Στον Πόντο του χθες και του σήμερα

Μοιραστείτε το

Ένα «ταξίδι» στον αλησμόνητο Πόντο παρουσίασε η εκπομπή «24 ΩΡΕΣ», στον «ALPHA Κύπρου». Ένα αφιέρωμα, το οποίο προέκυψε μέσα από μια μεγάλη έρευνα της ομάδας της εκπομπής.

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το επεισόδιο «Η ταυτότητα των Ποντίων»


24 ΩΡΕΣ – ALPHA Κύπρου

Μέσα από την εκπομπή «24 ΩΡΕΣ», του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA Κύπρου», το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, προβλήθηκε ένα αφιέρωμα το οποίο προέκυψε μέσα από μια μεγάλη έρευνα της ομάδας της εκπομπής.

Η ιστορία του Εύξεινου Πόντου, των Ελληνικών πόλεων και χωριών, η γενοκτονία και οι προσπάθειες όσων κατάφεραν να επιζήσουν – να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να ξεκινήσουν ξανά από το μηδέν.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και οι συνεργάτες του, ταξίδεψαν στην Θεσσαλονίκη, η οποία χαρακτηρίζεται ως «προσφυγομάνα». Αφού είχε δεχθεί τότε τον μεγαλύτερο όγκο από πρόσφυγες, από τον ευρύτερο Μικρασιατικό χώρο.

Γραπτά και φωτογραφικά ντοκουμέντα, εξιστορήσεις και συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως από όλο το φάσμα της ύπαρξης των Ποντίων. Οι οποίοι από γενιά σε γενιά συνεχίζουν να διατηρούν τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα τους.

Οι πορείες θανάτου, οι σφαγές και η προσπάθεια της Τουρκίας για παραχάραξη της ιστορίας. Τα καραβάνια προσφύγων και η «αφιλόξενη» Ελλάδα που έβλεπε με δυσπιστία αυτούς τους ανθρώπους. Οι οποίοι βίωσαν τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, κάτω από εξευτελιστικές συνθήκες και ρατσιμό.


Η ταυτότητα των Ποντίων

Άγνωστες ιστορίες, μεταξύ των οποίων αυτή με τις δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα που άρπαξαν οι Τούρκοι κατά τη γενοκτονία. Και τα οποία έζησαν την ζωή τους στη σημερινή Τουρκία ως «Τούρκοι», μη γνωρίζοντας την αλήθεια…

Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Σινώπη, Κερασούντα, Αμάσεια και τόσα άλλα σημεία αναφοράς «ζωντανεύουν» ξανά μέσα από τον φακό της εκπομπής «24 ΩΡΕΣ», του «ALPHA Κύπρου».

Οι Πόντιοι της Θεσσαλονίκης ανοίγουν τα σπουδαία τους αρχεία, αλλά και τις καρδιές τους

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το επεισόδιο «Η ταυτότητα των Ποντίων». Ένα αφιέρωμα στον Πόντο του χθες και του σήμερα, όπως προβλήθηκε μέσα από τη τηλεοπτική συχνότητα του «ALPHA Κύπρου».


Δείτε επίσης: Ο Πόντος της καρδιάς μας

Μοιραστείτε το