Όχι στην οικονομική γενοκτονία

Μοιραστείτε το

Την μεγάλη τους αγωνία εκφράζουν οι Πόντιοι ομογενείς, που δεν φαίνονται να πείθονται από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Καθώς καταγράφονται πιέσεις από τράπεζες και εκβιασμοί για απώλεια των σπιτιών τους.

Γεγονότα ανεπίτρεπτα και άκρως καταχρηστικά


Δάνεια με εγγυητή το Ελληνικό Κράτος

Οι Πόντιοι ομογενείς τη δεκαετία του ‘90 «πίεζαν» προς τις τότε κυβερνήσεις, για μια σειρά θεμάτων που αφορούσαν τη διαμονή τους στην Ελλάδα, με κορυφαίο όλων το στεγαστικό. Το πρόβλημα αυτό «λύθηκε» το 2000 με τον Νόμο 2790/2000, για την αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από την τέως Σοβιετική Ένωση.

Βάσει του Νόμου 2790/2000, πάνω από 35.000 παλιννοστούντες ομογενείς έλαβαν στεγαστικό δάνειο, εγγυημένο από το Ελληνικό Κράτος, ως αρωγή για την στεγαστική τους αποκατάσταση στην Ελλάδα.

Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν με κοινωνικά και όχι χρηματο-οικονομικά κριτήρια

Οι ομογενείς πλήρωναν κανονικά τα δάνεια τους, όμως με την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2009, όπως οι περισσότεροι Έλληνες έτσι και αυτοί εμφάνισαν αδυναμία πληρωμής.

Σήμερα η κυβέρνηση ανατρέπει την κοινωνική πολιτική δεκαετιών, μετατρέποντας τους ομογενείς δικαιούχους στεγαστικών δανείων σε κοινούς δανειολήπτες. Απαιτεί την αποπληρωμή των δανείων άμεσα και απειλεί με πλειστηριασμούς. Χωρίς να υπολογίζει το εισοδηματικό τους προφίλ ή την οικονομική τους κατάσταση.


Ειδοποιητήρια πλειστηριασμών

Οι Πόντιοι παλιννοστούντες ομογενείς ενώ είχαν λάβει την υπόσχεση της στεγαστικής αποκατάστασης, πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τα funds και τα δικηγορικά γραφεία. Τα οποία έχουν αναλάβει δράση, ξεκινώντας με την ενημέρωση των δανειοληπτών για τα δάνεια τους.

Στέλνουν στα σπίτια τους εξώδικα και απειλούνται με ειδοποιητήρια πλειστηριασμών, για ένα δάνειο που είχε δοθεί ως κοινωνικό και στη συνέχεια μετατράπηκε σε τραπεζικό.

Καλούνται να αποπληρώσουν άμεσα – χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς καμία προϋπόθεση για ρυθμίσεις, χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Πόντιοι ομογενείς, «το κράτος τους βάζει το μαχαίρι στον λαιμό», στέλνοντας τους ειδοποιητήρια πλειστηριασμών. Μέσω των οποίων τους αναγκάζει να καταβάλουν μεγάλο ποσά, προκειμένου να αποφύγουν την έξωση.


Μηνύματα

Την μεγάλη τους αγωνία εκφράζουν οι Πόντιοι ομογενείς ανά την Ελλάδα, σε μηνύματα και δηλώσεις τους για το φλέγον ζήτημα:

  • «Δεν ζητάμε να μας τα χαρίσουν, θέλουμε να πληρώνουμε βιώσιμη δόση και να ζούμε αξιοπρεπώς»
  • «Είναι δύσκολο κανείς να αντιληφθεί πως η ανεργία και η οικονομική κρίση από το 2011 και μετά, μας γονάτισε; Πως ακριβώς περιμένουν να πληρώσουμε τα δάνεια, όταν ο μισθός είναι στα τάρταρα;

    Και δεν είπαμε ποτέ, πως δεν θα πληρώσουμε. Ζητήσαμε ευνοϊκές ρυθμίσεις, ζητήσαμε μια βοήθεια από το κράτος, σε δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες, μέσω ειδικών προγραμμάτων για παλιννοστούντες και με εγγυητή το Ελληνικό Κράτος. ΝΑ ΤΟ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ!»
  • «Ελάτε στην Ελλάδα και θα έχετε σπίτι και δουλειά υπόσχονταν οι επίσημοι φορείς της Πολιτείας. Και χωρίς δεύτερη σκέψη, ήρθαμε! Αφήσαμε τα σπίτια μας και τις δουλειές μας, αφήσαμε πίσω τις αναμνήσεις μας και ήρθαμε στην μητέρα Ελλάδα.

    30 χρόνια μετά η ίδια Ελληνική Πολιτεία, μας πετάει έξω από τα σπίτια μας! Γιατί; Που είναι οι υποσχέσεις που δόθηκαν σε όλους εμάς;»
  • «Εμείς οι Πόντιοι δεν πρόκειται να αφήσουμε τα σπίτια μας. Από παντού μας ξερίζωσαν, τα εγγόνια δεν έχουν ζήσει στα σπίτια των παππούδων τους, αλλά πλέον είμαστε στα σπίτια μας στην Ελλάδα»
  • «Θέλουμε άμεσα από την Κυβέρνηση να σταματήσει τις διαταγές πληρωμών. Αν δεν μπορούν να λύσουν το θέμα άμεσα, να παγώσουν πέντε χρόνια τα δάνεια και σε πέντε χρόνια να βρεθεί η λύση»
  • «Στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων, βλέπουμε τη στέγη να έχει γίνει στόχος αρπακτικών»

Με τον ερχομό τους στην Ελλάδα, οι Πόντιοι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση μετέφεραν στις αποσκευές τους έναν πολιτισμικό πλούτο, ενώ διασφάλισαν έμπειρο εργατικό δυναμικό στη χώρα.

Ενωμένοι, από όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται για το θέμα, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στη κυβέρνηση και φωνάζοντας βροντερά το σύνθημα:

«Όχι στην οικονομική γενοκτονία των Ποντίων»

«Όχι στην εξαθλίωση» – «Όχι στα κόκκινα δάνεια» – «Ναι στη προστασία της πρώτης κατοικίας»


Διαβάστε επίσης: Ο τρίτος ξεριζωμός…

Μοιραστείτε το