Ο Αλέξης Τσίπρας για τη Γενοκτονία

Μοιραστείτε το

Συνάντηση είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, με εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων και φορέων που εστιάζουν στον Ποντιακό Ελληνισμό. Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Τονίζοντας χαρακτηριστικά…

«Αύριο είναι μια πολύ σπουδαία ημέρα για τον Ελληνισμό συνολικά, όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι μια ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία -εκατό χρόνια πριν- των Ελλήνων του Πόντου»

Οι εκπρόσωποι των Ποντιακών Σωματείων τον ενημέρωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που συναντώνται με πρωθυπουργό. Ο κ.Τσίπρας αντέδρασε λέγοντας πως πραγματικά δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δεν έχει ξαναγίνει μια τέτοια συνάντηση στο παρελθόν.


Η δήλωση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι από τη δεκαετία του 1990 -ομοφώνως- η Βουλή των Ελλήνων, με νόμο, έχει ανακηρύξει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και δήλωσε…

«Είναι καθήκον μας να τιμούμε τα θύματα. Αλλά κυρίως είναι καθήκον μας να μετατρέπουμε τη μνήμη και τη γνώση της ιστορίας σε προωθητική δύναμη, για το μέλλον.

Πρόκειται για μια συγκλονιστική ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελληνική πολιτεία δεν ζητά σήμερα εκδίκηση, τιμώντας τους Έλληνες του Πόντου, τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Δεν ζητά εκδίκηση για τον αφανισμό τους.

Ζητούμε, όμως, δικαιοσύνη. Ζητούμε το ελάχιστο: Να αναγνωριστούν τα πραγματικά γεγονότα, τα ιστορικά γεγονότα από όλους. Εγώ θα τολμούσα να πω να αναγνωριστούν και από τους γείτονες μας. Διότι η γνώση της ιστορίας αποτελεί το καλύτερο σχολείο, ώστε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη. Καθώς και να σιγουρευτούμε ότι αυτές οι μεγάλες πληγές του παρελθόντος δεν θα ανοίξουν ξανά στο μέλλον.

Άρα, εμείς, δεν τιμούμε τη μνήμη των Ποντίων συνελλήνων που αφανίστηκαν 100 χρόνια πριν για να ανοίξουμε μέτωπο εκδίκησης. Αλλά για να σιγουρευτούμε ότι η γνώση της ιστορίας είναι η πιο σημαντική και η καλύτερη δυνατή προϋπόθεση, ώστε να έχουμε ένα μέλλον όπου αυτά δεν θα ξανασυμβούν».

Ο Ποντιακός Ελληνισμός

«Πρέπει να κρατήσουμε έντονο στη συλλογική μας μνήμη και συνείδηση το γεγονός ότι ούτε οι διωγμοί, ούτε οι κακουχίες, ούτε οι διακρίσεις εμπόδισαν τον Ποντιακό Ελληνισμό να αποδείξει την φλόγα που κρύβει μέσα στην ψυχή του.

Οι Πόντιοι έδωσαν νέα ορμή στην Ελλάδα, στα Γράμματα, στις Τέχνες, στην επιχειρηματικότητα. Στην ενδυνάμωση των προοδευτικών αγώνων της εργατικής τάξης εκείνη την περίοδο. Στη στερέωση της Δημοκρατίας και της προόδου στον τόπο μας.

Η Ελλάδα οφείλει πολλά στον Ποντιακό Ελληνισμό. Η προσφυγιά άλλαξε την Ελλάδα προς το καλύτερο όλα αυτά τα χρόνια. Γι αυτό και σήμερα πρέπει όλοι μας να σταθούμε με σεβασμό και προς τα θύματα της Γενοκτονίας, αλλά και μπροστά στον Ποντιακό Ελληνισμό».


Παρατήρησε ότι αυτές τις μέρες δεν τιμούμε μόνο τα θύματα της Γενοκτονίας. Αλλά και τους χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν στη Ελλάδα. Λέγοντας χαρακτηριστικά…

«Η Ελληνική πολιτεία άνοιξε την αγκαλιά της και τους υποδέχτηκε, αλλά υπήρξαν και διακρίσεις, κυνηγητό. Οι πρόσφυγες βρέθηκαν σε συνθήκες φτώχειας. Υπήρξαν πολλοί που αρνήθηκαν να αποδεχτούν τους Πόντιους ως ισότιμους Έλληνες πολίτες. Υπήρξαν και μελανές στιγμές.

Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Γιατί ο χθεσινός ρατσισμός κατά των Ποντίων είναι ενδεχομένως, σήμερα, ρατσισμός κατά άλλων πολιτών.

Άρα, λοιπόν, να θυμόμαστε όλες τις πλευρές. Να κρατάμε, όμως, στη συλλογική μνήμη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αγκάλιασε το προσφυγικό στοιχείο και των Ποντίων και όλων όσοι ήρθαν από τη Μικρά Ασία μετά την Καταστροφή».


Παναγία Σουμελά

Ο κ.Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο. Η οποία έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Λέγοντας ότι αναμένουμε η Παναγία Σουμελά να ανοίξει σύντομα στο κοινό.


Φωταγώγηση της Βουλής

Ανακοίνωσε πως αύριο Κυριακή 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης, το κτίριο της Βουλής θα φωταγωγηθεί το βράδυ στα χρώματα του Πόντου. Σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Βούτση Νίκο.


Μουσεία Ποντιακού Ελληνισμού

Με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας μικτής επιτροπή. Από μέλη της κυβέρνησης και εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων. Μάλιστα ζήτησε να προτείνουν πρόσωπα για τη στελέχωση της επιτροπής.

Η επιτροπή αυτή θα εξετάσει την πρόταση να δημιουργηθούν δύο μουσεία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα. Επίσης να αναδειχθεί ο χώρος των απολυμαντηρίων στην Αρετσού της Καλαμαριάς και να στηθεί ένα μνημείο. Εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20.000 Πόντιοι πρόσφυγες.


Έδρα Ποντιακών Σπουδών

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την Έδρα Ποντιακών Σπουδών που λειτουργεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Τα Ποντιακά Σωματεία

Στο σύνολο τους τα Ποντιακά Σωματεία που συμμετείχαν μέσω των εκπροσώπων τους, χαρακτήρισαν εξαιρετική και συγκινητική την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Οι εκπρόσωποι έθεσαν στον πρωθυπουργό τα πάγια στρατηγικά αιτήματα του Ποντιακού Ελληνισμού. Με πιο σημαντικό (λόγω και της επετειακής χρονιάς που διανύουμε) το θέμα της Γενοκτονίας του Πόντου.

Ζήτησαν να μπει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας στην ατζέντα με τα προς διευθέτηση ζητήματα με την Τουρκία. Ενώ το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να θέτει συνεχώς το ζήτημα, σε διμερές επίπεδο, με τη γειτονική χώρα.

Τέλος χάρισαν στον Αλέξη Τσίπρα μια Ποντιακή λύρα και μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Αλέξης Τσίπρας - Ποντιακή λύρα
Μοιραστείτε το