Κεφίρ το θαυματουργό

Μοιραστείτε το

Η ιστορία του κεφίρ είναι αιώνες παλαιά και είναι ευρέως γνωστό στην περιοχή του Πόντου. Η προέλευση του επισημαίνεται στα Καυκάσια βουνά και στη Μικρά Ασία, πολλούς αιώνες πριν. Όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία.

Πρόκειται για ένα θρεπτικό ρόφημα προβιοτικό


Είναι ευρέως γνωστό στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Βραζιλία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς τους μηχανισμούς που δίνουν στο κεφίρ, το ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό, τις υγιεινές ιδιότητές του. Το κεφίρ επίσης απολαμβάνουν από καιρό, όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή.


Κεφίρ και διατροφή

Περιέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, μέταλλα και αμινοξέα, που βοηθούν τον οργανισμό του ανθρώπου στις λειτουργίες, θεραπείας και συντήρησης. Οι πλήρεις πρωτεΐνες του αφομοιώνονται καλύτερα από το γιαούρτι και χρησιμοποιούνται ευκολότερα στο σώμα. Τα αμινοξέα του είναι γνωστά για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.

Το 1908, ο Metchnikoff έγραψε στο βιβλίο του, «Η επέκταση της ζωής» ότι το μυστικό στη μακροζωία που βρήκε στα Ρωσικά βουνά του Καυκάσου ήταν το κεφίρ. Το οποίο οι άνθρωποι έφτιαχναν και έτρωγαν.

Οι άνθρωποι στον Καύκασο, πίνουν κεφίρ αντί νερού και τρώνε πυκνωμένο κεφίρ, αντί επιδορπίου. Δεν έχουν τις γνωστές εκφυλιστικές αρρώστιες της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας. Ενώ η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τα 110 χρόνια!

Συμβάλει στη διαδικασία ανάρρωσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του γάλακτος των μητέρων. Δεν είναι φάρμακο αλλά μια ειδική παραδοσιακή τροφή. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σαν ξυνή κρέμα, σε σάλτσες και σαλάτες.

Το κεφίρ θεωρείται θρεπτικό ποτό, κατάλληλο για να συμπεριληφθεί και σε ειδικές διατροφές και στη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών.

Όπως το γιαούρτι, το κεφίρ βασίζεται στο γάλα

Η διαδικασία για να γίνει το κεφίρ περιλαμβάνει τη ζύμωση του γάλακτος, με τους «σπόρους» του κεφίρ. Οι «σπόροι» του κεφίρ είναι μια μάζα των βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη. Η μικροβιολογία των «σπόρων» είναι πολύ σύνθετη. Ο πολυσακχαρίτης που περιέχει η μάζα τους έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός και του έχει δοθεί το όνομα Kefiran.


Θεραπευτικές ιδιότητες

Το κεφίρ έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της φυματίωσης, της ανώμαλης αύξησης κυττάρων και των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Καθώς επίσης των γαστροεντερικών και μεταβολικών ασθενειών. Της υπέρτασης, των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων και της αλλεργίας.

 • Αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό, καθαρίζει τα έντερα, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πλήρεις πρωτεϊνες. Είναι πλήρως ισορροπημένη τροφή και συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Αναφέρεται ότι η κανονική χρήση του κεφίρ μπορεί να βοηθήσει, να ανακουφίσει όλες τις εντερικές διαταραχές, να προωθήσει την κίνηση των εντέρων. Να δημιουργήσει ένα υγιέστατο χωνευτικό σύστημα, απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα.
 • Από τις καλύτερες προβιοτικές και αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρά σε ολόκληρο το σώμα. Βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματος, για τη βέλτιστη υγεία και μακροζωία.
 • Συνιστάται ιδιαίτερα σε μωρά, εγκύους και ηλικιωμένους.
 • Οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικά βακτηρίδια του κεφίρ καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος. Έτσι είναι ιδανικό για να καταναλώνεται και από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
 • Προσφέρει αφθονία ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου. Για την σωστή αύξηση των κυττάρων, τη συντήρηση του σώματος και την άφθονη ενέργεια.
 • Το κεφίρ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, Β1 και C. Άριστη πηγή βιοτίνης, που βοηθά την αφομοίωση των άλλων βιταμινών Β από το σώμα.


