Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας

Μοιραστείτε το

Το «Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου» είναι το νέο βιβλίο της Αρχοντούλας και του Νίκου Κωνσταντινίδη. Είναι ένα ταξίδι και μια ιχνηλασία στα Ελληνικά χωριά του Καρς, μια δέηση και προσευχή συνάμα…

Ένα βιβλίο με αναφορά στους πρόσφυγες παππούδες μας, δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο…


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα ταξίδι στην προγονική γη (όπως γράφουν οι συγγραφείς) είναι και μια βουτιά στα καθάρια νερά της ψυχής. Αυτό λοιπόν το ταξίδι, στη γη του Καυκάσου, μας οδηγεί πίσω στο μακρινό μας παρελθόν.

Ένα βιβλίο με αναφορά στους πρόσφυγες παππούδες μας δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο. Είναι μια κατάθεση ψυχής, κερί και θυμίαμα, στους ξεριζωμένους μας ανθρώπους. Τους βγαλμένους μέσα από τα συντρίμμια μιας εποχής, που άντεξαν διωγμούς και κακουχίες, ώσπου εκδιωγμένοι ήρθαν στην Ελλάδα.

Ένα αφιέρωμα στη δική μας προσφυγιά, μια συγκινητική μαρτυρία για τη χαρά, το τραγούδι, τον χορό τους…

Σύμφωνα με την Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, το βιβλίο αυτό, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια, αφιερώνεται στους Έλληνες του Καυκάσου. Σε όσους δεν πρόλαβαν να έρθουν στην Ελλάδα. Σε όσους πέθαναν πάνω στα καράβια και πετάχτηκαν στη θάλασσα και σε όσους άφησαν τη τελευταία τους ανάσα στα απολυμαντήρια της Καλαμαριάς.

Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας - Βιβλίο


Τα Ελληνικά χωριά του Καρς

Μέσα στις 550 σελίδες του βιβλίου, οι συγγραφείς σύμπτυξαν χρονικές και γεωγραφικές περιγραφές. Συμπεριλαμβάνοντας μαρτυρικές αναφορές από ιστορίες και γεγονότα για τα Ελληνικά χωριά του Καρς.

Διηγήσεις, συνεντεύξεις και μαρτυρίες παρμένες μέσα από ακούσματα αλλοτινών καιρών και μέσα από χειρόγραφα, αυθεντικά κιτάπια.

Το βιβλίο «Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου» αναφέρεται ακόμη στα ήθη και έθιμα, την παράδοση και στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που επηρέασαν την ζωή των Ελλήνων του Καρς. Καθώς και στις ιστορικές μορφές των Ελλήνων του Καρς. Ενώ κλείνει με τον ξεριζωμό, τη φυγή, τα λοιμοκαθαρτήρια και την εγκατάσταση των Καρσλήδων στην Ελλάδα, στα χωριά και στις πόλεις της.

Πρόκειται για μια πολύχρονη, πρωτογενής έρευνα χρήσιμων στοιχείων για τους απογόνους των Καρσλήδων. Κόσμημα αληθινό σε γνώση και εμφάνιση και μια διαχρονική παρακαταθήκη – δώρο, που δεν πρέπει να λείπει από καμία μικρή ή μεγάλη βιβλιοθήκη.


Όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν το βιβλίο, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου στο Facebook ή μέσω email: arxontoulakons@yahoo.gr

Μοιραστείτε το