Συνταγή για Υβριστόν

Μοιραστείτε το

Το «Υβριστόν» ή «Εβριστόν» είναι τα παραδοσιακά Ποντιακά ζυμαρικά, τα οποία δεν έλειπαν ποτέ από το τραπέζι των Ποντίων. Μοιάζουν με χυλοπίτες, είναι πεντανόστιμα, ενώ και η παρασκευή τους γίνεται πανεύκολα.

Βασικό υλικό στη Ποντιακή κουζίνα είναι τα περίφημα προψημένα ζυμαρικά


Προψημένα ζυμαρικά

Αυτό που διαφοροποιεί την παρασκευή των ζυμαρικών στην Ποντιακή διατροφή είναι η πρακτική της πρόψησης και όχι απλά της ξήρανσης ή της αφυδάτωσης. Η πληθώρα των ζυμαρικών που δημιουργήθηκαν, αυξάνει την αισθητική και γευστική ποικιλομορφία των εδεσμάτων που προέρχονται από αυτά.

Τα προψημένα ζυμαρικά έχουν και μια ακόμα πρακτική ωφέλεια. Ενώ παρασκευάζονται σε κάποιο χρόνο που θα επιλέξει η συγκυρία, είναι διαθέσιμα για μακρό χρονικό διάστημα και μάλιστα απαιτούν ελάχιστο χρόνο για το μαγείρεμα του εκάστοτε εδέσματος.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις όπως το «Υβριστόν», ο απαιτούμενος χρόνος σε λεπτά μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού.


Η φιλοσοφία των προψημένων ζυμαρικών οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες. Ο χειμώνας στον Πόντο ήταν βαρύς και δεν μπορούσαν να στεγνώνουν τα ζυμαρικά έξω από το σπίτι ή και ακόμα μέσα στο σπίτι, όπως γίνεται στην Ελλάδα με τις χυλοπίτες και τον τραχανά. Καθώς υπήρχε πολύ υγρασία και κρύο.

Τα στεγνωμένα ζυμαρικά αν δεν έχουν αφυδατωθεί καλά, χαλάνε από τη ζέστη. Αντιθέτως τα προψημένα ζυμαρικά δεν χαλάνε. Τα προετοίμαζαν λοιπόν από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και μόλις έμπαινε ο χειμώνας ήταν έτοιμα.


Παρακάτω ακολουθεί η συνταγή, για να φτιάξετε πολύ εύκολα και να απολαύσετε «Υβριστόν» – «Εβριστόν», εσείς και η οικογένεια σας.


Υλικά συνταγής

  • 500 γραμμάρια υβριστόν.
  • 80 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο.
  • 3 λίτρα νερό.
  • Αλάτι.
  • Τυρί φέτα θρυμματισμένη.


Εκτέλεση – Παρασκευή συνταγής

  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, το αλατίζουμε και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αλάτι και το νερό υπολογίστε τα ανάλογα με τη ποσότητα που θέλουμε να βράσουμε.
  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε το υβριστόν και το περιχύνουμε με το βρασμένο νερό. Το αφήνουμε περίπου για 2 με 3 λεπτά της ώρας να μουσκέψει και μετά το στραγγίζουμε (ο χρόνος εξαρτάται από το υβριστόν).
  • Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε το αγελαδινό βούτυρο. Αφού τσιγαριστεί, το περιχύνουμε πάνω από το Ύβριστον, ανακατεύουμε και το σερβίρουμε με τη θρυμματισμένη φέτα.


Η συνταγή μπορεί να γίνει και σε γλυκιά έκδοση. Όπου αντί για θρυμματισμένη φέτα, μπορούμε να πασπαλίσουμε το υβριστόν με ζάχαρη και κανέλα!


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Μοιραστείτε το