Μελίνα Ασλανίδου: Η Πέρδικα

Μοιραστείτε το

H Μελίνα Ασλανίδου ερμηνεύει το τραγούδι «Η Πέρδικα» από το νέο άλμπουμ «Αροθυμώ και Τραγωδώ», το οποίο περιέχει 14 Ποντιακά τραγούδια. Τραγούδια από τη παράδοση του Πόντου, που έρχονται να ξαναζωντανέψουν τη μνήμη μας.

Η Πέρδικα… ένα τραγούδι του γάμου


Αροθυμώ και Τραγωδώ

«Αροθυμώ και Τραγωδώ» είναι ο τίτλος του νέου CD που περιέχει 14 γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του πολύπαθου Πόντου. Τραγούδια σε αυστηρά λιτή Ποντιακή γραμμή, με τη χρήση αμιγώς Ποντιακών μουσικών οργάνων και την πέριξ περιοχή (Λύρα, Νταούλι, Καβάλ, κανονάκι, ούτι, λαούτο).

Τραγούδια από τη καρδιά και τον πυρήνα της παράδοσης του Πόντου έρχονται να ξαναζωντανέψουν τις μνήμες και να ριγήσουμε από την πολύπαθη πορεία των αδελφών Ποντίων.

Την ενορχήστρωση και ηχογράφηση έκανε ο Χρήστος Καλιοντζίδης και ερμηνεύουν οι παρακάτω καλλιτέχνες. Οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, για να παραχθεί ένα έργο που θα παραμείνει στο διηνεκές.

  • ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΒΡΑΜΟΓΛΟΥ
  • ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ
  • ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΟΝΙΔΗΣ
  • ΛΙΖΕΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
  • ΖΩΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΤΖΗΚΑΜΑΝΟΥ

Το CD θα είναι ένθετο σε ένα μικρό βιβλίο που έγραψε ο Σάββας Καλεντερίδης και αναφέρεται συνοπτικά στην ιστορία του Πόντου.


Μελίνα Ασλανίδου

Η Μελίνα Ασλανίδου έχει Ποντιακές ρίζες. Μάλιστα η ίδια κατά το παρελθόν είχε δηλώσει σχετικά:

«Μεγάλωσα με τις ιστορίες των Ποντίων και για τη Γενοκτονία που υπέστησαν. Έχω πάει στις πατρίδες μου. Πήγα να προσκυνήσω την Παναγία Σουμελά. Έχω ταξιδέψει στον Πόντο με μηχανή!

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου δεν μιλούσαν πολύ Ποντιακά. Όμως από 5 χρονών άρχισα να ακούω Ποντιακά τραγούδια και να τα χορεύω».

Αρκετές φορές σε διάφορες εμφανίσεις της, η Μελίνα Ασλανίδου μας έχει χαρίσει ξεχωριστές ερμηνείες στα Ποντιακά. Παραδοσιακά Ποντιακά τραγούδια αλλά και νεότερα. Τώρα φωνάζει παρούσα στο δίσκο «Αροθυμώ και Τραγωδώ» ερμηνεύοντας την «Πέρδικα»…


Σταύρος Αβράμογλου

Για το όλο εγχείρημα, ο Σταύρος Αβράμογλου, παραγωγός του άλμπουμ «Αροθυμώ και Τραγωδώ» δήλωσε:

«Ο Πόντος υπήρξε αναμφισβήτητα ένα από τα πιο λαμπρά κομμάτια του Ελληνισμού. Παρ όλες τις κακουχίες και τον ξεριζωμό, κατάφερε να ορθοποδήσει και να διαπρέψει στην Ελλάδα και απανταχού της γης.

Τιμώντας ένα από τα υγιέστερα φύλλα της γενιάς μας, αποφάσισα ταπεινά να κάνω αυτό το αφιέρωμα, κάτι να προσφέρω και να συνεχιστεί ο κρίκος της παράδοσης. Κίνητρο μου δεν ήταν μόνο η Ποντιακή μου καταγωγή, αλλά και ένα μικρό πέρασμα από τη ζωή τους, την καθημερινότητα τους, στα παιδικά μου χρόνια.

Με υπερβάλλοντα ζήλο, πολλή αγάπη και συγκίνηση, ξεκίνησα τις εγγραφές με τα πιο σημαντικά παραδοσιακά μας τραγούδια. Στην πορεία επιβεβαιώθηκα για την ποιότητα και την αλληλεγγύη μας.

Καλή Ακρόαση!»


Ακούστε παρακάτω την «Πέρδικα»

Μοιραστείτε το