Η «Ρωμανία» που έμεινε όνειρο

Μοιραστείτε το

Πριν από μερικές ημέρες έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Ένας σημαντικός πολιτικός, που είχε ένα μεγάλο όραμα για τον Ποντιακό Ελληνισμό, που ποτέ δεν εκπληρώθηκε.

Μόνο μια πινακίδα έχει μείνει,
για να θυμίζει την ιδέα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Η Ρωμανία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης είχε προτείνει τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης με την ονομασία «Ρωμανία». Μια πόλη η οποία θα κατοικούνταν κυρίως από ομογενείς, προερχόμενοι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ανάμεσα στην αρχαία Ελληνική πόλη Μαρώνεια και την αρχαία Μεσημβρία, εκεί όπου η Θρακική γη συναντά το Θρακικό πέλαγος

Εκείνη την εποχή υπήρξε κινητικότητα για το θέμα και βρέθηκε μάλιστα και ο χώρος, στη περιοχή των Πετρωτών του νομού Ροδόπης. Όπου θεμελιώθηκε στη συνέχεια ο Ιερός Ναός του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου της Τραπεζούντος.

Η ιδέα για την ίδρυση της πόλης είχε χαρακτηριστεί από την αρχή ουτοπική. Έτσι, ποτέ δεν θα μάθουμε αν θα μπορούσε, με τη κατάλληλη στήριξη, να γίνει πραγματικότητα ή αν ήταν από την αρχή καταδικασμένη να αποτύχει.

Πλέον μόνο μια πινακίδα έχει μείνει, δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Ευγένιο, για να θυμίζει την ιδέα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.


Η ιδέα της Ρωμανίας

Η ιδέα ίδρυσης της Ρωμανίας δεν αποτελούσε μόνον μια απάντηση στο αίτημα της αποκατάστασης των νέων Ποντίων προσφύγων, αλλά είχε μεγαλύτερο βάθος. Η ιδέα δεν ερχόταν μόνο από την ιστορία, τις μνήμες, την ανάγκη της ταυτότητας. Είχε ένα ρόλο και μια δυναμική προέκταση προς το μέλλον.

Η περιοχή αυτή της Θράκης, που δεκαετίες γεωπολιτικού διαχωρισμού μετέβαλλαν σε υποανάπτυκτη περιοχή συνόρων, θα επέστρεφε και θα ανακτούσε την θέση της, ως μια κεντρική περιοχή, ως κέντρο όπως υπήρξε πάντοτε στην ιστορία.

Μια ιδέα που την έκαναν να φαίνεται ουτοπία


Παραθέτουμε απόσπασμα ομιλίας του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευγενίου, το 2002:

«Είναι μια ιδέα μεγάλη. Εδώ είναι το σημείο που επικεντρώνεται το μέλλον της πατρίδας και του έθνους μας. Μια ιδέα την οποία δεν την είδαμε στενά μόνο σαν Πόντιοι, κάτι που λέγεται πολλές φορές από αυτούς που θέλουν να διαιρούν τους Έλληνες.

Η ιδέα αυτή ξεκίνησε από τη μεγάλη αγάπη μας για τη Θράκη, για τους Πόντιους, ειδικά τους πρόσφυγες που έρχονται από την πρώην ΕΣΣΔ»


Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης αναφερόταν στην ιδέα της Ρωμανίας, από άποψη οικουμενικότητας. «Ιδέα που την έκαναν να φαίνεται ουτοπία», όπως κατήγγειλε τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της. Καθώς και όσους πολιτικούς και οικονομικούς φορείς δημιούργησαν κλίμα ασυνεννοησίας.


Διαβάστε επίσης: Έφυγε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Μοιραστείτε το