Ματθαίος – Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Μοιραστείτε το

Τα δύο αδέρφια από την Ημαθία, που με το ρεπερτόριο τους κατάφεραν να συστήσουν τη Ποντιακή λύρα από τη Βρετανία και την Αμερική, μέχρι το Ιράν. Γοητεύοντας με τον ήχο τους μέχρι και τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος τους βράβευσε και ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό το είδος μουσικής

Το σώμα και η ψυχή τους…


Αδερφοί Τσαχουρίδη

Οι αδερφοί Τσαχουρίδη, τα δύο αδέρφια από τη Βέροια, έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το Ευρωπαϊκό μουσικό στερέωμα, υπηρετώντας ένα μουσικό είδος άγνωστο στο αυτί του μέσου Ευρωπαίου.

Πτυχιούχοι μουσικών σπουδών και οι δύο, με διεθνείς εμφανίσεις και διακρίσεις. Ο μεν Ματθαίος κυρίως ως λυράρης, ο δε Κωνσταντίνος ως ερμηνευτής, διαθέτουν μακροσκελή και αξιοζήλευτα βιογραφικά.

Η πολυπολιτισμικότητα του Λονδίνου, την οποία ο Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος βίωσαν για 15 ολόκληρα χρόνια, οι δεκαετής σπουδές, αλλά και η έντονη βιωματική τους σχέση με την Ελληνική παραδοσιακή μουσική, αποτελούν κάποια από τα βασικά στοιχεία της μουσικής τους προσωπικότητας.

«Υπάρχουν δύο ειδών παιδιά θαύματα, αυτά που ήταν και παρέμειναν απλά ένα παιδικό όνειρο και αυτά που συνεχίζουν το όνειρο με παιδικό ενθουσιασμό. Μεγαλουργώντας με μουσικά πλέον θαύματα. Αυτά είναι τα Τσαχουρίδια μου…»

Μίμης Πλέσσας


Ματθαίος Τσαχουρίδης

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια. Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε να παίζει Ποντιακή λύρα, την οποία έμαθε από τον παππού του. Από τότε έως και σήμερα, η λύρα είναι το μουσικό όργανο μέσα από το οποίο ο Ματθαίος εκφράζεται με αφοσίωση, αγάπη και σεβασμό.

Το Μάιο του 1996 κέρδισε το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής. Σε διαγωνισμό, που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αμέσως μετά η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας παραχωρεί στον Ματθαίο υποτροφία για σπουδές.

«Όταν παίζω λύρα πιστεύω ότι γίνομαι ένα μαζί της και ότι της δίνω ψυχή»

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης είναι πτυχιούχος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths). Έχει στο ενεργητικό του μεταπτυχιακό στην Εθνομουσικολογία και από το Δεκέμβριο του 2007 είναι κάτοχος Διδακτορικού του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Το θέμα της διατριβής του είναι: «Η Ποντιακή Λύρα στη σύγχρονη Ελλάδα». Ένα από τα πρώτα Διδακτορικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αναφέρεται στην εκτέλεση – ερμηνεία μη δυτικών μουσικών οργάνων. Και το πρώτο παγκοσμίως, που αναφέρεται στην Ποντιακή λύρα, την προέλευση και τις σύγχρονες μουσικές δυνατότητες του οργάνου.

Έχει εκτελέσει διάφορες συνθέσεις και έργα με τη Ποντιακή λύρα για το ραδιόφωνο του BBC. Ενώ το 2004 ερμήνευσε το μουσικό Ολυμπιακό θέμα της τηλεόρασης του BBC, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Κορυφαία στιγμή στη μέχρι τώρα συναυλιακή του πορεία, αποτελεί η εμφάνισή του στο Ηρώδειο για την έναρξη του φεστιβάλ Αθηνών 2005. Εκεί ερμήνευσε με τη Ποντιακή λύρα συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα. Υπό τη διεύθυνσή του ιδίου και τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης εκτός από Ποντιακή λύρα παίζει και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα. Όπως βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, Ιρανική λύρα, Αφγανικό ρεμπάπ. Καθώς επίσης και την Αφγανική και Ουζμπέκικη λύρα.


Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Ο Κωσταντίνος Τσαχουρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Από την ηλικία των 7 ετών ξεκίνησε να τραγουδάει. Και από τότε έως και σήμερα, η φωνή παραμένει το «όργανο» με το οποίο εκφράζει την αγάπη και τον σεβασμό του σε αυτό που υπηρετεί. Η αφοσίωσή του στη μουσική δεν άργησε να αναγνωριστεί.

Σε ηλικία 16 ετών (1996) κερδίζει το πρώτο πανελλήνιο βραβείο ερμηνείας παραδοσιακής μουσικής σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη συνέχεια μεταβαίνει στο Λονδίνο για τις ακαδημαϊκές του σπουδές στη μουσική και το τραγούδι. Κατόπιν χορήγησης υποτροφίας από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας.

«Η ακαδημαϊκή μουσική κατάρτιση σε βοηθά να ανοίξεις τα φτερά σου και να πετάξεις στις μουσικές γειτονιές του κόσμου»

Ο Κωσταντίνος Τσαχουρίδης είναι πτυχιούχος μουσικών σπουδών του πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths). Το 2003 τελειώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Εθνομουσικολογία και την ίδια χρονιά του χορηγείται υποτροφία από το ίδρυμα Michael Marks Charitable Trust. Για την αποπεράτωση Διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Φωνητικές τεχνικές του Πόντου και της Ηπείρου στη σύγχρονη Ελλάδα: μια αντανακλαστική μουσική εθνογραφία».

Η διατριβή του είναι η πρώτη σε πανελλαδικό επίπεδο που ασχολείται με την παραγωγή της φωνής στις Ελληνικές παραδοσιακές κοινωνίες του Πόντου και της Ηπείρου. Και μια από τις λίγες έρευνες παγκοσμίως στη μουσική πρακτική παραδοσιακών φωνών.

Ο Κωσταντίνος Τσαχουρίδης έχει λάβει μέρος σε πλήθος παραστάσεων, ηχογραφήσεων και σεμιναρίων. Ενώ σταθμός στη πορεία του αποτελεί το ειδικά γραμμένο για τη φωνή του Κωνσταντίνου «Μοιρολόι για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης», από τον διάσημο Άγγλο συνθέτη Sir John Tavener (1944 – 2013).


Ψυχή και Σώμα

Το μουσικό σχήμα «Ψυχή και Σώμα» που δημιούργησαν οι αδερφοί Τσαχουρίδη είναι ένα μουσικό ταξίδι υψηλής αισθητικής και συγκίνησης, το οποίο πρωταγωνιστεί στη μουσική σκηνή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ένα μοναδικό μουσικό σχήμα με επίκεντρο τη Ποντιακή λύρα, την ανθρώπινη φωνή και τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες και των δύο.

«Η μουσική είναι μία, επτά νότες στην Ανατολή και επτά στη Δύση»

Μέσω του σχήματος «Ψυχή και Σώμα» αγκαλιάζουν ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο και αναδεικνύουν τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες της Ποντιακής λύρας. Σε ένα εκρηκτικό μουσικό κράμα με στοιχεία Ελληνικής, κινηματογραφικής, εθνικής και κλασσικής μουσικής. Βασισμένη σε ήχους αρχέγονους αλλά και μοντέρνους.

Αυτό που κάνει τη μουσική των αδελφών Τσαχουρίδη να ξεχωρίζει είναι η διαφορετική άποψη για τον ήχο. Που αποδίδεται, εκφράζεται και ερμηνεύεται με τη Ποντιακή λύρα και τη φωνή αντίστοιχα. Καθώς και οι ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις, αλλά και ο συνδυασμός ενός μοναδικά επιλεγμένου μουσικού ρεπερτορίου, που εκτελείται από μια επίλεκτη ομάδα μουσικών.

Ακολουθώντας τις πετυχημένες τους εμφανίσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, οι Αφοί Τσαχουρίδη με τη μουσική παράσταση «Ψυχή και Σώμα» παρουσιάζουν ένα σπάνιο ντουέτο και μία μοναδική ροή προγράμματος.


Το Κόκκινο Ποτάμι – Αφοι Τσαχουρίδη

Δείτε στο παρακάτω video, από το θέατρο VERGINA στη Θεσσαλονίκη, τη διασκευή του τραγουδιού «Το Κόκκινο Ποτάμι». Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης – Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος – Διασκευή: Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης

Μοιραστείτε το