Ένας Σερραίος τροφοδοτεί όλη τη Σκανδιναβία

Μοιραστείτε το

Ο Μιχάλης Αερίδης γεννήθηκε στη Σουηδία, αλλά αγάπησε την Ελλάδα, τον Νομό Σερρών και τα Ίβηρα, από τις διηγήσεις των γονιών και των παππούδων του, που είχαν μεταναστεύσει στη Σουηδία.

Τροφοδοτεί με Ελληνικές ελιές και πιπεριές όλη τη Σκανδιναβία


Μιχάλης Αερίδης

Τον Μιχάλη τον γνώρισα πριν πολλά χρόνια όταν δούλευα ως δημοσιογράφος στο «ΔΙΚΤΥΟ Σερρών» κι αυτός ως οπερατέρ στο «αντίπαλο» κανάλι «ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ». Θυμάμαι πως προσπαθούσε να κάνει πάντα τα καλύτερα πλάνα, έδειχνε ενδιαφέρον για τα ρεπορτάζ και ταυτόχρονα ήταν πολύ συναδελφικός.

Πριν από λίγο καιρό τον συνάντησα σε μία μεγάλη έκθεση τροφίμων στην Αθήνα. Όπου μου είπε πως πλέον ζει στην Σουηδία και εισάγει τρόφιμα από την Ελλάδα, τα οποία τα επεξεργάζεται και τα διοχετεύει σε όλη την Σκανδιναβία. Του ζήτησα να μου διηγηθεί την ιστορία του. Πως από τα Ίβηρα Σερρών βρέθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ο Μιχάλης Αερίδης γεννήθηκε στην Σουηδία αλλά αγάπησε την Ελλάδα, τον Νομό Σερρών και τα Ίβηρα από τις διηγήσεις των γονιών και των παππούδων του που είχαν μεταναστεύσει στη Σουηδία. Έτσι όταν ενηλικιώθηκε ήρθε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, αλλά και να εργαστεί.

Έμεινε δέκα ολόκληρα χρόνια, αλλά όταν η οικονομική κρίση «χτύπησε» τη χώρα μας, αποφάσισε να επιστρέψει στη Σουηδία, όπου ένιωθε μεγαλύτερη ασφάλεια. Και δεν το μετάνιωσε.

Μαζί με έναν άλλον Σερραίο, τον Μάκη Φωτιάδη που κατάγεται από την Ορέσκεια Σερρών, έχουν ανοίξει τη δική τους επιχείρηση. Συγκεκριμένα ένα εργοστάσιο, όπου επεξεργάζονται ελιές και πιπεριές και τις διοχετεύουν σε όλη την Σκανδιναβία, αλλά και στην Ελλάδα.


Η ζωή στη Σουηδία

Όπως λέει ο Μιχάλης, οι εργασίακές συνθήκες στη Σουηδία και την Ελλάδα είναι η μέρα με την νύχτα. Με βασικότερη διαφορά πως στη Σουηδία, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρημαίες, δεν έχουν καθόλου άγχος.

Ο Μιχάλης Αερίδης έχει παντρευτεί την Μαρία Τσακίρογλου που κατάγεται από το χωριό του και μαζί απέκτησαν δύο υπέροχα παιδιά. Οι παροχές του κράτους στην ανατροφή των παιδιών είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το ζευγάρι παραμένει στη Σουηδία.

Όπως μας λέει, ο γονιός δεν έχει να ανησυχήσει για τίποτα. Δεν υπάρχουν φροντιστήρια και στο σχολείο παρέχουν στα παιδιά ακόμη και τα τετράδια, τα μολύβια και τις σβήστρες.

Δουλειές υπάρχουν στη Σουηδία, αλλά όσοι θελήσουν να μεταναστεύσουν εκεί θα πρέπει να βρουν λύση στο Νο1 πρόβλημα, που είναι η εξεύρεση σπιτιού.


Δείτε επίσης: Στη λίστα του Forbes o Λευτέρης Ελευθεριάδης

Μοιραστείτε το