Μνημείο προς τιμήν του George Treloar

Μοιραστείτε το

Ένα μνημείο προς τιμήν ενός Αυστραλού που έσωσε περισσότερους από 100.000 Ποντίους και Μικρασιάτες πρόσφυγες. Ένα άγαλμα προς τιμήν του George Treloar, ενός κορυφαίου ανθρωπιστή που συνδέει την Ελλάδα με την Αυστραλία.

Με ρίζες ταπεινές από την αγροτική Αυστραλία, ο Treloar κατάφερε να αναδειχθεί ως μία εκ των προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα του ανθρωπισμού.

Εργάστηκε σκληρά, για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ρακένδυτων και ταλαιπωρημένων προσφύγων. Οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, από τον Πόντο και όλη την Μικρά Ασία και βρέθηκαν στη Θράκη.


Άγαλμα του George Treloar

Η ανέγερση και η τοποθέτηση του αγάλματος του Αυστραλού George Devine Treloar θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρά του, την αγροτική κωμόπολη Ballarat της πολιτείας Victoria, στην Αυστραλία.

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε εδώ και 4 χρόνια, έφερε εις πέρας η «Επιτροπή Μνημείου George Devine Treloar» που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό, από τη «Μέριμνα Ποντίων Κυριών Ωκεανίας». Κλείνοντας έναν κύκλο εργασιών που ξεκίνησε με προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και συγκέντρωσης των απαραίτητων χρηματικών πόρων.

Για την υλοποίηση του μνημείου επιλέχθηκε η γλύπτρια Lis Johnson από την Επιτροπή και τον δήμο Ballarat, ανάμεσα σε 20 υποψήφιους. Η Lis Johnson δημιούργησε ένα άγαλμα φυσικού μεγέθους που απεικονίζει τον Treloar πλάι σε μια μικρή προσφυγοπούλα.

Το άγαλμα θα τοποθετηθεί «στη λεωφόρο των αγαλμάτων» της πόλης του Ballarat, δηλαδή στο Sturt Street Gardens.

Εκ μέρους της Επιτροπής, η κ.Αθανασιάδη Λίτσα δηλώνει:

«Με το μνημείο αυτό τιμούμε αυτόν που χωρίς τη βοήθειά του θα είχαν χαθεί πολλοί πρόσφυγες.

Το έργο του διασφάλισε την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων. Πολλοί από τους απογόνους των οποίων μετανάστευσαν αργότερα στην Αυστραλία – συμπεριλαμβανομένων εμού και αρκετών από τα μέλη της Επιτροπής».


Η αποκαλυπτήρια τελετή

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος θα λάβουν χώρα την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019. Η τελετή θα περιλαμβάνει σημαντικά Ελληνικά στοιχεία, που θα υπογραμμίζουν το χρέος της Ελληνικής κοινότητας στον George Treloar.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο David Treloar, γιος του George Treloar και άλλα μέλη της οικογένειάς του.


George Treloar

Ο George Treloar γεννήθηκε στο Ballarat και υπηρέτησε με διακρίσεις στον Βρετανικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του Ταγματάρχη.

Μετά το τέλος του πολέμου και ως συνεργάτης της Κοινωνίας των Εθνών, διορίσθηκε Ύπατος Αρμοστής των Προσφύγων σε Ανατολική Μακεδονία και Δυτική Θράκη. Κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τη βοήθεια της ολιγομελούς του ομάδας, φέρεται να έσωσε από την πείνα και τις ασθένειες περίπου 108.000 επιζώντες της Ελληνικής Γενοκτονίας.

Μετά από 4 χρόνια ανεκτίμητης υπηρεσίας, εξαντλημένος ο Treloar παραιτήθηκε το 1926 και επέστρεψε στην Αυστραλία

Όντας οργισμένος τόσο με το Ελληνικό Κράτος όσο και με την έλλειψη υλικής υποστήριξης από την Κοινωνία των Εθνών, που είχε ξεπεράσει τα όρια της.

Για την ανεκτίμητη προσφορά του, ο τότε βασιλιάς της Ελλάδας, τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε ένα από τα προσφυγικά χωριά, το Θρυλόριο Κομοτηνής. Ο πληθυσμός του οποίου αποτελείται αποκλειστικά από Πόντιους, από την Κερασούντα και το Καρς.

Μοιραστείτε το