Ξεκινάει το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών

Μοιραστείτε το

H Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, διοργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η Γενοκτονία των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908-1923)». Το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές από 15 χώρες θα εξετάσουν και θα αναλύσουν τους παράγοντες που οδήγησαν στον αφανισμό των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εστιάζοντας, παράλληλα, και στις συνέπειές του.

Συμμετέχουν ομιλητές από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αρμενία, το Ισραήλ, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Ινδία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ οι εργασίες θα μεταδοθούν ζωντανά στον σύνδεσμο: http://ottomangenocides.com

Στη λήξη του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Εγκαινίων του Αρχείου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας & του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00. Στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.


Αρχείο Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης

Συγκεκριμένα, θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά στο κοινό το Αρχείο του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας. Το αρχείο περιλαμβάνει χάρτες, βιβλία του 19ου και του 20ού αιώνα. Καθώς και αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Τα τεκμήρια φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Επιστημονικού Αναγνωστηρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Το οποίο δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Το πολύτιμο υλικό του αναμένεται να ικανοποιήσει όλους όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία των Ελληνικών κοινοτήτων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Πέρα από τις ανάγκες των Καθηγητών και των φοιτητών/τριών της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών.

Το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας ιδρύθηκε το 1996. Με σκοπό να υποστηρίξει τους Έλληνες των παρευξείνιων χωρών και της πρώην ΕΣΣΔ. Έκλεισε το 2011, μετά από 15 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας.

Το ιστορικό αρχείο του περιήλθε στην κατοχή της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ (ΒΚΠ). Έπειτα από δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η γενναιόδωρη προσφορά των δωρητών αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, μια από τις βασικές μονάδες υποδομής του Πανεπιστημίου για την εκπαιδευτική διαδικασία, την έρευνα και την εξωστρέφεια, δεν λειτουργεί απλά ως τόπος φύλαξης και αποθήκευσης πληροφοριών. Αλλά ως ένας ζωντανός οργανισμός τεκμηρίωσης και ως αξιόπιστη παρακαταθήκη της συλλογικής μνήμης.


Κέντρο Ποντιακών Ερευνών

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, θα ανακοινώσει, ταυτόχρονα, και την ίδρυση του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών στο ΑΠΘ. Το νεοσύστατο Κέντρο, αποτελώντας τη μετεξέλιξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών που ιδρύθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή τον Μάιο του 2017. Με στόχο τη διδασκαλία της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου και την υποστήριξη νέων ερευνητών. Θα στεγάσει το ερευνητικό της έργο και θα είναι λειτουργικά συνδεδεμένο μαζί της.

Κύριοι στόχοι του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών είναι:

  • Η διεκδίκηση μεγαλύτερων επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων για τον Ποντιακό Ελληνισμό.
  • Η προώθηση βέλτιστων πρακτικών για τη φύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου.
  • Η διοργάνωση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων για Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές και φοιτήτριες όλων των κύκλων σπουδών.
  • Καθώς και η επιστημονική κατάρτιση ειδικών ερευνητών για ζητήματα που σχετίζονται με τον Ελληνισμό και τις γεωγραφικές περιοχές του Πόντου.

Το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών ιδρύεται με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.


Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη ιδρύθηκε το 2000. Το Ίδρυμα υλοποιεί πλήθος φιλανθρωπικών έργων και διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων. Συμβάλλοντας ενεργά στην πρόοδο και την ανάπτυξη σημαντικών τομέων, όπως της εκπαίδευσης, των επιστημών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της κοινωνικής ευημερίας των πολιτών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις έρευνες που αφορούν τον τομέα του Ποντιακού Ελληνισμού

Το Ίδρυμα έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την ίδρυση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή, στις 20 Μαΐου 2016.


Μοιραστείτε το