Ο Ερντογάν μιλάει για Γενοκτονία

Μοιραστείτε το

Δεν υπάρχει μέρα που να μην προκαλέσουν αντιδράσεις οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Και δεν είναι μόνο οι χώρες που γειτνιάζουν με τη Τουρκία, αλλά και άλλες που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Θέτει επίσημα ζήτημα «Γενοκτονίας» των Αλγερινών από τους Γάλλους


Γενοκτονία των Αλγερινών

Πριν λίγες ημέρες λοιπόν, ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε προσβλητικές δηλώσεις για τους Αλγερινούς, αλλά και για τους Γάλλους. Σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει νέα δεδομένα, όχι μόνο στις σχέσεις του με τις δύο χώρες, αλλά και να θέσει επίσημα ζήτημα Γενοκτονίας των Αλγερινών από τους Γάλλους.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στον Τουρκικό Τύπο πως ο Αλγερινός ομόλογος του σε πρόσφατη συνάντηση τους, το είχε εμπιστευτεί πως:

«Η Γαλλία σκότωσε 5 εκατομμύρια Αλγερινούς μεταξύ 1830 και 1962 και αυτό σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο συνιστά Γενοκτονία».


Αντίδραση της Αλγερίας

Σύμφωνα με τον τύπο της Αλγερίας, άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της χώρας στα λόγια του Τούρκου προέδρου. Ο οποίος αναφέρθηκε στις σφαγές που διαπράχθηκαν από την αποικιακή Γαλλία, αλλά και επειδή επικαλέστηκε ως πηγή… τον πρόεδρο της Αλγερίας.

Αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας σε ανακοίνωση του:

«Η Αλγερία εκπλήσσεται από τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην οποία αποδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρατηρήσεις σχετικά με ένα θέμα που σχετίζεται με την ιστορία της Αλγερίας.

Σύνθετα ζητήματα που συνδέονται με την εθνική μνήμη είναι ιερά για τον Αλγερινό λαό. Τα περίπλοκα ερωτήματα που συνδέονται με την εθνική μνήμη, που είναι ιερή για τον Αλγερινό λαό, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα ερωτήματα.

Τέτοιες παρατηρήσεις δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αλγερία και η Γαλλία για την τακτοποίησή τους».


Ενοχλημένος ο Ερντογάν

Η Γαλλία ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Αλλά υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Γαλλικής διπλωματίας που κράτησε την ανωνυμία του, ανέφερε πως οι δηλώσεις του Ερντογάν είναι μία σαφής ένδειξη ενόχλησης του, για τη στάση της Γαλλίας στη Μεσόγειο. Και επειδή ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Τόνισε δε πως ο Ερντογάν είναι ενοχλημένος με την Αλγερία, επειδή δεν παρέχει τις αναμενόμενες παροχές που θα ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος, σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη.


– Διαβάστε επίσης: Η σημασία της αναγνώρισης της ΓενοκτονίαςΠηγή

Μοιραστείτε το