Η Ποντιακή λύρα στον Ασπρόπυργο

Μοιραστείτε το

Μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακής Λύρας, την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022. Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Ασπροπύργου, στη περιοχή Γκορυτσά Ασπροπύργου.

Μια Ποντιακή λύρα ύψους 7 μέτρων ενώνει τον Ασπρόπυργο και την Ποντιακή παράδοση


Μνημείο για την Ποντιακή παράδοση

Ένα μνημείο, που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ασπροπύργου, κ. Νικόλαου Μελετίου, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ποντιακού Θεάτρου, κ. Δημήτρη Ευσταθιάδη και την αμέριστη συμπαράσταση των Δημοτικών Συμβούλων. Για να ενώσει όλους τους κατοίκους της πόλης και να κρατήσει ζωντανή την Ποντιακή παράδοση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Αγιασμό, που πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας ΓΟΧ, κ.κ Χρυσόστομος. Ενώ στη συνέχεια υπό τον ήχο του συγκροτήματος «Ορχήστρα 1919» εκτυλίχθηκε ένα δρώμενο κατασκευής της λύρας, με αποκορύφωμα την αποκάλυψη του Μνημείου, που ήταν περιτριγυρισμένο από λυράρηδες.

Έπειτα, έγινε αναφορά στο Μνημείο της Λύρας, η οποία φτάνει τα 7 μέτρα από τη βάση της και την φιλοτέχνησε πιστά, από σίδερο, ο κ. Δημήτρης Σεμερτζίδης από τη Σκύρα Πέλλας.

Ακολούθησε μια ιστορική αναδρομή για την παρουσία της Ποντιακής λύρας στη ζωή των ανθρώπων από τα Αρχαία χρόνια, αλλά και πως εμπλέκεται στη ζωή μας μέχρι σήμερα.

Στο τέλος, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες προς όλους όσοι συνέδραμαν τόσο στη δημιουργία του Μνημείου, όσο και στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.


Χαιρετισμός Δημάρχου Ασπροπύργου

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, για να εγκαινιάσουμε το Μνημείο Ποντιακής Λύρας της πόλης μας, ένα από τα ελάχιστα μνημεία του είδους στην χώρα μας.

Η Ποντιακή Λύρα, λοιπόν, απετέλεσε το κατεξοχήν παραδοσιακό μουσικό όργανο των Ποντίων, φέροντας μια ιδιαίτερη και πανίσχυρη συμβολική αξία.

«Έντυσε» μουσικά σχεδόν κάθε έκφανση της ζωής των Ελλήνων του μακρινού μας Πόντου. Συντρόφευσε όλες τους τις χαρές στους γάμους, στις βαφτίσεις, στις γιορτές και τα πανηγύρια. Μέχρι και τους πόνους τους πάνω στις άγριες και απροσπέλαστες οροσειρές και τις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου, κατά τη διάρκεια του αντάρτικου.

Ταυτισμένη και συνυφασμένη με την ταυτότητα και την κουλτούρα των Ελλήνων του Πόντου, η λύρα δεν είναι μόνο μουσική και τραγούδια, δεν είναι μόνο χοροί (Πυρρίχιος και Σέρρα). Μα είναι και Ποντιακή διάλεκτος, είναι και ιστορία, είναι και ήθη και έθιμα. Είναι μία ολόκληρη ζωή, διάρκειας εκατοντάδων ετών, χιλιάδων ομοεθνών και ομόδοξων, που έζησαν σε μια αλησμόνητη πατρίδα, η οποία συνεχίζει να υπάρχει στο πεντάγραμμο και στις σελίδες της καρδιάς μας…

Είθε αυτή η λύρα, λοιπόν, να στέλνει πάντα τις νοερές μελωδίες της στο μυαλό και στην καρδιά μας, και να μας θυμίζει μια αλλοτινή, μια ωραία, μια τιμημένη, μία αλησμόνητη, μία ένδοξη εποχή, που ποτέ μα ποτέ δεν θα ξεχαστεί από τις συλλογικές μας μνήμες.

Είθε αυτή η λύρα να θυμίζει σε όλους μας την κοινή μας καταγωγή και ταυτότητα: την Ελληνική!».


Τη Υπερμάχω Στρατηγώ

Δείτε στο παρακάτω video, μια διαφορετική ερμηνεία του Ακάθιστου Ύμνου «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια». Την οποία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι καλεσμένοι στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Ποντιακής λύρας στον Ασπρόπυργο.

Η Ορχήστρα «1919» ταξίδεψε τον κόσμο (μεταξύ άλλων) στο Βυζάντιο και τίμησε τη μητέρα Παναγία με τον πασίγνωστο ύμνο προς Αυτή. Ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος και έψαλλε τον ύμνο, μαζί με τον καλλιτέχνη Γιάννη Μιχαηλίδη…


Διαβάστε επίσης: Ποντιακή Λύρα – Το παραδοσιακό μουσικό όργανο των Ποντίων

Πηγή

Μοιραστείτε το