Κοζάνη… σε μία κατάθεση ψυχής

Μοιραστείτε το

«Η Ζωή Αλλιώς» είναι ένα ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ που θα βρείτε στο ERTFLIX, την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ. Μια εκπομπή μέσω της οποίας η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.

Σε ένα από τα επεισόδια του «Η Ζωή Αλλιώς», η Ίνα Ταράντου ταξίδεψε στη Κοζάνη


Γιατί η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα. Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα.

Η ύπαιθρος, η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα έθιμα και οι τέχνες, είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή Αλλιώς».


Μνήμες του Πόντου

Το ταξίδι στην Κοζάνη δεν είναι εύκολο. Ούτε πολυδιαφημισμένο. Δεν θα το βρεις σε λίστα προτεινόμενων ταξιδιών. Δύσκολα θα βρεις και αφιέρωμα για αυτόν τον τόπο. Για αυτόν τον πονεμένο τόπο της Ελλάδας, όπου οι μνήμες του ξεριζωμού των Ποντίων είναι ζωντανές.

Για έναν τόπο δύσκολο, που όταν ανταμώνεις με τους ανθρώπους του, συναντάς τη λεβεντιά, το πάθος και την προσπάθεια. Την προσπάθεια πάντα με το χαμόγελο! Συναντάς την ψυχή!

  • Αυτή τη ψυχή είδαμε στον Σπύρο, όταν τον ακούσαμε να τραγουδάει και να χορεύει Ποντιακά.

Τη δική του κατάθεση ψυχής διαβάσαμε στα μάτια του, όταν μας μιλήσουμε για τις προσπάθειές του στο να κάνει ότι μπορεί ώστε να διατηρήσει την ιστορία των προγόνων του ζωντανή και να την μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές.

  • Για την αγάπη του και τη συγκίνησή του στο άκουσμα της Ποντιακής λύρας, μας μίλησε όμως και ο Θέμης, ψαράς τώρα στη λίμνη Πολυφύτου.

Έχει ζήσει την ξενιτιά και από τους παππούδες του που ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, αλλά και ο ίδιος ζούσε 20 χρόνια στη Γερμανία. Αποφάσισε όμως να γυρίσει πίσω στον τόπο των δικών του, για την οικογένεια, τις μνήμες, τη φύση και να ακολουθήσει τελικά τη δουλειά του παππού του και του μπαμπά του. Και δεν το έχει μετανιώσει στιγμή.

Για τη συγκίνηση που νιώθει όταν τρώει ένα Ποντιακό φαγητό και πως αυτή τη συγκίνηση αποφάσισε να την μετατρέψει σε δουλειά. Οι επιρροές της από τη κουζίνα της γιαγιάς της, αλλά και αυτές από τη στενή σχέση της με τον πατέρα Επιφάνιο και τη μοναστηριακή κουζίνα, έχουν κατατάξει την Νανά ανάμεσα στις πιο καταξιωμένες σεφ στην Ελλάδα.


Ταξίδι στην Κοζάνη

Το μεράκι, τη λεβεντιά και τη διάθεση για ζωή, είδαμε όμως και στα πρόσωπα της κυρίας Βαρβάρας και της κυρίας Χιονάτης. Φτιάχνοντας μια παραδοσιακή βριχτή σπανακόπιττα, οι δραστήριες γυναίκες του ΚΑΠΗ Σέρβιων μας αφηγήθηκαν ωραίες ιστορίες της ζωής και της καθημερινότητάς στον τόπο τους, πάντα με χαμόγελο και πειράγματα.

Κοζάνη όμως χωρίς κρόκο, δεν γίνεται!

  • Για τα μυστικά του Κρόκου Κοζάνης, του πιο ακριβού μπαχαρικού στον κόσμο, τον κόπο αλλά και τη χαρά που προσφέρει η συγκομιδή του μας μίλησε η Φωτεινή, η Στέλλα και η κυρία Μαρία.

Η αγάπη τους σε αυτά τα υπέροχα μωβ λουλούδια, τα απέραντα λιβάδια με κρόκο, οι φωτογραφίες στους τοίχους γενιές και γενιές πίσω στα χωράφια να μαζεύουν τον δικό τους «χρυσό», μας προκαλεί συγκίνηση. Και μας διδάσκει πως όταν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις, όσο κοπιαστικό και να είναι μόνο χαρά μπορεί να σε γεμίζει.

  • Και για το τέλος αφήσαμε τον Μπάμπη και την παρέα του, να μας ταξιδέψουν στην ιεροτελεστία της απόσταξης του αγαπημένου τους ποτού.

Μυηθήκαμε και εμείς, έστω για λίγες ώρες, σε αυτό το «πανήγυρι των ανδρών» που λέγεται ρακοκάζανο. Και είναι ένα πραγματικό πανηγύρι. Για εικοσιτετράωρα ολόκληρα οι άνδρες μαζεύονται γύρω από τα καζάνια, με το φαγητό, τη ρακί, τη μουσική και τη συζήτηση να ρέουν άφθονα.

Και κάπως έτσι κλείνει το ταξίδι μας στη ταξιδιάρικη τελικά Κοζάνη…

Ταξιδιάρικη Κοζάνη, γιατί οι άνθρωποί της μας ταξίδεψαν στην πονεμένη ιστορία της, τις γεύσεις της, τη μουσική της, τους χορούς της, με περηφάνια και λεβέντικη ψυχή. Με έναν πόνο που βρίσκει λύτρωση μέσα από τις θύμισες, το τραγούδι, τον χορό και τη μουσική!


Συντελεστές

  • Aρχισυνταξία – Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου
  • Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
  • Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
  • Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας
  • Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
  • Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου


Δείτε το επεισόδιο «Κοζάνη… σε μία κατάθεση ψυχής»
στο ERTFLIX

Μοιραστείτε το