Μνημείο για τον Νίκο Καπετανίδη

Μοιραστείτε το

Πόντιοι από κάθε γωνιά του πλανήτη αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να αποδοθεί η δέουσα τιμή, σε έναν από τους σπουδαιότερους Πόντιους ανά τους αιώνες. Έτσι, σε λίγους μήνες, η μορφή αυτού του ήρωα θα έχει πάρει τη θέση της στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη.

Μνημείο για τον Πόντιο εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη

Σε ηλικία 32 ετών πλήρωσε με τη ζωή του, την αγάπη του για την Ελλάδα. Ο Καπετανίδης αποτελεί σύμβολο για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Αλλά και πρότυπο για κάθε δημοσιογράφο που υπηρετεί την ελευθεροτυπία και την αλήθεια. Τόλμησε να συγκρουστεί με τον τουρκικό εθνικισμό, κρατώντας με την πένα του ζεστή στις καρδιές των Ελλήνων την αγάπη για την πατρίδα.


Η ζωή του Νίκου Καπετανίδη

Ο Νίκος Καπετανίδης γεννήθηκε στη Τραπεζούντα του Πόντου το 1889. Υπήρξε αριστούχος απόφοιτος του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας. Από μικρή ηλικία άρχισε να αρθρογραφεί σε Ελληνικά έντυπα της πόλης. Μαζί με τον αδερφό του Κώστα εξέδιδαν την εφημερίδα «Εποχή». Η «Εποχή» ήταν το κύριο μέσο ενημέρωσης των Ελλήνων του Πόντου για τα τεκταινόμενα στη φάση της Γενοκτονίας στον Πόντο.

Ο Νίκος Καπετανίδης με την ακαταμάχητη αγωνιστικότητα του προκάλεσε την μήνη των Τούρκων εθνικιστών. Με συνέπεια να συλληφθεί τον Μάρτιο του 1921 και να φυλακιστεί πρώτα στη Τραπεζούντα και αμέσως μετά στην Αμάσεια του Πόντου. Τελικά, την 21η Σεπτεμβρίου μαζί με άλλους 68 επιφανείς Έλληνες του Πόντου απαγχονίστηκε, ύστερα από απόφαση των Κεμαλικών Δικαστηρίων της «Ανεξαρτησίας».

Τρία γεγονότα σφράγισαν τις τελευταίες του μέρες, όπως περιγράφονται από αυτόπτες μάρτυρες που κατάφεραν να γλιτώσουν από τη μανία των Τούρκων.

Λίγο πριν φτάσει η σειρά του για την κρεμάλα, είδε μια ομάδα συμπατριωτών του να περπατά αγέρωχα προς τον θάνατο. Τότε ο ίδιος αναφώνησε: «Τι κρίμα να χάνω αυτή την Εθνική πανήγυρη».

Την ώρα της απολογίας του στον Κεμαλικό δικαστή, κατηγορήθηκε από την έδρα ότι κατεργαζόταν σχέδια αυτονόμησης του Πόντου. Ο ίδιος απαντώντας τόνισε ότι ο δικαστής κάνει λάθος και ότι αυτό δεν ισχύει. Προς στιγμήν ο δικαστής χάρηκε, καθώς νόμισε ότι ο Καπετανίδης θα προχωρούσε σε δήλωση μετανοίας για να γλιτώσει….

Με στεντόρεια φωνή ανέκραξε ότι δεν επιθυμεί την αυτονόμηση του Πόντου, αλλά την ένωση του Πόντου με την Ελλάδα!

Τέλος στην αγχόνη δεν δέχτηκε την κουκούλα και στην τελευταία του επιθυμία δήλωσε ότι θέλει να πει κάτι. Η δήλωση του ήταν: «Ζήτω η Ελλάς». Ήταν 32 ετών. Είχε μόλις παντρευτεί την Αγλαΐα Μεταξά, με την οποία δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν παιδιά. Η σορός του πετάχτηκε από τους Τούρκους σε κάποια άγνωστη περιοχή, για να μην αποτελεί η ταφή του τόπο προσκυνήματος των Ορθοδόξων.

