«Η Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη

Μοιραστείτε το

«Η μπάντα» του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη είναι ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Αλλά και στα 353.000 θύματα που βρήκαν φρικτό θάνατο την περίοδο της Γενοκτονίας.

Τα εγκλήματα της Γενοκτονίας από έναν αυτόπτη μάρτυρα

Πρόκειται για την ιστορία του Γιάννη Παπαδόπουλου, μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Κερασούντας, που επιστρατεύτηκε βίαια από τον Τοπάλ Οσμάν.


Το ιστορικό

Από τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων έχουν διασωθεί χιλιάδες ιστορίες. Οι οποίες επιβεβαιώνουν το αιματοκύλισμα των Ορθόδοξων Χριστιανικών πληθυσμών του Εύξεινου Πόντου.

Μία από τις μαρτυρίες που σώζονται αφορά τη φιλαρμονική ορχήστρα της Κερασούντας, που αποτελούνταν από 13 Έλληνες και 3 Τούρκους μουσικούς. Την οποία χρησιμοποιούσε ο μεγαλύτερος σφαγέας των Ελλήνων, το όργανο καταστροφής του Μουσταφά Κεμάλ, ο περιβόητος Τοπάλ Οσμάν.

Η ιστορία ξετυλίγεται στην Κερασούντα, στα τέλη του 1919 αρχές του 1920

«Η μπάντα» αυτή «επιστρατεύτηκε» και έπαιζε εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που εξαπέλυε η δολοφονική συμμορία του Τοπάλ Οσμάν. Τα μέλη της ορχήστρας στο τέλος σφαγιάστηκαν, για να μην μαρτυρήσουν τα εγκλήματα του.

Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος σώθηκε και έφτασε στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στην Καβάλα, αλλά δεν ξανά έπαιξε μουσική. Στο βιβλίο του, ο Γιάννης Παπαδόπουλος εξιστόρησε όσα βίωσε ο ίδιος από αυτήν την τραγωδία.


Συντελεστές

«Η μπάντα» είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, διάρκειας 65 λεπτών. Αυτή τη συγκλονιστική ιστορία έχει μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Νίκος Ασλανίδης. Δημοσιογράφος και δημιουργός της εκπομπής «Αληθινά Σενάρια» της ΕΡΤ3.

  • Δημοσιογραφική έρευνα – Σκηνοθεσία: Νίκος Ασλανίδης.
  • Ιστορικοί σύμβουλοι: Κώστας Φωτιάδης, Θεοδόσης Κυριακίδης, Λάζαρος Βασιλειάδης.
  • Αφηγητής αποσπασμάτων του βιβλίου: Γιώργος Συμεωνίδης.
  • Μοντάζ: Αριστείδης Παυλίδης
  • Παίζουν μουσική: Βασίλης Φωλίνας, Θεόδωρος Κοτίδης, Όθωνας Γκόγκας.
  • Τραγουδούν: Αλέξης Παρχαρίδης, Αγγελική Παμπουκίδου.
  • Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών, με αρχιμουσικό τον Αριστείδη Παυλίδη.
  • Ηθοποιοί από θεατρικές ομάδες των συλλόγων: Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων «Η Άρδασσα», Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών, Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών, Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες», Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσόβουνου «Κρέμιτσα».
  • Χορηγός: Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

«Η μπάντα» έχει υποτιτλιστεί στα Αγγλικά, στα Ρώσικα και στα Τούρκικα. Ενώ ετοιμάζεται ο υποτιτλισμός και στα Γερμανικά.


Γυρίσματα

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια σε Ελλάδα και Τουρκία, με τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη Παπαδόπουλου, αφού ο ίδιος δε ζει πια.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 γυρίστηκαν οι δραματοποιημένες σκηνές, σε ένα εγκαταλειμμένο χωριό, κοντά στα Γιαννιτσά. Στα γυρίσματα αυτά πήραν μέρος επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιοί, από Ποντιακές θεατρικές ομάδες από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Κοζάνης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσα στους εθελοντές-ηθοποιούς έχει ο γνωστός ερμηνευτής της Ποντιακής παράδοσης, Αλέξης Παρχαρίδης.


Βραβεύσεις

«Η μπάντα» έχει αποσπάσει δύο βραβεία στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το «Βραβείο Κοινού Fischer» το οποίο αφορά τα ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών. Καθώς επίσης και το «Α’ βραβείο της ΕΡΤ», που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.


Μοιραστείτε το