Ο ήρωας χειρουργός με Ποντιακές ρίζες

Μοιραστείτε το

Με Ελληνικές – Ποντιακές ρίζες ο Borys Todurov, ο επικεφαλής χειρουργός της ομάδας που έκανε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, σε ένα παιδί, τη στιγμή ενός blackout στην Ουκρανία. Δηλώνει περήφανος για τις ρίζες του.

«Έχω την Ελληνική σημαία στο γραφείο μου, γιατί έχω Ελληνικές ρίζες»


Εγχείρηση καρδιάς στο σκοτάδι

Μέρα με τη μέρα η Ουκρανία βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι. Με τους κατοίκους της να υποφέρουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση, από τις συνεχείς επιθέσεις των Ρώσων σε κρίσιμες υποδομές, ακόμα και της πρωτεύουσας. Μάλιστα οι πρόσφατες διακοπές ρεύματος είναι οι μεγαλύτερες τους τελευταίους εννέα μήνες.

Ένα συγκλονιστικό video έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Guardian. Το οποίο απεικονίζει γιατρούς σε νοσοκομείο του Κιέβου να κάνουν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε ένα παιδί, τη στιγμή που η πόλη έχει βυθιστεί το σκοτάδι λόγω των blackout.

Το γεγονός προκάλεσε ανατριχίλα και αποκάλυψε την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα

Σύμφωνα με τον επικεφαλή χειρουργό Borys Todurov, η εγχείρηση ήταν ήδη σε εξέλιξη, όταν ξαφνικά διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Για να συμπληρώσει… «Έτσι κάνουμε σήμερα εγχείρηση καρδιάς».


O επικεφαλής χειρουργός της ομάδας, Borys Todurov, ο οποίος έκανε την εγχείρηση έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο OPEN και στην Αδαμαντία Λιόλιου. Μιλάει για τα όσο έχει βιώσει όλους αυτούς τους μήνες, καθώς αγωνίζεται μέρα και νύχτα για τη διάσωση αμάχων.

Δείτε το video στο τέλος του άρθρου


Ο Borys Todurov, ο ήρωας χειρουργός της Ουκρανίας, τον ελάχιστο χρόνο που βρίσκει για ξεκούραση, τον περνάει στο γραφείο του, όπου η Ελληνική σημαία βρίσκεται σε περίοπτη θέση.

Αποκαλύπτοντας στοιχεία για την καταγωγή του…

«Έχω την Ελληνική σημαία στο γραφείο μου, γιατί έχω Ελληνικές ρίζες. Οι γονείς μου είναι Έλληνες Πόντιοι από τη Μαριούπολη.

Εγώ δυστυχώς δεν μιλάω Ελληνικά παρά μόνο λίγες λέξεις, ενώ οι γονείς μου μιλούσαν τα Ελληνικά καλύτερα από τα Ρωσικά»


Έχασα συγγενείς στη Μαριούπολη

Ο Borys Todurov αναφέρεται στο πως είναι να σώζεις ζωές υπό αντίξοες συνθήκες, στην Ελληνική καταγωγή του, στους ανθρώπους που έχασε και στον μεγαλύτερο φόβο του για τη συνέχεια του πολέμου…

  • Προσπαθείτε να σώσετε ανθρώπινες ζωές και τις διακοπές ρεύματος να είναι συνεχείς. Πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση;

«Αυτή τη στιγμή είναι σαν να ζούμε σε ένα υποβρύχιο. Έχουμε ένα πλήρως αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης και αρκετά αποθέματα σε τρόφιμα, αίμα και φάρμακα. Έτσι μπορούμε να λειτουργήσουμε για αρκετούς μήνες, εντελώς αυτόνομα»

  • Οι μάχες στη Μαριούπολη διήρκεσαν μήνες. Είχατε δικούς σας ανθρώπους εκεί;

«Έχασα αρκετούς συγγενείς. Οι γονείς μου έχουν αποβιώσει χρόνια πριν. Σκοτώθηκε μια θεία μου και αγνοούνται κάποιοι συγγενείς που έμεναν εκεί. Δεν γνωρίζουμε τίποτα, η τύχη τους αγνοείται. Και ο φόβος του είναι ότι οι ανθρώπινες απώλειες το χειμώνα θα αυξηθούν και από τα ρωσικά χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας».

  • Πιστεύετε ότι είναι πιθανό να έχουμε και απώλειες από το κρύο;

«Είναι πιθανό. Ιδιαίτερα αυτό αφορά τους ηλικιωμένους ασθενείς, που δεν έχουν παιδιά και στήριξη. Είναι μοναχικοί, μένουν μόνοι στο διαμέρισμά τους, χωρίς ρεύμα και θέρμανση».


Πάντως, ο Borys Todurov παρά τις αντιξοότητες, δεν σκέφτεται ούτε στιγμή να υποχωρήσει…

«Ο Πούτιν δεν θα πετύχει το στόχο του, δεν θα μας εκφοβίσει και δεν θα μας αναγκάσει σε φυγή»


Διαβάστε επίσης: Η Ελληνική Ομογένεια στην Ουκρανία

Μοιραστείτε το