Ηλίας Υφαντίδης – Η ψυχή του Πόντου

Μοιραστείτε το

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 η τηλεοπτική εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας, μας προσκάλεσε σε μια συνάντηση με έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Ποντιακής μουσικής παράδοσης…

Τον δεξιοτέχνη στη Ποντιακή λύρα (κεμεντζέ), τραγουδιστή και δάσκαλο, Ηλία Υφαντίδη


Το Αλάτι της Γης

Στο επεισόδιο αυτό, της εκπομπής «Το Αλάτι της Γης», ο Ηλίας Υφαντίδης αναφέρθηκε στις μνήμες και τα βιώματα από τη γιαγιά του. Καθώς και στον ρόλο της γλώσσας και της μουσικής, ως βασικών στοιχείων ταυτότητας για τον Ποντιακό Ελληνισμό, μέσα από τις περιπέτειες της Γενοκτονίας και της προσφυγιάς.

Επίσης, με αφετηρία τα παλαιότατα ακριτικά τραγούδια και τις βυζαντινές παραλογές, έγινε λόγος για τη σημασία του Ποντιακού θεάτρου, με το οποίο έχει ιδιαιτέρως ασχοληθεί.


Ηλίας Υφαντίδης

Ο Ηλίας Υφαντίδης μαθήτευσε κοντά στον κορυφαίο Πόντιο λυράρη Γιώργο Αμαραντίδη, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης και με τη Δόμνα Σαμίου. Μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση που είχε μαζί τους και επέλεξε αντιπροσωπευτικά τραγούδια από την πολύχρονη συνεργασία τους.

Παράλληλα, ως δάσκαλος με τη σειρά του ο ίδιος, έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη εκπαιδευτική δραστηριότητα και διευθύνει το Σχολείο Παράδοσης και Λαογραφίας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας. Συμπράττοντας με μια ομάδα μαθητών του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσει την παράδοση στις νεότερες γενιές.

Τέλος, έγινε λόγος για τις σύγχρονες μορφές έκφρασης στην Ποντιακή μουσική και παρουσίασε μια σειρά από δικές του συνθέσεις, που ανταποκρίνονται στο αίτημα για εξέλιξη της παράδοσης. Όμως πάντοτε με γνώση και σεβασμό ως προς τις πρωτογενείς πηγές, το ύφος και το ήθος της.


Συντελεστές

Στο επεισόδιο αυτό της εκπομπής «Το Αλάτι της Γης» συμμετείχαν οι…

  • Μουσικοί: Γιώργος Κουλαξουζίδης, Χρήστος Ναβροζίδης, Γιάννης Ταiλαχίδης, Κώστας και Στάθης Ορφανίδης (κεμεντζέ), Παντελής Νικολαΐδης (φλογέρα-αγγείον) και Παναγιώτης Κοπαλίδης (νταούλι).
  • Αφήγηση: Άννα Καλαiτζόγλου.
  • Μουσική επιμέλεια: Ηλίας Υφαντίδης.
  • Χόρεψαν: Γρηγόρης Γρηγοριάδης, Κυριάκος Ιωσηφίδης, Αλέξανδρος Κοροσίδης, Όμηρος Παχατουρίδης, Σουλτάνα Βαρυτιμιάδη, Μαρία Βασιλειάδου, Μαρία Καπρή, Χάρης Πανιτσίδης και Γιώργος Σονίδης.
  • Έρευνα – Κείμενα – Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
  • Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
  • Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
  • Εκτέλεση παραγωγής: FOSS


Το επεισόδιο της εκπομπής «Το Αλάτι της Γης» μεταδόθηκε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 από την ΕΡΤ1.


– Διάβασε επίσης: Ματθαίος Τσαχουρίδης – Χρήστος Νικολόπουλος

Μοιραστείτε το