Πιροσκί με Κεφίρ

Παρακάτω ακολουθεί μια διαφορετική συνταγή, για να φτιάξουμε τα λατρεμένα μας πιροσκί. Η διαφορετικότητα έγκειται στο ότι για τη παραγωγή της ζύμης, θα χρησιμοποιήσουμε κεφίρ και γιαούρτι, αντί για μαγιά όπως συνηθίζεται.

Μια διαφορετική συνταγή…


Παραδοσιακά Πιροσκί

Λαχταριστά παραδοσιακά πιροσκί με πατάτες ή με ζαμπόν και κασέρι. Μπορείτε να τα παρασκευάσετε με όποια γέμιση προτιμάτε. Μπορείτε να τα φτιάξετε μεγάλα ή μικρά, ανάλογα με την περίσταση και να χρησιμοποιήσετε διαφορετική γέμιση.

Το μυστικό του καλού πιροσκί είναι το καλό λάδι, το οποίο δεν πρέπει να αφήσεις να καεί. Αν σου καεί, πέτα το αμέσως. Επίσης έχει τεράστια σημασία, το πιροσκί να μην είναι λαδωμένο. Εδώ παίζει ρόλο το ψήσιμο στη σωστή θερμοκρασία και το σωστό ζύμωμα.


Υλικά για τη ζύμη

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι παραδοσιακό.
  • 1 κεσεδάκι κεφίρ.
  • 2 αυγά.
  • Αλάτι.
  • Αλεύρι όσο πάρει.
  • 1 κ.γ σόδα φαγητού.
  • 1/4 κ.γ σόδα επιπλέον.


Υλικά για τη γέμιση

  • 4 μέτριες πατάτες.
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.
  • 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο.
  • Άνιθο ψιλοκομμένο.
  • Λάδι για το τηγάνισμα.


Προετοιμασία γέμισης

  1. Ξεφλουδίζουμε και βράζουμε τις πατάτες.
  2. Τις πολτοποιούμε με το πιρούνι.
  3. Ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  4. Μόλις κρυώσει προσθέτουμε τις πατάτες και τον άνιθο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.


Εκτέλεση συνταγής

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή.
  2. Ενόσω ζυμώνουμε προσθέτουμε επιπλέον 1/4 κ.γ σόδα.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» περίπου 40 λεπτά και να φουσκώσει.
  4. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης, το ανοίγουμε, προσθέτουμε λίγη από τη γέμιση και το κλείνουμε.
  5. Τηγανίζουμε τα πιροσκί και κατόπιν τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, προκειμένου να απορροφηθεί το λάδι.


Παρατηρήσεις

  • Τα πιροσκί σερβίρονται ζεστά κατά προτίμηση.
  • Μπορείτε να γεμίσετε τα πιροσκί με ζαμπόν, κασέρι, τυρί, κιμά, σπανάκι ή ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας.

Καλή σας όρεξη!

Τα πιροσκί έχουν καταγωγή από τη Ρωσία. Θεωρούνται πλήρες γεύμα και καταναλώνονται όχι μόνο συμπληρωματικά, αλλά μπορούν να σταθούν και μόνα τους σε ένα μεσημεριανό τραπέζι. Μπορεί να μην είναι και το πιο διαιτητικό έδεσμα για τη διατροφή σας, όμως όπου και αν τα σερβίρετε… θα γίνουν ανάρπαστα!