Ποντιακά κόμικς με διδακτικό περιεχόμενο

Μοιραστείτε το

Με κίνητρο να διαβάζει στα εγγόνια του παραμύθια, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, συνταξιούχος φαρμακοποιός, ξεκίνησε να δημιουργεί κόμικς με διδακτικό περιεχόμενο, στη Ποντιακή διάλεκτο.

Ποντιακά κόμικς για την αχαριστία, τη λαιμαργία και την περιέργεια…


Γιώργος Κωνσταντινίδης

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι ένας καλλιτέχνης που «διακονεί» την Ποντιακή παράδοση και τον Ποντιακό πολιτισμό, με συνέπεια, ήθος και σεβασμό. Μέσα από τη δράση του, μας έχει συνηθίσει σε Ποντιακά εικονογραφημένα, γεμάτα σπουδαία μηνύματα.

Κατ’ επάγγελμα φαρμακοποιός και συνταξιούχος πλέον, έχει άπλετο χρόνο για ένα νέο δημιουργικό ξεκίνημα…

Με στόχο να μείνει η Ποντιακή διάλεκτος και να είναι οικεία στα μικρά παιδιά, ξεκίνησε ένα σημαντικό έργο, καταγράφοντας την Ποντιακή διάλεκτο. Με τις ιδιαιτερότητες στην γραφή και με την αντίστοιχη έννοια στην νεοελληνική γλώσσα.

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης θεωρεί ότι μόνο κάτι γραπτό μένει στον χρόνο και βάζει το δικό του λιθαράκι στην διατήρηση της Ποντιακής παράδοσης και της γλωσσικής κληρονομιάς.

Όπως σημειώνει μάλιστα, προσπαθεί στα κείμενά του να μην περιλαμβάνει τα πολύ «βαριά» Ποντιακά. Τα οποία όπως λέει, ακόμη και ο ίδιος μπορεί να μην τα καταλαβαίνει. Έτσι, εισάγει μια περισσότερο σύγχρονη γλώσσα.


Ποντιακά εικονογραφημένα

Έχοντας την δυνατότητα και να ζωγραφίζει, ο Πόντιος καλλιτέχνης, συνδύασε λόγο και πινέλο. Καταφέρνοντας να παντρέψει την παράδοση και την ιστορία του Πόντου, με τη σύγχρονη τέχνη των κόμικς.

Αποτέλεσμα, Ποντιακά εικονογραφημένα που πραγματεύονται διάφορες ιστορίες, με διδακτικό τρόπο και μέσω των οποίων τα μικρά παιδιά θα μπορούν να εκπαιδευτούν, αλλά και να διασκεδάσουν. Σε αυτά, ο δημιουργός απεικονίζει και διαλέγεται όσα έχει ζήσει ως δεύτερης γενιάς Πόντιος, με καταγωγή από τα Πλάτανα του Πόντου και ρίζες στο Νοβοροσίσκ και το Βατούμ.

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, πέρα από τα Ποντιακά κόμικς, έχει ήδη εκδώσει δυο βιβλία στη Ποντιακή διάλεκτο, με τελευταίο το «Ιστορίες από την Ελληνική μυθολογία».

Τέλος, στο κανάλι του στο YouTube μπορεί να βρείτε video με διάφορες ιστορίες, παραμύθια, ανέκδοτα και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, στη Ποντιακή διάλεκτο. Για όσους δεν μιλούν ή δεν καταλαβαίνουν την Ποντιακή διάλεκτο, έχουν ενσωματωθεί στους διαλόγους και τα νέα Ελληνικά.


– Διαβάστε επίσης: Παραμύθια από τον Πόντο

Μοιραστείτε το