Ο Λάμπον α σο Καρς

Μοιραστείτε το

Το βιβλίο αυτό γραμμένο από τον «Λάμπον», έναν Έλληνα του Πόντου, αποτελεί μια ακόμη αυθεντική μαρτυρία. Για το βάρος και το βάθος της Ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία, τον Καύκασο, τη Νότια Ρωσία και τον Εύξεινο Πόντο.

Ένα βιβλίο μνήμης, αλλά όχι μόνον…


Αυτοβιογραφία – Χαράλαμπου Βασιλειάδη

Γραμμένη λίγο πριν από τον θάνατό του, η σύντομη αυτή αυτοβιογραφία του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, περιγράφει τις Οδυσσειακού χαρακτήρα περιπέτειες του. Μέχρι να καταλήξει για πέμπτη και τελευταία φορά πρόσφυγας στην ακριτική Φλώρινα.

Σαν κινηματογραφική ταινία τρέχουν τα χρόνια με την ζωή του στον Καύκασο. Την παιδική ηλικία, την ξεχωριστής έντασης σχέση με τον πατέρα του, τον πρώτο του έρωτα. Την πρώτη φυγή του στα Ποντιακά χωριά του Νοβοροσίσκ. Όπου η συνάντησή με τον θείο του, Στάθιο, αποτέλεσε το τελευταίο στάδιο πριν την οριστική φυγή του από το πατρικό σπίτι. Για να καταταγεί στον Ρωσικό στρατό…

Σε αυτήν την πλέον χαρακτηριστική περίοδο της ζωής του, ο Λάμπον, ως Κοζάκος ανθυπολοχαγός, θα ζήσει από μέσα, τα συγκλονιστικά γεγονότα του Ρωσογερμανικού μετώπου. Την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον ανελέητο αγώνα Λευκών και Μπολσεβίκων. Μέχρι την επικράτηση των τελευταίων, που τον οδήγησαν στην τελευταία προσφυγιά, στην Ελλάδα.

Μια αυτοβιογραφία που πέρα από την καθαρά προσωπική ιστορία, περιγράφει με τρόπο απλό, βιωματικό και ανεπιτήδευτο, μια σημαντική περίοδο που συμπίπτει με την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Αυτού του Έλληνα ακρίτα, ριζωμένου στην περιοχή του Πόντου και του Καυκάσου για περισσότερο από τρεις χιλιετίες.


Στοιχεία βιβλίου

  • Συγγραφέας: Χαράλαμπος Βασιλειάδης
  • ISBN: 9789603032014
  • Κατηγορία: Αυτοβιογραφία
  • Έτος έκδοσης: 2013
  • Εκδότης: Στοχαστής
  • Σελίδες: 160

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ

Μοιραστείτε το