Διεθνής έκθεση με θέμα τον Ξεριζωμό

Μοιραστείτε το

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου διοργανώνει Διεθνή Έκθεση, με θέμα «Ξεριζωμός». Μια εκδήλωση που επιχειρεί να αγγίξει με ευαισθησία και σεβασμό το δράμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

Κάλεσμα συμμετοχής στους απανταχού δημιουργούς!


Διεθνής έκθεση «Mail Art»

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους δημιουργούς να καταθέσουν το καλλιτεχνικό τους αποτύπωμα. Να ξεδιπλώσουν μέσω «της τέχνης που ταχυδρομείται (Mail Art)» τα δικά τους έργα.

Ο Δήμος θέτει με αυτόν τον τρόπο υπό την αιγίδα του τη διεθνή έκθεση «Mail Art» με θέμα «Ξεριζωμός», που συνδιοργανώνουν η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και η εικαστικός Σοφία Αμπερίδου.

Το θέμα της έκθεσης επιχειρεί να αγγίξει με ευαισθησία και σεβασμό το δράμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Μεταφέροντας στο κοινό εικόνες που συγκινούν, μέσα από τη ματιά της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Κατάθεσε το καλλιτεχνικό σου αποτύπωμα και ξεδίπλωσε το ταλέντο σου, μέσα από δικό σου έργο…


Η διεθνής έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολυλειτουργικό Κέντρο – Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σε αυτήν μπορούν να λάβουν μέρος καλλιτέχνες κάθε ηλικίας από όλο τον κόσμο. Αποστέλλοντας μέσω ταχυδρομείου τα έργα τους.

Για την εκδήλωση αυτή, η Αθηνά Παμπουκίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, δηλώνει:

«Η τέχνη είναι ο δρόμος για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο και στόχος μας μέσα από αυτήν τη διοργάνωση να φωτίσουμε αυτόν το δρόμο. Δίνοντας βήμα έκφρασης στους καλλιτέχνες να μας μιλήσουν και να μας συγκλονίσουν.

Η διεθνής έκθεση Mail Art καθιστά τον προσφυγικό Δήμο Κορδελιού Ευόσμου σημείο συνάντησης των εικαστικών δημιουργών. Που μέσα από τα έργα τους θα στείλουν ηχηρά μηνύματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης»


Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Στην έκθεση μπορούν να συμμετάσχουν καλλιτέχνες κάθε ηλικίας από όλο τον κόσμο, αποστέλλοντας έως και 2 πρωτότυπα εικαστικά έργα. Τα οποία θα πρέπει να ταχυδρομήσουν έως τις 10 Μαΐου 2022 στη διεύθυνση: Τ.Θ. 12048, Αμπερίδου Σοφία, Τ.Κ. 54101, Θεσσαλονίκη.

 • Η συμμετοχή στην έκθεση είναι δωρεάν και δεν υπάρχει κριτική επιτροπή. Καθώς όλα τα έργα που θα κατατεθούν, θα λάβουν μέρος στην έκθεση.
 • Τα έργα δεν θα πωλούνται και δεν θα επιστρέφονται.
 • Τα έργα, θα αποτελέσουν αρχείο της εμπνεύστριας και υπεύθυνης της διοργάνωσης Σοφίας Αμπερίδου και θα παραχωρηθούν ως δωρεά στο μητροπολιτικό Ποντιακό Σωματείο «Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης». Το οποίο είναι γνωστό για το κοινωνικό, πολιτιστικό και μορφωτικό του έργο.
 • Απαγορεύονται έργα με ρατσιστικό, υβριστικό, προσβλητικό και σεξιστικό περιεχόμενο, οι αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, καθώς και έργα που προσβάλλουν θρησκευτικά σύμβολα. Επίσης αποκλείονται έργα που περιλαμβάνουν κάθε είδους διαφήμιση.


Όροι Συμμετοχής

 1. Τα έργα θα πρέπει να έχουν διάσταση όχι μεγαλύτερη από το μέγεθος Α4 (21 x 29 cm) και να ταχυδρομηθούν μέσα σε φάκελο αλληλογραφίας. Γίνονται δεκτά όλα τα υλικά και οι τεχνοτροπίες ζωγραφικής (ακουαρέλα, κολάζ, χαρακτική κ.λπ). Έργο τέχνης μπορεί να αποτελέσει και ο φάκελος αποστολής (με τα επαρκή γραμματόσημα σε συνδυασμό με τη φαντασία του δημιουργού).
 2. Ο καλλιτέχνης θα πρέπει να στείλει και στην ηλεκτρονική διεύθυνση uprooting22@gmail.com φωτογραφία του έργου, υψηλής ανάλυσης (2-3 ΜΒ). Μαζί με τα στοιχεία του έργου (υλικά, τεχνοτροπία, διαστάσεις, ημερομηνία δημιουργίας του έργου) και επίσης τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, πόλη, χώρα), καθώς και βιογραφικό 5-7 γραμμές (περίπου 100 λέξεις).
 3. Σε περιπτώσεις συμμετοχής παιδιών, ζητείται η έγκριση γονέα ή κηδεμόνα. Στη περίπτωση αυτή μαζί με το ηλεκτρονικό μήνυμα αποστολής του έργου και των στοιχείων του παιδιού, ο γονέας θα δηλώνει τη συγκατάθεσή του για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του παιδιού, αναφέροντας και το δικό του ονοματεπώνυμο.

Οι καλλιτέχνες δημιουργοί εξουσιοδοτούν τα έργα τους να εμφανίζονται και να αναπαράγονται εν συνόλω ή εν μέρει, σε διαδίκτυο και σε καταλόγους (με το όνομά τους) και να διαδίδεται η έκθεση από τους διοργανωτές της πρόσκλησης.


Οι συμμετέχοντες μπορούν να δημιουργήσουν έργα εμπνεόμενοι από την τρισχιλιόχρονη Ιστορία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα, και από τη βίαιη διακοπή της εκεί παρουσίας τους.

Ενδεικτικά αναφέρονται θέματα έμπνευσης και δημιουργίας, όπως:

 • Ο πόλεμος και η προσφυγιά.
 • Ο πολιτισμός της Μικράς Ασίας και η Μικρασιατική Καταστροφή.
 • Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
 • Το πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης.
 • Οι διώξεις άλλων Χριστιανικών πληθυσμών της καθ’ ημάς Ανατολής.
 • Η αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών (Συνθήκη Λωζάνης 1923) κλπ.


Όλα τα έργα που θα υποβληθούν, θα παρουσιαστούν και σε ψηφιακό βιβλίο στην ιστοσελίδα: Uprootingart22

Ξεριζωμός - Uprootingart22
Μοιραστείτε το