Της Ρωμιοσύνης τα χαμένα

Μοιραστείτε το

Με ένα τραγούδι γεμάτο συμβολισμό και συναισθήματα, με τίτλο «Της Ρωμιοσύνης τα χαμένα», η Νάντια Καραγιάννη ζωντανεύει την ιερή μνήμη για τις χαμένες πατρίδες από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, που κλείνει φέτος 100 χρόνια.

Ένα τραγούδι αφιερωμένο στις αλησμόνητες πατρίδες, 100 χρόνια μετά τη καταστροφή της Σμύρνης


Η μοναδική φωνή της Νάντιας Καραγιάννη ερμηνεύει τον καημό για την Σμύρνη. Αφού φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την καταστροφή της, κάτι που οδήγησε χιλιάδες Έλληνες στον ξεριζωμό.


O μεγαλύτερος ξεριζωμός

Με αφορμή το τραγούδι για τις αλησμόνητες πατρίδες, η Νάντια Καραγιάννη εξηγεί ότι πρόκειται για μία πολύ δυνατή μελωδική κατάθεση. Ένα τραγούδι με πολύ συναίσθημα και δυνατό στίχο, που μπορεί με τα λόγια του να δημιουργεί εικόνες σε όσους το ακούν…

«Η έννοια της επετείου αυτής, από μόνη της, προσδίδει ένα δέος. Χάθηκε τότε ένα μεγάλο κομμάτι Ελλάδας με ρίζες αιώνων της Ρωμιοσύνης. Πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς αδέλφια μας στον μεγαλύτερο ξεριζωμό στην ιστορία του έθνους μας.

Το τραγούδι, όχι σε μένα μόνο, μα σε όλους, γεννά δυνατά συναισθήματα γιατί μοιρολογεί εκείνη την τραγωδία. Και στέλνει ισχυρά μηνύματα για το “ποτέ ξανά”. Φέρνει τον ακροατή του εκεί. Θεατή στο δράμα»

Το νέο τραγούδι ξεδιπλώνει το σπαραγμό και ζωντανεύει την ιερή μνήμη για τις αλησμόνητες πατρίδες της Μακράς Ασίας. Που ο Ελληνισμός δεν μπορεί να ξεχάσει, να ξεπεράσει, και οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί.

Οι υπέροχοι στίχοι είναι του Πάνου Καλούδα και η εξαιρετική μουσική του Νίκου Καραγιάννη.


Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο «γεννήθηκε» αυτό το τραγούδι, η Νάντια Καραγιάννη λέει χαρακτηριστικά:

«Ήρθε ο στίχος στα χέρια μου από τον καλό μου φίλο Πάνο Καλουδά και μου άρεσε πολύ. Το έδωσα στον γιο μου τον Νίκο Καραγιάννη, που το μελέτησε ξανά και ξανά και -Θεέ μου!- βγήκε αυτό το τέλειο αποτέλεσμα!»


Αφιερώματα – Συναυλίες

Με αφορμή την φετινή επέτειο, θα πραγματοποιηθούν τιμητικά αφιερώματα και συναυλίες. Γιατί η Μικρά Ασία ενώ έχασε τα πάντα, έφερε σε όλους μας ένα σπουδαίο πολιτισμό. Ο οποίος άνθιζε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου αιώνες πριν, σε όλες του τις εκφάνσεις.

Μάλιστα η Νάντια Καραγιάννη κάνει αναφορά και στις συναυλίες που θα πραγματοποιήσει με αφορμή την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής:

«Θα πραγματοποιήσω συναυλίες για την τραγωδία της Μικράς Ασίας, που φέτος κλείνει 100 χρόνια. Για την τραγωδία που σήμανε την απώλεια της δικής μας Μικράς Ασίας και την οδύνη που έσπειρε με την αναγκαστική προσφυγιά.

Θα συμπεριλαμβάνεται και το τραγούδι μας “Της Ρωμιοσύνης τα χαμένα”, σαν ύμνος σε ό,τι χάθηκε στη Μικρά Ασία.

Και, φυσικά, το πλούσιο και απόλυτα ταυτισμένο με την επέτειο ρεπερτόριο που έχω με μικρασιάτικα τραγούδια, αλλά και με άλλα δρώμενα που αφορούν την προσδιδόμενη τιμή».


– Διαβάστε επίσης: Από την Άλωση στη Μικρασιατική καταστροφή


Δείτε και ακούστε το τραγούδι «Της Ρωμιοσύνης τα χαμένα» στο video που ακολουθεί..

Μοιραστείτε το