Ο Αυστραλός ευεργέτης του προσφυγικού Ελληνισμού

Μοιραστείτε το

George Treloar, ο Αυστραλός ευεργέτης του προσφυγικού Ελληνισμού. Ο άνθρωπος που με την άοκνη προσπάθειά του, στήριξε και προστάτευσε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, από το 1923 έως και το 1926.

Ο Αυστραλός που έσωσε 108.000 Μικρασιάτες πρόσφυγες


George Devine Treloar

Η ιστορία του George Devine Treloar (1884-1980) είναι συνταρακτική. Γόνος μιας από τις επιφανέστερες οικογένειες του Ballarat, το έργο του είχε τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο, όχι μόνο ως στρατιώτης, αλλά και ως ανθρωπιστής.

Ο Αυστραλός Συνταγματάρχης George Devine Treloar έσωσε από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες, χιλιάδες επιζώντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, το διάστημα 1923 – 1926.

Γεννήθηκε στο Ballarat στην Αυστραλία και υπηρέτησε με διακρίσεις στον Βρετανικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά το τέλος του πολέμου και ως συνεργάτης της «Κοινωνίας των Εθνών», διορίσθηκε Ύπατος Αρμοστής των Προσφύγων σε Μακεδονία και Θράκη. Κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τη βοήθεια της ολιγομελούς του ομάδας, φέρεται να έσωσε από την πείνα και τις ασθένειες, περίπου 108.000 επιζώντες της Ελληνικής Γενοκτονίας.

Το έργο του George Treloar αποτελεί μέρος μιας μακράς και περήφανης παράδοσης πολιτών του Ballarat (στρατιώτες και νοσοκόμες), που πολέμησαν στον Eλληνικό χώρο.


Μνημείο προς τιμήν του

Ένα μνημείο εξαιρετικού κάλλους του ευεργέτη George Treloar, βρίσκεται στην καρδιά της αγροτικής κωμόπολης Ballarat, στη πολιτεία Victoria της Αυστραλίας. Στον τόπο γέννησης του Αυστραλού στρατιωτικού.

Η ανέγερση μνημείου προς τιμή του George Treloar, τον Σεπτέμβριο του 2019, αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα για την ανάδειξη του σπουδαίου φιλανθρωπικού του έργου και της απότισης φόρου τιμής στη μνήμη του.

Το μνημείο αυτό θεωρείται ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης όλων των Ελλήνων για τον κυριολεκτικά σωτήριο ανθρωπισμό του George Treloar. Ενώ αποτελεί την πλέον εμβληματικού χαρακτήρα πολιτισμική παρέμβαση, σε ζητήματα Εθνικής μνήμης του Ελληνισμού, της καθ’ ημάς Ανατολής.

Ο περίτεχνος μπρούντζος στηρίζεται σε πανέμορφη βάση, όπου αναγράφονται επάνω οι δημιουργοί αυτού του εγχειρήματος. Στο σύνολό του, το μνημείο φτάνει στα 3 μέτρα από το έδαφος και πλαισιώνεται από έναν μικρό όμορφο κήπο, γεμάτο πολύχρωμα λουλούδια.

Το νεαρό κορίτσι που εμφανίζεται στο μνημείο ονομάζεται «Λεμόνα» και αποτελεί σύμβολο όλων των προσφύγων που βοήθησε ο George Treloar στη Βόρεια Ελλάδα.


Θρυλόριο Κομοτηνής

Ο Αυστραλός George Devine Treloar, ως αντιπρόσωπος της «Κοινωνίας των Εθνών» μετεγκατέστησε 108.000 Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ιδρύοντας στη Κομοτηνή το χωριό Θρυλόριο, το οποίο προς τιμήν του πήρε το όνομα του!

Το Θρυλόριο ανεγέρθηκε μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, με τη συμβολή του George Devine Treloar

Το Θρυλόριο είναι ένα αμιγώς Ποντιακό χωριό, με περίπου χίλιους μόνιμους κατοίκους, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν δέκα χιλιομέτρων από την πόλη της Κομοτηνής.

Η ιστορία του ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1923. Όταν, σύμφωνα με καταγεγραμμένες μαρτυρίες, άρχισαν να κατασκευάζονται τα πρώτα σπίτια. Κερασούντιοι και Γαρσλήδες, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, επέλεξαν τον συγκεκριμένο τόπο για να «χτίσουν» το κοινό μέλλον τους.

  • Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Θρυλόριο μπορείτε να βρείτε εδώ.


Εκδήλωση μνήμης

Δείτε στο παρακάτω video την εκδήλωση (με ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων και Ποντιακούς χορούς) που πραγματοποιήθηκε για τα 3 χρόνια από τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του George Devine Treloar.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, στο Ballarat στη πολιτεία της Victoria, από την «Μέριμνα Ποντίων Κυριών Ωκεανίας» και την «Επιτροπή για το Μνημείο του George Devine Treloar».


Δείτε επίσης: Μνημείο προς τιμήν του George Treloar

Μοιραστείτε το