Ευεργετικές ιδιότητες

Σύμφωνα με έρευνες, το κεφίρ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως:

 • Βελτιώνει καταστάσεις, όπως η αναιμία.
 • Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού.
 • Έχει διουρητικές ιδιότητες.
 • Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
 • Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν, με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.
 • Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.
 • Με συχνή χρήση, υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.
 • Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για την τρίτη ηλικία και για τα άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος, μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Το κεφίρ πίνεται ακόμα και αν γίνει γιαούρτι – Ως γιαούρτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ξινή κρέμα σε σαλάτες


Καλλιέργεια – Παρασκευή κεφίρ

 1. Βάλτε 50 γραμμάρια από τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο.
 2. Προσθέστε ½ λίτρο γάλα κατά προτίμηση αγελαδινό πλήρες, όχι γεμάτο, ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς). Αναλογία κεφίρ γάλακτος 1:10.
 3. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες. Πάντα μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
 4. Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό). Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ. Ότι μείνει είναι οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα χρησιμοποιείτε συνεχεία για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές.
 5. Ξεβγάλτε καλά το βάζο. Ξεβγάλτε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα. Εάν δεν μπορείτε με γάλα, τότε με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.
 6. Καθώς συνεχίζεται η καλλιέργεια, ο αριθμός των κόκκων αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται (η αύξηση αυτή γίνεται πιο γρήγορα σε όχι παχύ γάλα). Τότε η το αφήνετε (το επιπλέον) οπότε με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό ή το απομακρύνετε. Εναλλακτικά μπορείτε να δώσετε αυτό που περισσεύει σε άλλον για καλλιέργεια. Καλλιεργώντας το κεφίρ μπορείτε να κανονίζετε την γεύση και την σύσταση (πυκνότητα). Αν το θέλετε γλυκύτερο και αραιότερο (αφήστε το λιγότερο χρόνο) για πυκνότερο (αφήστε περισσότερους κόκκους κεφίρ).
 7. Οι κόκκοι πρέπει να καλύπτονται από το γάλα.


Αντοχή στις «κακουχίες»

Το κεφίρ ως αποικία βακτηριδίων δεν είναι καθόλου ευαίσθητη. Ίσα ίσα, αντέχει στις κακουχίες. Μπορεί να επιζήσει και μετά από εβδομάδες στο ψυγείο, αρκεί να είναι μέσα σε γάλα ή και σε νερό.

Στη περίπτωση που το έχουμε ξεχάσει ακόμα και μήνες, δεν θεωρούμε ότι είναι για πέταμα.Του δίνουμε εντατικές φροντίδες θεραπείας (συχνές αλλαγές μικρής ποσότητας γάλακτος, σε θερμό περιβάλλον, για περίπου μια βδομάδα) και τότε βλέπουμε αν το κεφίρ μας έχει επιζήσει ή όχι. Στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να μας δίνει το ρόφημα κεφίρ, που συνηθίζαμε να πίνουμε.

Του δίνουμε εντατικές φροντίδες θεραπείας (συχνές αλλαγές μικρής ποσότητας γάλακτος, σε θερμό περιβάλλον, για περίπου μια βδομάδα) και τότε βλέπουμε αν το κεφίρ μας έχει επιζήσει ή όχι. Στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να μας δίνει το ρόφημα κεφίρ, που συνηθίζαμε να πίνουμε.


Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστούν οδηγίες γιατρού


– Διαβάστε επίσης: Γιατί να βάλετε το κεφίρ στη ζωή σας

Μοιραστείτε το