Καθ’ όλη την διάρκεια της φυλάκισης του έστελνε γράμματα παρηγοριάς στην οικογένεια του, ενώ στο κελί του εμψύχωνε τους συγκρατούμενος του πριν την αγχόνη. Δίκαια ο Καπετανίδης θεωρείται ο Εθνομάρτυρας του Πόντου. Ο μαχητής της ελευθεροτυπίας, η σεπτή μορφή της ελευθερίας του Πόντου και της εθνικής αυτοδιάθεσης.


Μνημείο για τον εθνομάρτυρα Καπετανίδη στη Σταυρούπολη

Με συντονισμένες ενέργειες Ποντιακά σωματεία και Ομοσπονδίες από όλη την υφήλιο κατάφεραν να πετύχουν τη δημιουργία ενός μνημείου αφιερωμένου στον Νίκο Καπετανίδη. Το μνημείο θα στηθεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Παύλου Μελά» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοβουλία απέδωσε χάρη στην συνεργασία των τριών Ποντιακών σωματείων του Δήμου Παύλου Μελά (Ακρίτες του Πόντου, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Ένωση Ποντίων Πολίχνης) με μια ομάδα δραστήριων Ποντίων. Την ιδέα του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 Γιώργου Γεωργιάδη στήριξαν από την πρώτη στιγμή ο ιστορικός Κώστας Φωτιάδης, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Νίκος Ασλανίδης, ο καλλιτέχνης Αλέξης Παρχαρίδης, ο οικονομολόγος Θράσος Ευτυχίδης, ο δημοσιογράφος από τη Μόσχα Νίκος Σιδηρόπουλος, ο νομικός Σάκης Στυλίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Χορευτών Δράμας Πυρρίχιος, Δημήτρης Τσακαλίδης.

Η αρχική ομάδα ενημέρωσε για την πρωτοβουλία Ποντιακά σωματεία και Ομοσπονδίες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πλήθος σωματείων απέστειλε επιστολές προς τον Δήμο Παύλου Μελά, με κύριο αίτημα την έγκριση τοποθέτησης μνημείου εντός του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή Παύλου Μελά δέχτηκε επιστολές από:

 • Ομοσπονδίες Ποντίων ΗΠΑ – Καναδά – Αυστραλία
 • Σύλλογοι Ποντίων Μονάχου
 • Σύλλογοι Ποντίων Νυρεμβέργης
 • Σύλλογοι Ποντίων Βρυξελλών
 • Σύλλογοι Ποντίων Στοκχόλμης
 • 17 Σωματεία Ρηνανίας Βεστφαλίας
 • Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας
 • Ένωση Ποντίων Πολίχνης
 • Ακρίτες Πόντου Σταυρούπολης
 • Σύλλογος Ποντίων Ηλιουπόλεως «Αλέξανδρος Υψηλάντης»
 • Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου Αττικής «Νίκος Καπετανίδης»
 • Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης
 • Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ
 • Ομάδα πολιτών σε δράση

Ο Δήμος Παύλου Μελά αποδέχτηκε την πρόταση και μέχρι το τέλος του Ιουνίου το έργο του γλύπτη Γιώργου Κικώτη θα έχει τοποθετηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Να σημειωθεί ότι το κόστος για τη δημιουργία του μνημείου θα καλυφθεί από τους εμπνευστές της ιδέας και όχι από τον Δήμο ή το κράτος. Ήδη η Εταιρεία Μαρμάρων Παυλίδη από τη Δράμα προσέφερε τα υλικά για τη δημιουργία της δίμετρης βάσης του γλυπτού. Το εγχείρημα στηρίζουν ενεργά ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.


Τον Σεπτέμβριο τα αποκαλυπτήρια του μνημείου

Οι άνθρωποι που οραματίστηκαν την δημιουργία του μνημείου συναποφάσισαν με την διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά να οργανώσουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη για την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021. Την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί το τραγούδι που έγραψε για τον Νίκο Καπετανίδη ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης και μελοποίησε ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος (Κόκκινο Ποτάμι). Το τραγούδι θα ακουστεί από τα χείλη κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Τον Σεπτέμβριο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Νίκου Καπετανίδη

Την επόμενη ημέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, θα παρουσιαστεί στο ανοιχτό θέατρο της «Μονής Λαζαριστών» η παράσταση «Δέηση Πόντου», η οποία θα είναι αφιερωμένη στον Νίκο Καπετανίδη. Ως αφηγητής στον ρόλο του Νίκου Καπετανίδη ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.


Πηγή

Μοιραστείτε το