακοινώνω ότι ο δήμος Παύλου Μελά, θα τιμήσει την άγια μορφή και σύμβολο της Ποντιακής Γενοκτονίας, Νίκο Καπετανίδη.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται να τοποθετηθεί ένα άγαλμα εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου κι έτσι η υπερβατική προσωπικότητα του Νίκου Καπετανίδη θα δίνει τη δική της ενέργεια στο Μητροπολιτικό Πάρκο. Ο οποίος θα είναι ένας χώρος που συνδέει τον πολιτισμό με την ιστορικότητα, τη μνήμη και το φυσικό περιβάλλον.

Ένας χώρος που θα τιμάει τους ήρωες με τον τρόπο που τους αξίζει. Μακριά από τη λησμονιά και τη ρουτίνα. Εκεί που περαστικός και ο επισκέπτης δεν θα είναι απλά θεατές. Αλλά θα γίνονται ένα με το χώρο και θα διδάσκονται από αυτόν.

Εκεί που τα μικρά παιδιά, ανάμεσα στο αστικό πράσινο και το μουσειακό πλέγμα, θα μαθαίνουν και θα κατανοούν ότι οι ήρωες του τόπου μας λειτουργούν ως εμψυχωτές και συνεκτικοί κρίκοι της κοινωνίας μας».

– Διαβάστε επίσης: Ο εθνομάρτυρας Νίκος Καπετανίδης

Μοιραστείτε το