Έλληνες απ΄ Αλλού

Μοιραστείτε το

«Γενοκτονία ή Εθνοκάθαρση;» – Υπάρχει ορθή απάντηση στο ερώτημα όταν αναφερόμαστε στα εγκλήματα των Τούρκων κατά των Ποντίων; Η τηλεοπτική εκπομπή «Ορίζοντας» με τίτλο «Έλληνες απ’ Αλλού» καταγράφει τα ιστορικά γεγονότα και τις δραματικές μαρτυρίες – διηγήσεις των Ποντίων, για τις σφαγές και τον μεγάλο ξεριζωμό.

Ο Σωτήρης Δανέζης και η ομάδα του καταγράφουν τα ιστορικά γεγονότα


Γενοκτονία των Ποντίων

Οι απόγονοι εκείνων που έζησαν τα γεγονότα και έφθασαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, θυμούνται τις διηγήσεις των συγγενών τους. Και εξακολουθούν να ζητούν δικαίωση για τη σφαγή χιλιάδων από τους Τούρκους, πριν από 100 και πλέον χρόνια.

Από το 1914 έως το 1922 οι εθνικιστές Νεότουρκοι, συστηματικά και βάσει σχεδίου, εξόντωσαν και απομάκρυναν διά της βίας από τη Μικρά Ασία… Πόντιους, Αρμένιους, Ασσύριους και άλλους Χριστιανικούς πληθυσμούς.

Όσοι γλίτωσαν το «μαχαίρι», τα στρατόπεδα εργασίας και τις λεγόμενες «λευκές πορείες θανάτου», πήραν το δρόμο της προσφυγιάς…

Μερίδα ειδικών υποστηρίζει πως το ερώτημα «Εθνοκάθαρση ή Γενοκτονία» είναι στην πραγματικότητα ένα ψευτοδίλημμα. Τα ιστορικά γεγονότα του Πόντου μπορεί να έχουν και έναν νομικό χαρακτηρισμό και μια πολιτική ερμηνεία…

Για τους Πόντιους, ωστόσο, οποιαδήποτε συζήτηση ισοδυναμεί με Γενοκτονία μνήμης


Συντελεστές

  • ΕΡΕΥΝΑ – ΣΕΝΑΡΙΟ: Σωτήρης Δανέζης
  • ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Ιωάννα Λουλούδη
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τάνια Γεωργουπλή, Ηλιάνα Δανέζη, Κώστας Ονισένκο
  • ΜΟΝΤΑΖ: Κώστας Χριστακόπουλος, Παύλος Κοντογιώργης
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Φάνης Καραγιώργος
  • ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιώργος Μαγουλάς
  • ΓΡΑΦΙΚΑ: Κωνσταντίνος Καποτάς
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Λίτσα Δελή


Ορίζοντας – Σωτήρης Δανέζης

Η τηλεοπτική εκπομπή «Ορίζοντας» του Σωτήρη Δανέζη ήταν μια σειρά από 21 τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε στο MEGA Channel από το 2015 έως το 2016.

Ο Σωτήρης Δανέζης είναι δημοσιογράφος, δημιουργός ντοκιμαντέρ, πολεμικός ανταποκριτής και παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων. Για πάνω από δύο δεκαετίες, εξερευνά και τεκμηριώνει τις πιο συναρπαστικές ιστορίες του κόσμου. Έχοντας ολοκληρώσει εργασίες σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Από τον Οκτώβριο του 2018, ο Σωτήρης Δανέζης είναι επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN και αρθρογράφος στην εφημερίδα Έθνος. Παράλληλα, συνεργάζεται ως διευθυντής παραγωγής και σκηνοθέτης με εταιρεία παραγωγής οπτικοακουστικών έργων.


– Διαβάστε επίσης: Ένας δρόμος με μακρά ιστορία…

Μοιραστείτε το