Διαδικτυακά μαθήματα της Ποντιακής διαλέκτου

Μοιραστείτε το

Μαθητές όλων των ηλικιών από την Αυστραλία ξεκίνησαν και φέτος διαδικτυακά μαθήματα της Ποντιακής διαλέκτου. «Μπαίνοντας» στην ψηφιακή τάξη της φιλόλογου Γιώτας Ιωακειμίδου, από τη Θεσσαλονίκη.

Δωρεάν μαθήματα για όλους όσους αγαπούν τον Ποντιακό πολιτισμό
και έχουν δίψα για μάθηση


Ποντιακή διάλεκτος

«Μέσω των διαδικτυακών θρανίων, θα μάθουν οι ομογενείς μας ορθογραφία, γραμματική, αλλά και τη σημασία των λέξεων» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γιώτα Ιωακειμίδου. Φιλόλογος εκπαιδευτικός, ερευνήτρια και συγγραφέας,

Η κυρία Γιώτα Ιωακειμίδου υπενθυμίζει ότι…

«Η Ποντιακή διάλεκτος ήταν μια προφορική γλώσσα που σωζόταν στο διάβα χιλιάδων χρόνων, ενώ καταγράφτηκε και συνειδητοποιήθηκε μετά τον διωγμό των Ελλήνων του Πόντου, αρχές του 20 αιώνα»

Η Γιώτα Ιωακειμίδου δίδασκε για πολλά χρόνια, εθελοντικά, την Ποντιακή διάλεκτο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), ενώ για τέταρτη χρόνια φέτος τη διδάσκει διαδικτυακά στους Έλληνες της διασποράς.

«Εμείς, η τρίτη γενιά, είμαστε ίσως η τελευταία γενιά βιωματικής γνώσης της Ποντιακής διαλέκτου. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε να υπάρξουν νέοι ομιλητές»

Δωρεάν μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου


Δωρεάν μαθήματα

Από την Αυστραλία, η Ρόμα Σιάχος, πρώην γραμματέας της «Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας» και πρόεδρος «Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών Αυστραλίας», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει τη μεγάλη προσφορά της κ. Ιωακειμίδου στην εκμάθηση της Ποντιακής διαλέκτου.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν με 20 διδασκόμενους, όλων των ηλικιών, από τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ. Κάποιοι από τους μαθητευόμενους δεν γνωρίζουν ούτε μία λέξη στα Ποντιακά.

Τα μαθήματα που γίνονται κάθε Τρίτη στις 7μ.μ. ώρα Μελβούρνης (10π.μ. ώρα Ελλάδας) είναι δωρεάν και ανοικτά σε όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους ή και να μάθουν Ποντιακά από την αρχή

Η εκπαιδευτική περίοδος θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου 2024. Στη διαδικτυακή τάξη της Γιώτας Ιωακειμίδου μπορούν να βρεθούν επίσης μαθητές από άλλες χώρες εκτός Αυστραλίας και από την Ελλάδα. Όλοι όσοι έχουν αγάπη για τον Ποντιακό πολιτισμό και δίψα για μάθηση.

Βρείτε εδώ την διαδικτυακή διεύθυνση των δωρεάν μαθημάτων της Ποντιακής διαλέκτου.


Διαβάστε επίσης: Μάθετε να μιλάτε Ποντιακά

Μοιραστείτε το