Ρίζα μου – Βρες τη ρίζα σου

Μοιραστείτε το

Η φωτιά ακόμη έκαιγε μέσα, όταν για τελευταία φορά έκλειναν την πόρτα του σπιτιού τους, πριν 100 χρόνια. Έτσι, ως πρόσφυγες (την περίοδο 1914 – 1922) άφησαν τους τόπους καταγωγής τους και πήραν τον δρόμο της εγκατάστασης για την Ελλάδα.

Βρες τη ρίζα σου, μοιράσου την ιστορία

100 χρόνια μετά, η εφαρμογή «Ρίζα μου» έρχεται να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τις ρίζες των προγόνων σου, με τρία απλά βήματα. Καθώς επίσης, να δεις στον χάρτη τον τόπο καταγωγής τους!


Ρίζα μου – Η εφαρμογή

Η καρδιά της εφαρμογής «Ρίζα μου» είναι η λίστα με τους 210.000 και πλέον πρόσφυγες της περιόδου 1914 – 1922. Τους τόπους καταγωγής και τους τόπους εγκατάστασής τους στην Ελλάδα. Πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία, την Γεωργία, την Αρμενία, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Επιπλέον μικρός αριθμός προσφύγων από την Βόρεια Ήπειρο και τη τότε Σερβία.

Οι πρόσφυγες αυτοί εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας. Και αφορούν χονδρικά την περίοδο 1914 –1922.

Μετά από ψηφιοποίηση και έρευνα, δημιουργήθηκε η εφαρμογή «Ρίζα μου». Η οποία βασίζεται στον Ονομαστικό κατάλογο αγροτών προσφύγων, που αρχικά είχε δημοσιευτεί πριν μερικά χρόνια από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών στο διαδίκτυο.


Πρόγονοι – Τόποι καταγωγής

Η εφαρμογή «Ρίζα μου» είναι μία εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, ειδικού περιεχομένου και σκοπού. Η καρδιά της είναι οι πρόγονοι μας. Μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν τους προγόνους και τους τόπους καταγωγής τους. Να συνδεθούν με άλλους χρήστες και να μοιραστούν φωτογραφίες, άρθρα και ιστορίες του πολύπαθου αυτού κομματιού του Ελληνισμού.

Κάποιοι πρόγονοι είναι δικοί σου – Κάποιες πατρίδες είναι οι ρίζες σου!

Πέρα από αυτό, ο κάθε χρήστης μπορεί να «ακολουθήσει» και τους τόπους εγκατάστασης των προγόνων του, στην Ελλάδα. Να τους δει στον χάρτη και ομοίως να δημοσιεύσει πληροφορίες. Καθώς ο πρόγονος είναι ο συνδετικός κρίκος των τόπων και τον χρηστών. Επίσης μέσα από αυτή την εφαρμογή, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να ακολουθήσει άλλους χρήστες, κατά τα πρότυπα άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


Αποκτήστε την εφαρμογή «Ρίζα μου» μέσα από το Google Play Store

Google Play Store
Μοιραστείτε το