Παμποντιακόν Πανοΰρ 2023

Μοιραστείτε το

Η «Ένωση Ποντίων Σουρμένων», που φέτος την Κυριακή του Θωμά γιορτάζει τα 99 χρόνια από την ίδρυσή της, μας προσκαλεί στο «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2023» και μας καλωσορίζει στις εκδηλώσεις της.

Από 19 έως 23 Απριλίου 2023 στα Σούρμενα


Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα – 101 χρόνια Ταφικό Έθιμο

Η «Ένωση Ποντίων Σουρμένων», διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά, ως βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Ποντίων, διοργανώνει αμέσως μετά το Πάσχα το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2023 – τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα».

Φέτος ύστερα από διακοπή 3 ετών λόγω της πανδημίας, επανέρχονται τα δρώμενα, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα ετών.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα της Διακαινησίμου, η «Ένωση Ποντίων Σουρμένων» διοργανώνει πενθήμερες εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν την Κυριακή του Θωμά με το «Ταφικό Έθιμο», στο Κοιμητήριο των Σουρμένων. Ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον ιστορικό Πόντο, οι Πόντιοι της περιοχής των Σουρμένων Αττικής και που τελείται με ευλάβεια αναλλοίωτο εδώ και 101 χρόνια.

Οι εκδηλώσεις στα Σούρμενα είναι μεγάλος θεσμός, στη συνείδηση των Ποντίων

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 19 έως 23 Απριλίου 2023 και θα περιλαμβάνουν Ποντιακό θέατρο, προβολές, μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στα 100 της Μικρασιατικής καταστροφής, Ποντιακό γλέντι και παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.


Πρόγραμμα – Εκδηλώσεις

Η «Ένωση Ποντίων Σουρμένων», που φέτος, την Κυριακή του Θωμά γιορτάζει τα 99 χρόνια από την ίδρυσή της, απευθύνει πρόσκληση και μας καλωσορίζει στο «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2023». Οι εκδηλώσεις αναλυτικά θα περιλαμβάνουν:

  • Τετάρτη 19 Απριλίου 2023: Ποντιακή θεατρική παράσταση στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφόρος Ιασωνίδη 52 – Σούρμενα – Ελληνικό), η μαύρη κωμωδία του Κοσμίδη Χ. Ιωάννη από το «Θέατρο Πόντου», με τίτλο «Τη Λαζίκα το χροναίο» (Το ετήσιο μνημόσυνο του Λαζίκα).
  • Πέμπτη 20 Απριλίου 2023: Στην κεντρική πλατεία Σουρμένων, η μουσικοχορευτική παράσταση «Αχ, πατρίδα μου γλυκιά…». Μια παράσταση αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής και της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
  • Παρασκευή 21 Απριλίου 2023: Παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα στην κεντρική πλατεία Σουρμένων. Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα: Ένωση Ποντίων Σουρμένων, Σύλλογος Κρητών Ελληνικού «O Ψηλορείτης», Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «Καμάρι», Λύκειο Των Ελληνίδων Τριπόλεως, Σχολή Παραδοσιακών Χορών, Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης & Βάρης, Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδας, Χορευτικός Όμιλος «Ειρήνη» Ηρακλείου Αττικής, Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Χοροπαιδεία».

Το βράδυ του Σαββάτου, στην κεντρική πλατεία Σουρμένων θα παρουσιαστούν χοροί από Ποντιακά συγκροτήματα και Συλλόγους. Ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει παραδοσιακό Ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας, με κεμεντζέ, ταούλ’, τουλούμ’, γαβάλ… κρασί και χαψία!

  • Κυριακή 23 Απριλίου 2023: Θα τελεστεί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργεία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Του Σωτήρως Σουρμένων. Θα ακολουθήσει επίσημη πομπή προς το κοιμητήριο Σουρμένων όπου θα τελεστεί το «Ταφικό Έθιμο», που είναι το αποκορύφωμα του πενθημέρου.

Το βράδυ της Κυριακής, στην κεντρική πλατεία Σουρμένων θα χορέψουν τα συγκροτήματα: «Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης», «Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης» και «Ένωση Ποντίων Σουρμένων».


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2023», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της «Ένωσης Ποντίων Σουρμένων», www.sourmena.gr


Διαβάστε επίσης: Ελληνικό – Η γη της επαγγελίας των Ποντίων

Μοιραστείτε το