Έφυγε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Μοιραστείτε το

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, ο πολιτικός – κοινωνιολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Ένας σημαντικός πολιτικός, συνεπής και ηθικός, που αγωνίστηκε για τα δίκαια του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο πρωτεργάτης της καθιέρωσης, από το Ελληνικό κοινοβούλιο, της ημέρας μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού


Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1951 στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.

Μετά την πτώση της δικτατορίας συμμετείχε στην επταμελή ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, στο Μόναχο τον Αύγουστο του 1974. Ενώ διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1977.

Λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 1999 και ίδρυσε τον κομματικό σχηματισμό «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση». Με την οποία μετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και έλαβε 32.068 ψήφους, ποσοστό 0,47%).

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης υπήρξε ένα πατριώτης συνεπής και ηθικός

Συνέγραψε 27 βιβλία συσχετιζόμενα με κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά και πολιτισμικά ζητήματα και τον πολιτικό αγώνα του Ποντιακού λαού.

Το 1994, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του, για τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.


Το όραμα για τη Ρωμανία

Το 1988 στην εισήγησή του στο 2ο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο είχε προτείνει τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης, με την ονομασία «Ρωμανία». Παράλληλα, πρότεινε να προστεθεί στο όνομα της περιφέρειας Θράκης και το όνομα «Ρωμανία», έτσι ώστε να ονομάζεται «Θράκη – Ρωμανία».

«Το όνομα Ρωμανία είναι η απάντηση στη νοσταλγία και ταυτόχρονα μήνυμα επανεπικοινωνίας και συνεργασίας σε όλους τους Βαλκάνιους και Ευξείνιους λαούς»

Η πρόταση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη έλαβε και οργανωτική μορφή, με τη δημιουργία αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Η κριτική στο εγχείρημα έγινε από πολλές πλευρές, αγγίζοντας ευρεία θεματολογία. Από την αναγκαιότητα ίδρυσης μιας τέτοιας πόλης, έως την ονομασία της.

Το 1997, 204 βουλευτές κατέθεσαν πρόταση στο κοινοβούλιο για τη δημιουργία της «Ρωμανίας», χωρίς όμως ποτέ να προχωρήσει το όραμα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.


Η ιστορική ομιλία του

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το 2010 έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στο διαδίκτυο, ένα video από ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, το 1996, στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτή την ιστορική ομιλία, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης αναφερόταν στην πιθανότητα έλευσης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, στο τέλος του τότε ιστορικού κύκλου, που ο ίδιος τοποθετούσε «το 2004 ή το 2010».

Δείτε το video παρακάτω…


ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Μοιραστείτε το