Η Σουμέλα και ο Μαγικός Κεμεντζές

Μοιραστείτε το

Ένα παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο, γραμμένο στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα, δοσμένο με μια παραμυθένια χροιά, που θυμίζει λαϊκό παραμύθι. Η μικρή Σουμέλα που ζούσε με την οικογένεια της στις παρυφές του Όρους Μελά, πρωταγωνιστεί στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Καλύμνιου.

Το πρώτο δίγλωσσο παιδικό βιβλίο, το οποίο σχετίζεται με τη Ποντιακή Γενοκτονία


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο «Η Σουμέλα και ο Μαγικός Κεμεντζές» είναι γραμμένο στην Αγγλική και στην Ελληνική γλώσσα, και εικονογραφημένο με τέτοιον τρόπο, ούτως ώστε να διαβασθεί και να γίνει κατανοητό από παιδιά Ελληνικής και μη καταγωγής, καθότι τα μηνύματά του έχουν πανανθρώπινη εμβέλεια.

«Η Σουμέλα και ο Μαγικός Κεμεντζές – Soumela and the magic kemence»

Ένα όμορφο κοριτσάκι, η μικρή Σουμέλα που ζούσε μαζί με την οικογένειά της στις παρυφές του Όρους Μελά στην Τραπεζούντα, πρωταγωνιστεί στο δίγλωσσο βιβλίο του Κωνσταντίνου Καλύμνιου, γνωστού δικηγόρου και λογοτέχνη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Το βιβλίο «Η Σουμέλα και ο Μαγικός Κεμεντζές» αποτελεί μια σημαντική μελέτη για το μοναστήρι «Παναγία Σουμελά». Αλλά και για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και άλλων περιοχών της Μικράς Ασίας, από τους Τούρκους.

Μέσα από την ιστορία της μικρής Σουμέλας, δίνονται πληροφορίες για την πρώτη παρουσία Ελλήνων στον Πόντο, το 800 π.Χ., με την ίδρυση αποικιών στη Σινώπη, την Αμισό και την Τραπεζούντα. Για τις πολεμικές συρράξεις Ελλήνων και Οθωμανών από το 1912 έως το 1923 και για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης η ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας και την μετεγκατάστασή τους εκεί όπου πριν «κατοικούσαν οι άλλοι»…

Η ομογένεια στην Αυστραλία γνωρίζει τον Κώστα Καλυμνιό από τις ποιητικές του συλλογές. Το παιδικό του βιβλίο – παραμύθι με τίτλο «Η Σουμελά και ο Μαγικός Κεμεντζές» κυκλοφόρησε το 2020.


Θυμίζει λαϊκό παραμύθι

Οι ιστορίες είναι ίσως ο πιο συναρπαστικός τρόπος επικοινωνίας διαχρονικών και αιώνιων αληθειών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, που αγαπούν τα παραμύθια, αλλά όχι μόνο.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η αφήγηση καταπιάνεται με δύσκολες έννοιες για κάποιο παιδί. Χαμένες πατρίδες, διωγμοί και σφαγές Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, προσφυγιά κλπ.

Όμως η αφήγηση του Κώστα Καλυμνιού ξεπερνά αυτό το «εμπόδιο»! Το βιβλίο έχει μια θρησκευτικότητα, δοσμένη με μια παραμυθένια χροιά που θυμίζει λαϊκό παραμύθι, αρχαιοελληνική μυθολογία, παραδοσιακό αφήγημα.

Ο καλλιτέχνης που εικονογράφησε το βιβλίο είναι ο Ποντιακής καταγωγής Στέφανος Ελευθεριάδης. Ιδιαίτερα επιτυχημένη είναι η εικονογραφία του εξωφύλλου του βιβλίου, με μία Ποντιακή λύρα και μια νεαρή κοπέλα ντυμένη με Ποντιακή ενδυμασία και στο βάθος το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

Τέλος, στη σελίδα 25 δίνεται ένας θαυμάσιος πίνακας, φιλοτεχνημένος από την 7χρονη κόρη του συγγραφέα, Ελένη.

Το βιβλίο «Η Σουμελά και ο Μαγικός Κεμεντζές – Soumela and the magic kemence» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις St Andrew’s Orthodox Press, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.


– Διαβάστε επίσης: Ποντιακά κόμικς με διδακτικό περιεχόμενο

Μοιραστείτε το