Το ιστορικό «βάρος» των Ποντιακών χορών

Μοιραστείτε το

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 στη σειρά ντοκιμαντέρ «Ρίζες» του MEGA, ο Θανάσης Ευθυμιάδης μεταξύ άλλων μας προσκάλεσε να ανακαλύψουμε το ιστορικό «βάρος» των Ποντιακών χορών.

Ο χορός εξαλείφει τις διακρίσεις και ανοίγει δρόμους ενδυνάμωσης των ανθρώπων


Ποντιακοί χοροί – Πυρρίχιος

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ρίζες», ο Θανάσης Ευθυμιάδης συνάντησε τον πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο Γιώργο Σαραφίδη, του Συλλόγου Ποντίων Σουρμένων. Χόρεψαν Πυρρίχιο και συζήτησαν για το ιστορικό βάρος των Ποντιακών χορών.

Ο κ. Γιώργος Σαραφίδης, μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Ο χορός πέρα από έκφραση και επικοινωνία έχει να κάνει με την ομάδα και την κοινωνία»

Επίσης, κ. Γιώργος Σαραφίδης χαρακτήρισε τον «Πυρρίχιο» και «χορό των χορών». Αποκαλύπτοντας πως ο Πυρρίχιος χορευόταν από την εποχή των Παναθήναιων και κατέληξε να μείνει στον Ποντιακό λαό.

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης, ως γνώστης των Ποντιακών χορών, επισήμανε πως οι Ποντιακοί χορού είναι πάντοτε κυκλικοί, δεν υπάρχει πρωτοχορευτής και όλοι χορεύουν το ίδιο. Γεγονός που εξαλείφει έμμεσα τις κοινωνικές διακρίσεις.

Επιπρόσθετα, ο Θανάσης Ευθυμιάδης συνάντησε τον Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη και συνομίλησε για την πορεία του στον αθλητισμό και στη συνέχεια, στον χορό και την υποκριτική. Ο Ιωάννης Μελισσανίδης, ανέφερε για τους Ποντιακούς χορούς:

«Για εμένα οι Ποντιακοί χοροί είναι από τους πιο δυνατούς χορούς που έχουμε ως Έλληνες. Πρόσφατα είπα πως ως Πόντιος πρέπει να μάθω πέραν του “Τικ” και του “Κότσαρι” και τον Πυρρίχιο»


Σειρά ντοκιμαντέρ «Ρίζες»

Μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ρίζες» του MEGA, ο Θανάσης Ευθυμιάδης, μας προτείνει να αποκτήσουμε μία νέα καθημερινότητα, μέσα από τη φυσιολατρία και την πνευματικότητα. Και μας προσκαλεί να τον ακολουθήσουμε σε ένα οδοιπορικό μαζί με ανθρώπους που, όπως και εκείνος, έχουν επιλέξει να ζουν διαφορετικά.

Οι «Ρίζες» μας ανοίγουν εναλλακτικούς δρόμους για να συνδεθούμε ξανά με τον πυρήνα της ύπαρξής μας. Να επικοινωνήσουμε με τη φύση, την ψυχή, το σώμα μας και να κατακτήσουμε την ισορροπία και την ευτυχία.

Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε έναν καινούργιο τρόπο ζωής; Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του MEGA μας προτρέπει να σταματήσουμε για λίγο να τρέχουμε, να κοιτάξουμε μέσα μας και να ανακαλύψουμε τις «Ρίζες» μας…


Διαβάστε επίσης: Πυρρίχιος Χορός

Δείτε στο παρακάτω video, το απόσπασμα από την σειρά ντοκιμαντέρ «Ρίζες» με τον Θανάση Ευθυμιάδη και το αφιέρωμα στους Ποντιακούς χορούς. Tο επεισόδιο αυτό προβλήθηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, μέσα από τη τηλεοπτική συχνότητα του MEGA.

Μοιραστείτε το