Το Κόκκινο Ποτάμι – Βιβλίο

Μοιραστείτε το

«Το Κόκκινο Ποτάμι» είναι ένα συγκλονιστικό ιστορικό διήγημα, το οποίο, μέσα από την έμπειρη λογοτεχνική πένα του συγγραφέα, παρουσιάζει όλη την τραγωδία του Ελληνισμού της Ανατολής, στην κρίσιμη περίοδο 1908-1925.

Αληθινές ανθρώπινες ιστορίες δύο παραδοσιακών Ποντιακών οικογενειών, με αρχές και ιδανικά. Των οποίων τα παιδιά, η Ιφιγένεια και ο Μίλτος θέλουν να σπουδάσουν και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και την πατρίδα.

Έρωτες και αγώνες, αγνοί και τίμιοι, παρασύρονται από το ορμητικό ποτάμι του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Μόνον η μνήμη μένει ζωντανή, όπως το φως του καντηλιού… Για να φωτίζει το δρόμο μας προς ένα κόσμο που θα πληθαίνουν τα άνθη του καλού.

Απόσπασμα από το «Το Κόκκινο Ποτάμι»

«Σήμερα, εδώ πάνω στα νεκρά ερείπια, αισθάνθηκα τη μεγαλύτερη δύναμη ζωής. Ένιωσα σαν να βγαίνει μέσα απ’ το χώμα και τις πέτρες μια μυστηριώδης δύναμη και να μπαίνει στις φλέβες μου σαν μια ζεστασιά. Να διαχέεται σ’ όλο το κορμί μου, να εξαφανίζει τις φοβίες και τους δισταγμούς μου. Να με λυτρώνει απ’ τα επίγεια.

Ακούω, Μίλτο, τα βογκητά και τα παρακάλια των προγόνων μας, που ζητούν δικαίωση για τους αγώνες και τις θυσίες τους. Θέλουν ν’ αντισταθούμε και να διώξουμε αυτούς που βεβήλωσαν τους τάφους τους, για να μπορούν τα πνεύματα τους να κυκλοφορούν ελεύθερα, ανάμεσα στους δικούς τους ζωντανούς.

Ναι, Μίλτο, θα αγωνιστώ, γιατί πια νίκησα τη ζωή. Κι αν τύχει και πεθάνω, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι πρόγονοί μας θα με δεχθούν στις θερμές αγκάλες τους, γιατί θα ξέρουν, πως όσο ζούσα δεν τους ξέχασα. Έκαμα το καθήκον μου!».

Στοιχεία βιβλίου

  • Συγγραφέας: Τσιρκινίδης Χάρης
  • ISBN: 978-960-599-297-2
  • Κατηγορία: Ιστορικό διήγημα
  • Έτος πρώτης έκδοσης: 2001
  • Εκδότης: Εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ
  • Σελίδες: 319
  • Ενδεικτική τιμή: 23€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ

Το βιβλίο κυκλοφορεί και στην Αγγλική γλώσσα.


Χάρης Τσιρκινίδης – Ο Συγγραφέας

Ο Χάρης Τσιρκινίδης γεννήθηκε το 1938, στη Λεκάνη Καβάλας, από γονείς πρόσφυγες του Πόντου. Στις παιδικές του αναμνήσεις κυριαρχούν οι ανεξίτηλες εικόνες, από τη βάρβαρη Γερμανοϊταλοβουλγαρική κατοχή. Από τους αδελφοκτόνους εμφύλιους πολέμους του 1944 και του 1946-49.

Οι τραγικές διηγήσεις των προσφύγων γονιών του για το ολοκαύτωμα του Πόντου και τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι διωγμοί των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εδραιώνουν την πικρή του πεποίθηση για την τραγική μοίρα της πατρίδας μας και το απάνθρωπο πρόσωπο του κόσμου.

Το 1961 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων σαν ανθυπολοχαγός πυροβολικού. Υπηρέτησε σε μονάδες και επιτελεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αποστρατεύτηκε ενώ υπηρετούσε σαν στρατιωτικός ακόλουθος στην Ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των Σχολών Πολέμου Ελλάδας – Γαλλίας.

Μοιραστείτε το