Χασχάταλα – Τραγούδι για το Ποντιακό χωριό της Γεωργίας

Μοιραστείτε το

Ένα νέο Ποντιακό τραγούδι για το χωριό «Χασχάταλα» στη Γεωργία. Ένα χωριό στο οποίο είναι έντονο το Ελληνικό στοιχείο και όπου συναντά κανείς τα ερείπια των σπιτιών που άφησαν οι Έλληνες και μετέπειτα καταστραφήκαν.

Δείτε παρακάτω το υπέροχο και συγκινητικό videoclip


Ποντιακό τραγούδι

Το Ποντιακό τραγούδι «Χασχάταλα» είναι σε στίχους του ποιητή και συγγραφέα Μιχάλη Νικολαΐδη και σε μουσική του μουσικοσυνθέτη Ιωάννη Τσουγκουζίδη. Ενώ το ερμηνεύουν ο Δημήτρης Καρασαββίδης, η Γιολάντα Ελευθεριάδου και η Δέσποινα Καρυπίδου.

Όσον αφορά την ιδέα της σύλληψης του, σύμφωνα με τον στιχουργό, Μιχάλη Νικολαΐδη, ήταν μια αυθόρμητη διαδικασία, με κοινό στόχο για τους δημιουργούς, να τιμήσουν την καταγωγή και τους προγόνους τους.

«Το τραγούδι ήταν μια αυθόρμητη διαδικασία. Είχα γράψει κάποτε ένα τραγούδι για το χωριό του πατέρα μου και υπήρχε πάντα η επιθυμία να γράψω και ένα για το χωριό καταγωγής της μητέρας μου.

Γνωριστήκαμε τυχαία με τον συνθέτη και συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε την ίδια καταγωγή. Και έτσι γεννήθηκε η ιδέα να γραφτεί ένα τραγούδι που θα τιμά το χωριό Χασχάταλα»

Σχετικά με την ιδέα και την υλοποίηση, ο μουσικοσυνθέτης, Ιωάννης Τσουγκουζίδης τονίζει…

«Γενικά το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι πονεμένο και έχω γράψει αρκετά τραγούδια σχετικά με το θέμα. Αυτή τη φορά ήθελα να τιμήσω τον πατέρα μου.

Την πρώτη φορά που πήγα δεν αισθανόμουν καλά. Έκλαιγα εκεί που πατούσα, γιατί είχαμε άλλες αναμνήσεις από τον τόπο και έτσι ήρθε η ιδέα του τραγουδιού»


Μουσικό προσκύνημα

Κατά τα γυρίσματα του videoclip, το οποίο θα «έντυνε» το τραγούδι, πριν μερικούς μήνες, διαδραματίστηκαν στιγμές δέους, συγκίνησης και αροθυμίας (νοσταλγίας), στο χωριό με το άλλοτε διάχυτο Ποντιακό στοιχείο.

Η ομάδα του Μιχάλη Νικολαΐδη και του Ιωάννη Τσουγκουζίδη διοργάνωσαν αποστολή στο χωριό, με δική τους πρωτοβουλία και έξοδα. Μια αποστολή στην οποία έλαβαν μέρος τουλάχιστον 30 άτομα από Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία και Γερμανία με καταγωγή από το χωριό, αποτίνοντας συλλογικό φόρο τιμής.

Επέστρεψαν στα πατρογονικά εδάφη, πραγματοποιώντας ένα «μουσικό προσκύνημα» – φόρο τιμής στους προγόνους τους, αφιερωμένο παράλληλα στη μνήμη της Γενοκτονίας και του βίαιου ξεριζωμού των Ποντίων.

«Επιθυμία μας ήταν να ενώσουμε τους συγχωριανούς, να τους ξαναφέρουμε στα μέρη τους και να ξανασυναντηθούν μεταξύ τους. Το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε είναι ότι πρέπει να κρατάμε την καταγωγή μας και να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας»

Ένας από τους συμμετέχοντες στο ταξίδι, ο Χάρης Ακριτίδης, αναφέρει…

«Όταν φτάσαμε στο χωριό οι άνθρωποι μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας φιλούσαν το χώμα. Ήταν πολύ συγκινητικές στιγμές. Μας υποδέχτηκε ο τελευταίος κάτοικος του χωριού, Ιωσήφ Θεοδωσίδης, τον οποίο ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.

Ο κ. Θεοδωσίδης κρατάει τη φλόγα του Χριστιανισμού και του Ποντιακού Ελληνισμού με την παρουσία του στο χωριό»

Χωριό Χασχάταλα στη Γεωργία


Σχετικά με το χωριό Χασχάταλα

Στο χωριό Χασχάταλα (επίσημη ονομασία «Σακίρε»), το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, είναι έντονο το Ελληνικό στοιχείο, μιας και κατοικούνταν αποκλειστικά από Πόντιους. Σε αυτό το Ποντιακό χωριό πλέον συναντά κανείς τα ερείπια των σπιτιών που άφησαν οι Έλληνες και μετέπειτα καταστραφήκαν.

Στο χωριό «Χασχάταλα» υπάρχουν 14 εκκλησίες

Οι πιο γνωστές από αυτές είναι του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου. Την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου επισκέπτονται συχνά προσκυνητές και ιδίως ζευγάρια που αδυνατούν να τεκνοποιήσουν. Μάλιστα την επισκέπτονται ακόμα και Μουσουλμάνοι.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι στη σκεπή της εκκλησίας φυτρώνει ένα μεγάλο δέντρο, του οποίου οι ρίζες δεν φαίνονται ούτε στο εσωτερικό, ούτε και εξωτερικά του ναού. Κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο. Πως μπορεί ένα δέντρο να φυτρώνει στη σκεπή του ναού.

Δείτε παρακάτω το υπέροχο και συγκινητικό videoclip «Χασχάταλα».


Διαβάστε επίσης: Ο Τάκης Βαμβακίδης για το «Κόκκινο Ποτάμι»

Μοιραστείτε το