Σαχταρίτσα – Μαρίτσα

Μοιραστείτε το

Το παραμύθι της Σταχτοπούτας, που στα Ποντιακά λέγεται Σαχταρίτσα (από το σαχτάρ’ που σημαίνει στάχτη). Ένα βιβλίο – διασκευή για το βασιλόπουλο που παντρεύτηκε τη φτωχή αλλά πεντάμορφη Σαχταρίτσα – Μαρίτσα.

Από τα παραμύθια του Ποντιακού Ελληνισμού


Ποντιακό παραμύθι της Σταχτοπούτας

Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του παραμυθιού της Σταχτοπούτας. Μάλιστα στην εποχή μας έχουν γυριστεί κινηματογραφικές ταινίες ή έγιναν θεατρικά έργα με αυτό το θέμα.

Στα παραμύθια κρύβονται πολλά ήθη και έθιμα από τις παλιές πρωτόγονες εποχές. Στη συγκεκριμένη διασκευή αποφεύχθηκαν οι ωμότητες που υπάρχουν σ’ αυτά.

Παρουσιάζονται οι δύο αδελφές από την ίδια μάνα και τον ίδιο πατέρα, που όταν έμεινε χήρος ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε μια τρίτη κόρη, τη Μαρίτσα. Τελικά τα τρία κορίτσια ορφάνεψαν και έμειναν μόνα. Τότε οι δύο παραδελφές της Μαρίτσας άρχισαν να τεμπελιάζουν, να ξενογυρίζουν σε χαρτορίχτρες και στις γειτονιές και να φορτώνουν όλες τις δουλειές στη Μαρίτσα…

Η οποία πια δεν είχε όνομα γι’ αυτές και την έβγαλαν «Σαχταρίτσα». Γιατί συνήθως καθότανε στο τζάκι και ανακάτευε τις στάχτες (τα σαχτάρα).


Στοιχεία βιβλίου

  • Συγγραφείς: Γαλανίδου – Μπαλφούσια Έλσα, Χριστοφορίδης Χριστόφορος
  • ISBN: 978-960-467-453-4
  • Κατηγορία: Παραμύθια
  • Έτος έκδοσης: 2013
  • Εκδότης: Αφοι Κυριακίδη
  • Σελίδες: 64
  • Ενδεικτική τιμή: 6 – 10€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ


Βιογραφία συγγραφέα

Η κ.Γαλανίδου – Μπαλφούσια Έλσα γεννήθηκε στον Πειραιά από γονείς πρόσφυγες Ποντίους της πρώτης γενιάς. Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών (τμήμα κλασικό). Σταδιοδρόμησε στην ιδιωτική εκπαίδευση και συνταξιοδοτήθηκε ως λυκειάρχης.

Στην αρχή ασχολήθηκε με θέματα Ιστορίας και Λαογραφίας της Ηπείρου. Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση του βυζαντινολόγου Οδυσσέα Λαμψίδη, Προέδρου επί σειρά ετών της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, άρχισε και συνέχισε να ασχολείται με τα θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Για τη δράση της και τη μεγάλη προσφορά της στα Ποντιακά σωματεία, έχει βραβευτεί με τιμητικά διπλώματα. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και μέλος Ποντιακών σωματείων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Συνεργάζεται με διάφορα Ποντιακά έντυπα.

Μοιραστείτε το