Ο ήρωας που έσωσε το 3χρονο παιδάκι από πνιγμό

Μοιραστείτε το

Ο Θοδωρής Κορωνίδης, γυμναστής από τις Σέρρες, παρείχε πριν λίγες ημέρες τις πρώτες βοήθειες σε ένα 3χρονο παιδάκι, σε παραλία της Χαλκιδικής και έγινε ο ήρωας της ημέρας.

«Δεν μπορεί να υπάρχει γιατρός παντού ανά πάσα στιγμή, η γνώση είναι δύναμη και η ζωή πολύ εύκολο να χαθεί»


Θοδωρής Κορωνίδης

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, ενώ όλοι απολάμβαναν το μπάνιο τους, ξαφνικά ένα 3χρονο παιδάκι έχασε τις αισθήσεις του μέσα στη θάλασσα. Οι γονείς του, σε κατάσταση σοκ, μαζί με άλλους λουόμενους έσπευσαν να τον βγάλουν από το νερό.

Ο ήρωας μας και γυμναστής, Θοδωρής Κορωνίδης, μόλις αντιλήφθηκε το τι συμβαίνει και χωρίς να το πολυσκεφτεί έσπευσε το σημείο. Επιδεικνύοντας άψογα αντανακλαστικά, ξεκίνησε να του παρέχει τις πρώτες βοήθειές, καθώς και να του κάνει ανάνηψη (ΚΑΡΠΑ).

Κατάφερε έτσι να επαναφέρει το 3χρονο παιδάκι, επεμβαίνοντας τα πρώτα (πιο κρίσιμα) λεπτά, προτού καν φτάσει ο ναυαγοσώστης. Το σοκ των γονέων ξεπεράστηκε εν μέρει, μόλις επανήλθε το 3χρονο παιδάκι, περιγράφει ο Θοδωρής Κορωνίδης, λέγοντας πως η οικογένεια ήταν τουρίστες από τα Βαλκάνια.

«Βρισκόμουν στην παραλία με την οικογένεια μου όταν είδαμε τους γονείς να βγάζουν το παιδί πανικόβλητοι από τη θάλασσα. Έτρεξα, το ξάπλωσα κάτω και ανέλαβα δράση. Μετά από δύο λεπτά που του έκανα ΚΑΡΠΑ με 30 πιέσεις στην καρδιά και δίνοντας του το φιλί της ζωής, ζωντάνεψε και άρχισε να κλαίει»

«Αφού το παιδί έκανε εμετό, έφτασε ο ναυαγοσώστης και το προσωπικό του μαγαζιού και επικοινωνήσαμε με τον γιατρό του Πευκοχωρίου. Το παιδί το παρέλαβε το ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο»

Διάσωση και πρώτες βοήθειες

Ο Θοδωρής Κορωνίδης γνωρίζει πρώτες βοήθειες εδώ και 6 χρόνια, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρακολουθεί εκ νέου σεμινάρια, καθώς «η γνώση για τη διάσωση δεν σταματά ποτέ». Μάλιστα, ως πατέρας δύο παιδιών έχει φροντίσει να διδαχθούν και αυτά πρώτες βοήθειες.

«Αν και είναι μικρά, 12 και 6 ετών, έχουν μάθει τα βασικά και σήμερα που η διάσωση έγινε μπροστά στα μάτια τους, ήταν καθοριστικό για να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα αυτής της γνώσης»

Ο γυμναστής από τις Σέρρες τονίζει πως σε περιπτώσεις πνιγμού από νερό ή από ξένο σώμα, τα πρώτα λεπτά είναι τα πιο κρίσιμα και πιο καθοριστικά. Ακόμη και αν φτάσει στο σημείο αργότερα ασθενοφόρο ή γιατρός, μπορεί να είναι πολύ αργά.

«Όσο πιο πολλοί είμαστε οι γνώστες πρώτων βοηθειών, τόσο το καλύτερο. Δεν κοστίζει πολύ να αφιερώσουμε μόλις 7 ώρες από τη ζωή μας για να μάθουμε πως να σώσουμε τη ζωή κάποιου άλλου.

Δεν μπορεί να υπάρχει γιατρός παντού ανά πάσα στιγμή, η γνώση είναι δύναμη και η ζωή πολύ εύκολο να χαθεί»

Η Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, σήμαινε και κάτι παραπάνω για τον ίδιο, καθώς και στο παρελθόν είχε προσπαθήσει ξανά για τη διάσωση ενός ανθρώπου, δίχως όμως αίσιο τέλος. Τονίζοντας όμως, πως και στις δύο περιπτώσεις, έκανε απλά το χρέος του στην κοινωνία.

«Πριν από χρόνια επενέβηκα ξανά, έκανα ΚΑΡΠΑ σε έναν 60χρονο που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μαραθωνίου στο Σιδηρόκαστρο. Παρά τις προσπάθειές μου και τη μεταφορά του στο Κέντρο Υγείας, δεν τα κατάφερε.

Σήμερα όμως, ο Θεός είχε άλλα σχέδια και σώθηκε το 3χρονο παιδάκι…»


Διαβάστε επίσης: Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης

Μοιραστείτε το