Έφυγε η Άννα Θεοφυλάκτου

Μοιραστείτε το

Στο πένθος ο Ποντιακός Ελληνισμός, καθώς έφυγε σήμερα από τη ζωή η Άννα Θεοφυλάκτου, η «μεγάλη Κυρία του Ποντιακού Ελληνισμού». Η οποία υπηρέτησε με σθένος και προσέφερε τα μέγιστα στον Ελληνισμό του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι από σήμερα ορφανός


Βιογραφικό

Η Άννα Θεοφυλάκτου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1924, από γονείς πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου. Κόρη του γιατρού και πολιτικού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου και της Ιφιγένειας Κογκαλίδου και δισέγγονη του μεγαλέμπορου και τραπεζίτη Γρηγόρη Καπαγιαννίδη.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε την ειδικότητα της Οφθαλμολογίας. Έζησε τον πόλεμο του 1940 και τη γερμανική κατοχή και πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση.

Η Άννα Θεοφυλάκτου ήταν η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος της Βόρειας Ελλάδας και η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος χειρουργός σε όλη την Ελληνική επικράτεια

Ο πατέρας της αποτέλεσε για την Άννα Θεοφυλάκτου η έμπνευση και κίνητρο για να ακολουθήσει την ιατρική. Ενώ στα δικά της χνάρια βαδίζει η κόρη της, η τρίτη γενιά οφθαλμολόγων της οικογένειας.

Επίσης ασχολήθηκε με τα κοινά από τα φοιτητικά της χρόνια. Εργάσθηκε σε πολλά γυναικεία σωματεία, όπως ο «Σύλλογος Επιστημόνων Γυναικών», ο «Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών Γυναικών» και άλλα.

Αγωνίσθηκε για την ισότητα των δύο φύλων. Δικαίωμα ψήφου, ίση εργασία, ίση αμοιβή των δύο φύλων κ.λπ.


Μέριμνα Ποντίων Κυριών

Η Άννα Θεοφυλάκτου, υπηρέτησε με σθένος την «Μέριμνα Ποντίων Κυριών», όπου διετέλεσε πρόεδρος της. Επί προεδρίας της ιδρύθηκε ο παιδικός σταθμός «ΑΡΓΩ» για την ανακούφιση της εργαζόμενης μητέρας και η «Διαναντίδειος Στέγη», όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι.

Ήταν το πρώτο σωματείο της Βόρειας Ελλάδος που επισκέφθηκε την μαρτυρική Κύπρο το 1975 και το 1976 φιλοξένησε 62 παιδιά από την κατεχόμενη Κύπρο.


Με εισήγησή της ο προστάτης της «Μέριμνας» και πολιούχος της Τραπεζούντας Άγιος Ευγένιος καθιερώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας ως πολιούχος της Καλαμαριάς, το 1979.

Υπήρξε μέλος των σωματείων «Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης» και «Παναγία Σουμελά»

Από το 1981 μέχρι και σήμερα, η Άννα Θεοφυλάκτου πραγματοποίησε 21 ταξίδια στον Πόντο, δημιουργώντας σταδιακά μια συλλογή παλαιών φωτογραφιών του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Που παρουσιάζουν ζωντανά τη ζωή και τον πολιτισμό των περιοχών εκείνων, πριν τη Μικρασιατική καταστροφή. Το αρχείο αυτών των φωτογραφιών, το 2000, δωρίστηκε από την ίδια στο «Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης» του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Για το έργο της αυτό βραβεύτηκε από την «Ακαδημία Αθηνών» το 1992. Τιμήθηκε επίσης από γυναικεία, Ποντιακά και Κυπριακά σωματεία.

Η Άννα Θεοφυλάκτου επίσης δούλεψε πολύ για τον σύνδεσμο φιλίας «Ελλάς – Κύπρος» του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μετέπειτα πρόεδρος.


Η εκλιπούσα έφυγε από τη ζωή ήρεμα στο σπίτι της, στη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία 99 ετών, αφήνοντας πίσω 3 παιδιά, 8 εγγόνια και 3 δισέγγονα.

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 στις 11.30 το πρωί, στα νεκροταφεία «Αναστάσεως του Κυρίου» του δήμου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Θέρμης.


Διαβάστε επίσης: Ο ήρωας χειρουργός με Ποντιακές ρίζες

Δείτε στο παρακάτω video την συνέντευξη που έδωσε η Άννα Θεοφυλάκτου στον Γιώργο Γεωργιάδη, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Προσωπογραφίες : Αγνός και θαυμαστός εν» του PONTOS TV. Η οποία προβλήθηκε στις 21 Αυγούστου 2015.

Μοιραστείτε το